Spel van de week 16 april 2013 -- Willem jan Maas

6 jaar ouder geworden en niks bijgeleerd

Zo, ik doe maar 1 spel, want we hadden -18 en ik vind het dus helemaal niet leuk om het spel van de week op te schrijven. Maar zonder gekheid, het is ook wel een bijzonder spel, met een hoofdrol voor Geert en Thijs (in positieve zin) en schrijver dezes (in negatieve zin). Bridge is een typisch geval van "permanent learning". Je kunt er, mits je bereid bent er moeite voor te doen, realistisch van uit gaan dat je gaandeweg steeds beter wordt. Natuurlijk, naarmate de jaren klimmen worden de gewrichten, en helaas ook de geest, minder soepel, maar dat kun je aardig compenseren met meer ervaring, dieper inzicht en meer rust.

Het was dan ook erg teleurstellend dat afgelopen dinsdag bleek dat ik vrijwel precies een zelfde debacle wist te veroorzaken als 6 jaar gelden, zie een al eerder beschreven debacle. Overigens terzijde, ik ben er pas tijdens het schrijven van dit stukje achter gekomen dat "debacle" de juiste spelling is voor het woord dat je uitspreekt als "debakel", het is dus geen poging om Frans te doen.

Het ging om spel 3.

Spel Noord
3 A93
Z/OW HVB986
-
AH94
V852 B104
1075 3
VB765 A108
5 V108763
H76
A42
H9432
B2

Het bieden ging:

Zuid West Noord Oost
pas pas 1 pas
1SA* pas 2** pas
3 pas 3*** pas
4 pas 4 Doublet
pas pas Redoublet einde

* 1SA werd gealerteerd en uitgelegd als forcing (klassiek), dus maximaal 3 en 5-11 punten. Geert en Thijs spelen dit nog. Tegenwoordig zie je vaak dat 1SA juist schoppens is, of ongelimiteerd of van alles, maar de klassieke forcing SA zie je niet zo vaak meer.

** 2 werd ook gealerteerd en desgewenst uitgelegd als "vanaf een 3 kaart". Ook klassiek dus.

*** na 3, wat een inviterende hand met een 3 kaart toont, ging Geert in de tank. Wij hadden een paar minuten eerder nog gezegd dat de mensen in Butler (of cross-imps for that matter), doorgaans als idioten de manche bieden in de hoop dat dat er in zat. Toen hij 3 bood was duidelijk dat hij niet had gedacht om de manche te bieden, maar zelfs een slampoging deed.

Thijs deed mee, hij had tenslotte een mooie kaart, maar omdat het feit dat Thijs een controle in heeft, Geert zijn hand niet veel goed deed nam hij genoegen met 4. Goed gecontroleerd geboden zou ik zeggen. Zo goed dat ik het niet kon laten een bonus uit te delen in de vorm van een (krankzinnig) doublet.

Geert zette de kroon op het werk door lekker te redoubleren. Ik zag nog geen gevaar, want ik kon het niet laten te zeggen dat ik "ergens hoopte dat hij het zou halen omdat ik in een eerder spel van de week al eens zuur had opgemerkt dat mensen die doubleren meeestal iets weten wat jij niet weet". Enfin, 10 slagen en -880 later was ik er zelf weer aan herinnerd dat het niet zo handig is om een manche te doubleren als ze een slampoging hebben gedaan. Nou wist ik dat Geert hartens en klavers had, hij kon namelijk niet balanced zijn want als hij dan genoeg punten voor een slampoging zou hebben gehad had hij 2SA gezegd in plaats van 2, en ik hield de klavers tegen en de hartens leken slecht te zitten. Maar dat allemaal zorgde er voor dat het geen 6 was. Zo kostte dit spel 10,4 impen.

Toen Geert wegliep hoorde ik hem tegen Thijs zeggen "volgens mij had ik ook nog een overslag kunnen halen". Respect dat hij dat niet aan tafel zei want dat is namelijk erg vervelend voor OW, nou ja, eigenlijk Oost. Sportiviteit is ook het correct incasseren van goede scores. Correct is is zo'n geval meestal heel stil, dus geen gegiechel of "interessante" analyses.

Hij had natuurlijk wel gelijk, 11 slagen en 1080 zijn eigenlijk vrij gemakkelijk te halen. De clou is dat je H niet moet laten aftroeven, dus de uitkomst pakken, een hoge troef uit de hand omdat je wil zien of ze 4-0 zitten, A en een kleine klaver na. De derde klaver troef je af met de A, je haalt de troeven en je hebt 11 slagen. Dan had het spel ons 12,4 impen gekost, valt eigenlijk best mee.

De prijs voor de meest ongelukkige uitkomst gaat op dit spel naar het paar dat 6 tegen kreeg. Dat gaat alleen met een ruiten of klaverstart (ja zelfs V, Oost komt dan in een soort ingooisqueeze terecht).