Spel van de week 3 september 2013 -- Willem jan Maas

Het circus is weer gestart

Hoera! Het is weer september, en dit betekent dat het nieuwe bridgeseizoen weer gestart is. En hoe! De immer actieve TC van DBC had iets bedacht om de afwisseling er in te houden. Het seizoen begint met een viertallencompetitie. Natuurlijk is dit voor de TC meer werk omdat het (veel) lastiger is de indeling rond te krijgen. Daarom begin ik zelf het nieuwe seizoen maar eens door ook op deze plaats iedereen op te roepen

vooral TIJDIG af te zeggen. Tijdig betekent hier zo gauw mogelijk. Niet denken "o, het is pas woensdag, ik kan dit weekend wel even een mailtje sturen", nee direct woensdag al (graag?)

Het viel gisteren op dat er een aantal sterke teams speelt, ik ga er gemakshalve van uit dat deze teams ook in de competitie zullen opereren, en dan zou het wel eens een zeer succesvol seizoen voor DBC kunnen worden. Go Delft!

Elk voordeel heb echter zijn nadeel, of zoals Maarten Rossum zeer terecht opmerkte in een van de "slimste mens" uitzendingen, "de correcte manier om dit te zeggen heeft het over keerzijdes van medailles", en tot mijn stomme verbazing werd er door een aantal mensen tamelijk hysterisch gedaan toen met drie tafels spellen moesten worden gewisseld in plaats van de meer gebruikelijke twee. Ik kan alleen maar zeggen, TC laat je hier niet door van de wijs brengen.

Curious hand, . . .

De kop boven dit hoofdstukje refereert aan Oscar the Owl, een van de hoofdpersonen uit de nog altijd zeer lezenswaardige boeken van Victor Mollo over de menagerie (de Hideous Hog en zijn kornuiten). Als de Hideous Hog weer eens op schandalige wijze had geboden en in 4 zat (bij voorkeur geredoubleerd) in een 3-2 fit, dit door uiterst sluw spel en onhandig afspel maakte waarna het spel uitgeslagen moest worden met een "gewone" 4 aan de andere kant, placht Oscar altijd droogjes iets op te merken a la, "curious hand, both sides seem to make 4, very unusual."

Ik had een dergelijk soort gevoel bij spel 20, waar bij ons aan tafel 6 H AH107542 V1098 met 3 werd geopend, waarop de partner met AH943V53 VB954 3SA bood. Ik vind dit een tamelijk aangetrokken bod, maar ik begrijp het wel en het was in ieder geval succesvol. Aan de andere tafel werd met 1 geopend en werd 3SA niet geboden. Ik dacht toen, grappige hand, blijkbaar is het makkelijker om 3SA te bieden als je partner zwak opent dan wanneer je partner "gewoon" opent.

Gewoon een technisch spel

Nee, niet spel 15, waar het double dummy 5 is vanuit Oost zowel als West, bij ons aan tafel 3 contract gemaakt werd, en aan de andere tafel 4 te moeilijk bleek.

Nee, we blijven nog even bij de laatste set spellen. Op spel 23 hoogde dezelfde Oost die op het spel hierboven na een 3 opening van de maat 3SA bood, een Muiderberg van zijn partner op naar 4. Op zichzelf al weer lekker aan de prijs, maar wat erger was, ik slaagde er in om het contract te laten maken. Ik zal proberen stap voor stap te laten zien dat dat echt onzin is.

Spel 23 Noord
Z/Allen 9874
3
A876
AB42
K10 AV632
A10642 VB4
Q1092 HB4
76 83
B5
H987
53
HV1095

Ik kwam uit met 8, via de B voor de H. Natuurlijk is klaver uit meteen down, maar dat is ook niet te vinden. De leider speelde nu schoppen terug en omdat hij klaver(s) wilde smeren, nam hij over. Op dit moment is het nog steeds "gewoon" 1 down. De derde schoppen werd echter voorgetroefd met de 7 en de leider vond het een goed idee om hier een klaver op weg te doen. Dit bleek een goed plan, want het werd ten slotte gehaald. Het hoort nu echter altijd twee (!) down te gaan. Waarom? Ga maar na, door dit spel is de leider gemarkeerd met precies een 2-5-4-2 verdeling, want het weggooien van een klaver heeft natuurlijk geen zin als de leider er drie heeft, en als hij er maar 1 heeft, heeft Hedwig een singleton en had die dus nagespeeld. Alles wat Noord nu hoeft te doen is klaver na pakken en schoppen te spelen waarop zuid een ruiten weggooit. Wat er nu ook verder gebeurt, het spel gaat twee down. Noord (ik) had dat kunnen zien, want zelfs als de leider AH heeft, heeft hij pas 9 slagen, 5, 3 (er is er een hoog geworden) en 1. Geen twee ruiten, want als de leider AH en H heeft, heeft hij natuurlijk V niet.

Omdat ik zat te slapen en nooit de laatste schoppen speelde werd het echter gemaakt en droeg dit spel belangrijk bij aan het 20-0 verlies van de Gehaktmolen in deze wedstrijd.

Schrijf ons echter nog niet af, riep ik strijdbaar.