Spel van de week: retrograde - Jos van Kan

Gezelsschapspel

Vroeger (Vroegäh) toen er nog geen computers waren (vertel opa!) bestond er een tak van schaakpuzzels die bekend stond onder de naam retrograde analyse. Je kreeg een stand voorgeschoteld en je moest een spelverloop verzinnen met reglementaire zetten die tot die stand leidde. Een goed retrograde probleem had maar precies een oplossing.

Iets dergelijks ging er door mij heen toen ik de uitslagen van de eerste divisie paren bekeek. Omdat er deze week op de clubavond zich geen spellen voordeden die mij inspiratie gaven tot het schrijven van een leuk verhaal geef ik een retrogradeprobleem.

Het volgende spel kwam voor op zaterdag 20 april in de ochtendzitting:

Spel: 2
Oost
NZ
SHV95
HA
R943
KAV1042
 
SB108
HH653
RAV1052
KB
NESW
SA42
HVB842
R76
K853
 
S763
H1097
RHB8
KH976
 
De meeste NZ paren gingen down in 4K en de paren die H contracten lieten spelen lieten 10 slagen maken, waarvan eenmaal gedubbeld. Ik zeg niet wie. Maar er was één NZ paar dat 3H 1 down kreeg. De vragen zijn nu:
  1. Hoe moet het tegenspel gaan en welke fout moet de leider maken?
  2. Welke conventie speelde NZ?
  3. Hoe ging het biedverloop?
Antwoorden verderop
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. Allereerst moet het contract in de O hand zitten en moet Z met S starten. Vervolgens moet O de fout maken een kleine H naar de H te spelen in plaats van een honneur uit de hand. Dan moet N met troef A aan slag als een held een kleine K onderuit doen om Z aan slag te krijgen. Die speelt dan S na voor nog twee S slagen. En tenslotte, als kers op de taart komt dan de dertiende S in de triple renonce voor de troefpromotie.

  2. Iedereen opent tegenwoordig de W hand (regel van 20, want de secce KB telt natuurlijk vol mee). Natuurlijk wordt in de loop van het bieden de K fit getoond, dus de S start ligt bepaald niet voor de hand, tenzij...

    Tenzij je weet dat je een 9 kaart K fit hebt zodat daar weinig te halen valt en partner ook iets in S heeft. Als N K volgt weet je wel de 9-kaart fit, maar weet je niks van S. Nee in de eerste divisie wordt met de N hand 1R niet gedubbeld. (brr) De N hand is eigenlijk geschapen voor Raptor. 1SA toont over 1 minor een vijfkaart andere minor en een vierkaart major. Welke major is niet bekend, maar ofwel doet dat er niet toe, of de tegenpartij vertelt je welke.

    Als NZ Raptor spelen, komt een S start zeker in aanmerking, hoewel veel spelers toch even de "kijk" KH zullen proberen. Dat scheelt twee slagen. Gezien het feit, dat N het helden K naspel vindt, zullen de K wel een keertje gesteund zijn.

  3. Dus ofwel het is gegaan 1R-(1SA)-2H-(3K)-3H of 1R-(1SA)-p-(2K)-dbl-etc, maar het eerste toont wat meer body in de Z hand en maakt het onderuit spelen van een kleine K ook wat minder riskant.
En zo ging het ook:
Spel: 2
Oost
NZ
SHV95
HA
R943
KAV1042
 
SB108
HH653
RAV1052
KB
NESW
SA42
HVB842
R76
K853
 
S763
H1097
RHB8
KH976
 
WestNoordOostZuid
----paspas
1R1SA12H23K
3Heinde    
1. Raptor, 5k K, 4k hoog
2. non forcing
+50 NZ was goed voor ca 90% op dit spel. De NZ helden waren onze eigen kersverse meesterklassers Hedwig en Willemjan, die op basis van dit spel alleen al hun promotie dik verdiend hebben!