Spel van de week 11 juni 2013 -- Willem jan Maas

Voorlopig de laatste van mij

Geen paniek! Of, niet al te enthousiast! Wat je hier roept hangt in hoge mate af van hoe leuk je het vindt om mijn stukjes te lezen. Het is niet zo dat ik met spellen van de week stop, maar dit is voorlopig wel mijn laatste. In de zomer speel ik namelijk doorgaans weinig op DBC, en volgende week zijn we er niet omdat we dan in Oostende aan het Open EK meedoen. Je weet maar nooit of we ons succes van 2002 kunnen herhalen.

Ik zal je vertellen, ik denk dat we beter spelen dan toen, maar ik denk ook dat de concurrentie door de jaren heen heftiger geworden is.

Vandaag was, als alles gaat zoals we denken, de op een na laatste zitting voordat het EK begint, en het moest dus blijken of de vorm er echt aan het komen is. Nu helpt het natuurlijk als je goed speelt, maar minstens zo belangrijk is de sfeer binnen het partnership. Ik heb hier al eens eerder over geschreven, maar ik zeg het nog maar eens. Als alles gaat zoals we hopen dat het gaat, dat wil zeggen, we kwalificeren ons voor de finale, dan spelen we 202 spellen in 4 dagen tijd. Dat betekent dat er zeker tussen de 10 en de 20 spellen gruwelijk mis gaan. Het is dan zaak om deze spellen werkelijk van je af te laten glijden zodat je weer verder kunt zonder die psychologische ballast.

Hoe zat het met de vorm?

Voor de mensen die er net zo als wij vertrouwen in hebben, lees het volgende hoofdstukje. De mensen die hun hart vast houden slaan het volgende hoofdstukje over en gaan direct naar het een na laatste hoofdstuk.

Die is wel OK! Of, elk voordeel heb zijn nadeel.

Op spel 24 werden twee dingen duidelijk. Ten eerste dat het wel goed zit met de vorm, ten tweede dat "elk voordeel zijn nadeel heb". Wat gebeurde er?

Spel 24 Noord
W/Niem 6
VB9765
VB5
V96
8 AH97432
AH103 -
A10872 H4
B103 H742
VB105
842
963
A85

West opende 1, ik volgde 2, Oost deed een negatieve dubbel en daar bleef het bij. Op het eerste gezicht lijkt de dubbel van Oost de boosdoener, maar OW speelden dat moderne monstrum "negative free bids", zodat 2 niet forcing was. Wat in de verleidelijke prietpraat van de HH theoretici niet voorkomt, is dat je twee keer zo goed moet bieden als je op die manier biedt, misschien geschikt voor professionals dus, maar niet voor u en mij. Ik heb al eens eerder geschreven dat de consequentie van negative free bids is dat je een negatieve dubbel eigenlijk nooit meer in kunt laten, en dit was weer een mooi voorbeeld. 4 is soort van koud. Het blijkt op de klaverbeslissing te hangen, maar dat is alleen omdat de troeven 4-1 zitten, en 2 gaat met de beste wil ter wereld niet meer dan twee down. Het liep nog beter, maar dat kwam omdat het spelen als volgt ging. A uit en H, A en een derde . V voor, gepakt (hij [zij?] kan beter gedoken worden), en B, V, H, A. Hartje uit de dummy, gepakt en 10 gecasht. Uiteraard de 9 gedeblokkeerd door N. Eindelijk speelde West nu ruiten in de dubbelrenonce, maar ik liet mij niet meer van het juiste pad af brengen. In de hand getroefd, overgestoken naar klaver 8 en troefje uit dummy voor de gemarkeerde snit. Twee kanttekeningen, ik houd niet van 2 op zo'n kaart (een defensieve drol), maar Hedwig vindt dat je echt niet mag passen, en het afspelen ging wel lekker.

Daar moet nog aan gewerkt worden!

Spel 14 maakte pijnlijk duidelijk dat de winnende vorm er nog lang niet is. We misten een "koude" 4, niet alleen zoals het spel ligt, maar het blijkt dat je met deze handen tegenover elkaar (double dummy, dat wel) in maar liefst 97% van de gevallen 4 haalt. Oeps! Van de 3 procent waarin je het niet haalt, geldt ook nog in een derde van de gevallen dat er maar 1 down uitkomst is (van de 13 mogelijke). Alleszins de moeite waard om in te zitten dus.

Onze eigen prognose

Het is altijd lastig. De laatste keer dat we aan een open EK deelnamen (Menton), plaatsten we ons net niet voor de A finale en werden vervolgens 6e in de B finale. Dat gaat deze keer niet gebeuren! Niet zozeer omdat het zeker is dat we ons gaan kwalificeren, maar omdat de EBL in zijn wijsheid heeft besloten geen B finale te houden.

Als je zaterdag gezellig de kroegentocht speelt, duim dan ook een beetje voor ons, want wij zijn dan net begonnen.

Tot na de zomer!