Spel van de week 22 oktober 2013 -- Willem jan Maas

Kruimeltjes zijn ook brood

Een van de "voordelen" van Butler is dat veel mensen geneigd zijn om plotseling als idioten te gaan bieden, want stel je voor dat je een manche mist. Dit betekent dat er veel punten te halen zijn voor mensen die zich realiseren dat het bij bridge nu eenmaal zo is dat er niet op elk spel een manche of hoger gehaald kan worden. Wat de "elk spel een manche" brigade zich niet realiseert is dat 100 down gaan tegen +140 ook 6 imps kost. Als je dat 5 keer doet op een avond hebben we het toch over -30. Dat tikt aan. Ik ga dan nog voorbij aan het feit dat ze soms meer dan 1 down gaan of gedoubleerd worden waardoor het verlies nog verder oploopt.

Een aardig voorbeeld vond ik spel 15

Spel 15 Noord
Z/NZ A743
V92
V3
V953
B9 H1062
8 B763
AB9764 108
H1086 AB2
V85
AH1054
H52
74

Dit spel nodigde, ongetwijfeld omdat het Butler was, uit tot enorm overbieden. Er was zegge en schrijven één paar dat een plus haalde in NZ. Wil je zeker zijn van een plus, dan is het verstandig te stoppen in 2. Rob Dankers en Peter van der Stap hadden tegen ons het perfecte mechanisme om dit te bereiken. Het begon namelijk als volgt.

West Noord Oost Zuid
1
pas 1 pas 1SA
pas 2 (1) pas 2
pas 2 (2) … (3)
  1. 2 forceerde 2, waarna

  2. 2 een inviterende hand aangaf. Een uitstekende aanpak, waarover later meer.

  3. Om een of andere reden vond Zuid nu dat er doorgeboden moest worden. Al sla je me dood, ik zie de overwaarde niet. Doorbieden was een soort bevestigingsbod, "ik heb echt een opening hoor partner, maak je maar geen zorgen".

Uiteindelijk strandde het schip in 4, een bijzonder scherp contract met 0% kans, waardoor het zelfs voor de Butler een beetje te erg was.

Als je op dit spel in 2 had weten te stoppen, had dat goed geweest voor +5 IMPS. Van dat soort swingetjes wordt je slapend rijk.

Hierboven (punt 2) schreef ik al dat de aanpak zoals beschreven (dat je op 2 niveau je invite aan kunt geven) zeer goed is. De reden daarvoor is dat het niet gevaarloos is om op 3 niveau te komen na een invite. Je gaat dan namelijk regelmatig al down in de invite. Ter illustratie, met deze NZ handen tegenover elkaar, ga je in 65% van de gevallen al down in 3. Oeps!

De laatste vraag is, is de Noord hand eigenlijk wel een invite? Het antwoord op basis van kaartwaardering is naar mijn idee nee. Waarom? A en V zijn "goede" plaatjes. Het lijkt er echter sterk op dat ten minste een van de andere twee vrouwen waardeloos is.

Omdat ik benieuwd was of mijn idee strookte met de werkelijkheid, heb ik er een simulatie tegenaan gegooid. Hieruit blijkt dat het met de Noord hand tegenover een evenwichtig verdeelde 12-14 hand met 5 hartens, maar in 11% van de gevallen 4 is. Geen invite waard dus.

Ten slotte wil ik nog even het volgende kwijt. Op zo'n avond wordt (ook door mij) regelmatig het grapje gemaakt "dat zien we wel terug in het spel van de week" of "dan krijg je misschien nog eens een reactie op het spel van de week". Dit zette mij wel aan het denken. Ik vroeg mij namelijk af of het spel van de week nog wel gelezen werd. Laat eens een reactie achter als je leest. Dat is leuk voor de schrijvers. Het mag dan zelfs best een reactie zijn van het type (vrij naar Jack Vance)

"Wat een onuitsprekelijk stomkop is deze Maas. Mij rest niets dan woedende halen en krassen met mijn pen".