Spellen van de Week

Spel van de week 10 juni — Willem jan Maas

Uitgeleerd

Het is niet voor het eerst dat ik deze pagina's gebruik om te laten zien dat je bij bridge eigenlijk nooit bent uitgeleerd. Het spel heeft zo ontzettend veel mogelijkheden dat er eigenlijk "altijd" wel iets voorkomt wat nieuw is. Dit komt onder andere door het onvoorstelbaar grote aantal bridgehanden dat mogelijk is. Ter illustratie hiervan, zelfs als er sinds de oerknal elke seconde een bridgehand zou zijn gegenereerd, dan hadden we nu nog steeds slechts een hondermiljardste deel van de mogelijkheden gehad.

Voor de wetenschappers onder ons, het aantal bridgehanden is in de orde van 10^28 en het heelal is "slechts" in de orde van 10^17 seconden oud.

De consequentie hiervan is dat individuele spellen helemaal niets bewijzen, maar dat het "alleen maar" gaat om statistiek en patronen. Denk hieraan, de volgende keer als je in de verleiding komt om restricted choice te negeren.

Een aardig voorbeeld vond ik spel 3,

Spel 3 Noord
Z/OW
H6543
1042
H10762
AH952 VB8764
982 B10
B8 HV93
V94 A
103
AV7
A765
J853

Na een bijzonder biedverloop waarin ik met de Noordhand eigenlijk twee keer iets raars deed, ontspoorde het geheel op een dusdanige wijze dat niemand nog enig idee had wat er aan de hand was. Het ging zo,

Zuid West Noord Oost
Hedwig Fred H Wj Kees S
pas pas 2 (1) 2
4(2) 4 5 (3) pas
5 (4) pas pas (5) pas (6)
  1. Een aardigheidje, zwakke twee in of sterk (balanced of mancheforcing tweekleurenspel).
  2. Om te spelen tegenover een zwakke twee.
  3. Omdat ik ervan overtuigd was dat kwetsbare tegenstanders nooit redden, dacht ik dat er geen misverstand kon bestaan over dit bod, namelijk klavers bij, maar wel zwak …
  4. … "Aha, hij heeft een mancheforcing tweekleurenspel, ik bied 5".
  5. "O jee, Hedwig denkt dat ik sterk ben, ik ga passen (no double, no trouble)".
  6. "Dit wordt niet gemaakt, maar zou de hand wel aan ons liggen?"

Omdat de verdediging op dit spel zeer ernstig mistastte (iets wat wel vaker voorkomt als de hand helemaal niet past bij het bieden), kwam ik weg met 3 down (–150), een prima redding tegen de koude 4 in OW. Maar wacht! Zowel 5 als 5 in NZ zijn maar 1 down (–100), dus –150, of bij een betere verdediging –300 tot 400, is het beste dat OW op dit moment nog kunnen bereiken.

Laat ik eerlijk zijn, ik dacht echt dat Kees gek geworden was toen hij paste (6), maar het blijkt dat hij hierdoor het voor zijn partij nog best mogelijke resultaat behaalde. Chapeâu!

Toch was dit een situatie die ik werkelijk nog nooit heb meegemaakt. Normaal gesproken maakt het werkelijk niets uit hoeveel je down als je niet kwetsbaar redt en niet gedoubleerd bent. Zo blijkt dat "No double no trouble" ook alweer geen universele waarheid is. Weer wat geleerd.

Dit was het moment waarop ik graag een spelletje van Robbert en Bas had opgenomen. Ze zijn dusdanig huis aan het houden in de B dat het wel heel duidelijk is dat hun degradatie op een misverstand berustte. Maar helaas, ik krijg de mannen niet te pakken. Op het moment dat ik dit schrijf is het prachtig weer dus zullen de mannen wel op de golfbaan te vinden zijn. Dan maar een stukje scorebord journalistiek. Spel 1, 4SA in Noord, 3SA in Zuid. In de A lijn gaan vier leiders down in 3SA en in de B lijn nog twee. En dat terwijl het spel zichzelf lijkt te spelen.

Spel 1 Noord
N/- AB85
V103
7
AH832
9764 HV102
A74 B98
B9652 H83
4 1097
3
H652
AV104
VB65

Wat nu volgt is een knap staaltje van "zichzelf spelen voor beginners". Stel Oost komt uit met H, het is dan vrij normaal om te duiken als noord. Niet omdat je nou zo graag een ruitenswitch wilt, maar omdat je ook niet graag hebt dat de schoppens direct meegenomen kunnen worden als West aan slag komt. De spannendste switch is nu ruiten, maar omdat je niet wilt dat West aan slag komt om door je schoppens heen te spelen, en je aan de andere kant ook niet wilt dat je direct het risico loopt op twee ruitenverliezers als je de A pakt, lijkt het normaal om de V te proberen. Nu die houdt, heb je al 1, 2 en 5 slagen waardoor het ook weer voor de hand ligt je negende slag op te zetten middels een hartje naar de V. Als die weer houdt, kun je best nog een hartje spelen in de hoop dat de B dubbel zit. Dat deed ik, en omdat West dacht dat het wellicht nuttig was om aan slag te komen ten einde schoppen door Noord heen te scheuren, nam hij 8 over met de A waardoor ik maar liefst 11 slagen haalde.

Om 10 slagen te halen moet je na V H spelen, omdat Oost dan in een ingooi dwang terecht komt. Details worden aan de lezer overgelaten. Het is een aardig puzzeltje.

Tot slot, bij het scheiden van de markt belde Robbert (niet vanaf de golfbaan), en omdat hij als "leuk spel" ook spel 3 aanhaalde, kon ik het niet laten om dat ook nog even op te nemen. Spel 3 in de herhaling.

Spel 3 Noord
Z/OW
H6543
1042
H10762
AH952 VB8764
982 B10
B8 HV93
V94 A
103
AV7
A765
J853
Zuid West Noord Oost
Bas Robbert
1 (1) 1 DBL 4
pas pas 4SA (2) pas
5 pas pas pas
  1. Bas en Robbert openen wat lichter en bieden wat zwaarder bij ("puntje erbij, puntje eraf"), dus dit is bij hun een automatische opening. En ja, in een standaard 5 kaart hoog systeem is het ook vrij normaal om met een 4–4 laag 1 te openen.
  2. "Ik wil zelf spelen".

Zo kwamen de heren vrij automatisch in 5, een contract dat je na A uit zelfs kunt halen door de klavers goed te doen, maar ongedubbeld 1 down was goed voor 100%, dus wat geeft het…