Weekspel – 11 December 2012

Inspiratieloos

Goed, ik val onmiddellijk met de deur in huis. Eigenlijk waren het gisteren dodelijk saaie spellen. Althans, zo hebben Hedwig en ik ze ervaren. Is natuurlijk niet waar, want anders zou iedereen zo rond de 0 uitgekomen zijn, maar het verklaart wel waarom ik het niet makkelijk vind om iets te vinden om te bespreken. Nou komt dat waarschijnlijk niet zo zeer door de spellen, als wel door het feit dat ik eigenlijk altijd wel iets educatiefs wil toevoegen, en dat bij voorkeur op een manier die niemand persoonlijk tekort doet. Dat laatste valt niet mee. Neem nou spel 9

Spel Noord
9 A10832
Noord AJ1075
OW V42
-
94 HV6
93 864
108 A93
10987532 AHV6
J75
HV2
KJ765
B9
Noord Oost Zuid West
1 (1) DBL RBL 2
2 (2) 3 (3) 3 pas
4 (4) DBL (5) pas pas
pas
  1. De opening lijkt mij volkomen normaal, je hebt alles, speelkracht, verdediging, alleen maar geen 12 punten. Hopelijk heeft niemand "zwak met majors" geopend!
  2. Na de RBL van partner moet je niet passen op 2 omdat je dat toch nooit wilt verdedigen, en je partner wil attenderen op het feit dat je speelkracht geopend hebt, en niet een of andere (semi) gebalanceerde hand. Een klassieke en nog steeds verstandige aanpak is dat als je nu past en later uit een doublet loopt, je wat sterker en meer evenwichtig bent.
  3. Uitstekend. Niet zonder gevaar gezien de redouble, maar je hebt er ten slotte 18 en 4 klavers mee.
  4. Een beetje gesjord, maar ik dacht dat de tegenstanders wellicht alle punten in klaver zouden hebben waardoor partners hand mee zou vallen.
  5. Zijn ze nou helemaal gek geworden? Ik ben het er mee eens. Als je nu niet doubleert dan doubleer je nooit.

Dit kan down als de verdediging klaver uitkomt, klaver naspeelt en A een rondje duikt. In de praktijk werd het gemaakt omdat de verdediging A niet dook. (Klaver uit getroefd, kleine onderuit, gepakt, klaver na weer getroefd en V voor het hok). Toen deze gepakt werd kon het niet meer down. Als A gedoken wordt, komt de leider een slag tekort als hij troef trekt, en krijgt West een introever als de leider meteen weer speelt. Dit is er namelijk over:

Spel Noord
9 A10
Noord AJ1075
OW V42
-
9 H6
93 864
108 A93
109875 V6
J7
HV2
KJ765

De leider speelt nu V, als je pakt kan hij een eventuele klaver na in dummy troeven, troef Aas slaan en winners lopen. Je maakt alleen nog je hoge troef. Als je daarentegen duikt, is er een aantal mogelijkheden.

  1. De leider speelt nog een ruiten. Je pakt en geeft de maat een aftroever, 1 down.
  2. De leider speelt meteen troef Aas en gaat winners lopen. Je troeft nooit, maar als de leider ruiten speelt, pak je, trekt troef en neemt nog een klaver mee.
  3. De leider gaat subtiel te werk, hij gaat naar een hoge harten en neemt nog een schoppensnit. Je pakt en speelt een derde troef. De troeven zijn nu op, dus als de leider nu A eruit pest neem je nog (ten minste) 1 klaver mee.

Voorwaar geen makkelijke verdediging, maar misschien toch wel te vinden.

Leuk spel, zult u zeggen (hoop ik), maar waarom heeft dit spel het nu tot spel van de week geschopt. Nou, dat zal ik u vertellen. Er werd aan deze tafel 590 gehaald, maar -580 kon ook. Waarschijnlijk ging het daar iets van een 1 opening door Noord, een 1SA volgbod door Oost, Zuid doublet, West past (om met de onsterfelijk "Skid" Simon te spreken: "Genie of idioot, wist West wat er ging gebeuren?"), een 2 redding komt zeker in aanmerking. En Noord zag geen gevaar, die had tenslotte maar 1 puntje te weinig, en paste ook. Schoppen uit en geen 5 hartens meegenomen, de leider haalt 9 slagen. (Blijkbaar heeft Noord A niet gepakt.

De moraal van dit verhaal: Als je opent omdat je distributioneel bent, moet je niet passen op een stafdouble op laag niveau. (Beetje vergelijkbaar met na de redouble bij ons.)

Een ander spel dat ik grappig vond was spel 21. Even voor alle duidelijkheid, is geen verhaal want het voor de hand liggende 4 contract kan niet down. Toch heb ik zelf heel lang over het afspel gedaan, omdat ik niet tevreden was met 1 van de twee snits (de klaversnit of de hartens voor geen verliezer).

Spel Noord
21 86542
Noord 102
NZ AV75
75
KB3 AV7
K943 AB865
942 H
632 AV94
109
V7
B10863
KB108

Na de uitkomst van B, voor de A, speelde Noord 7 na. Hoewel dat de op een na kleinste klaver was, had ik het gevoel dat dit wel eens de hoogste van een doubleton kon zijn en legde dus de 9. Dit is zeker goed, want bovendien geldt dat Noord misschien B10 heeft, en dat je de klaversnit later altijd nog kunt nemen. Zuid komt aan slag en speelt na rijp beraad een ruitje. Dit sterkt mij overigens in de overtuiging dat de klavers zitten zoals ze zitten.

In vorig stukje heb ik al eens verwezen naar de Bols bridge tips. Er is nog zo'n tip en die luidt: gebruik de kracht van de gesloten hand. In slag 4 moet je een schoppen naar dummy spelen, omdat je er dan waarschijnlijk achter komt hoe de schoppens verdeeld zitten. 10 tegen 1 dat NZ dan hun distributie goed gooien. Waarom wil je weten hoe de schoppens zitten? Nou als de schoppens 4-3 zitten is er een heel grappige safety play. Dit is harten naar de H, schoppens meegenomen, onderwijl de laatste ruiten getroefd, en dan harten naar de B. Er zijn nu twee mogelijkheden,

  1. De B houdt. Je maakt dan je contract omdat je nog hooguit 1 klaver verliest, of
  2. De B houdt niet, maar Zuid zit dan wel ingegooid, hij moet klaver of in de dubbelrenonce spelen. In beide gevallen heb je de rest.

Mooi hè? Vond ik ook. Zo speelde ik dus. Jammer genoeg zaten de schoppens niet rond en kon de derde worden afgetroefd. Gelukkig met de V sec zodat Zuid weer ingegooid zat (pfff!). Rudy zag dit, en troefde dus niet. Het hielp hem niet, want toen ontstond variant 2 weer. Leuk spel vond ik. Gelukkig ging ik niet als enige down.

Ik vermoed namelijk dat de meest toegepaste speelwijze is geweest: AH slaan (plok!) en de klaversnit proberen. Dan heb ik het nog niet eens over de leiders die een klaver uitkomst kregen. Die zijn bezig voor de up.