Stuk van het lustrum -- 20 september 2014 -- Jos van Kan

Miranda Kerr
Miranda Kerr -- model
Miranda May Kerr (Sydney, 20 april 1983) is een Australisch model, ze is het meest bekend als een Victoria's Secret Angel sinds 2006 en als ex-vrouw van Brits acteur Orlando Bloom. Ze was de eerste Australische in Victoria's Secret Fashion Show. Kerr begon haar modellencarrière in haar tienerjaren toen ze in 1996 een Australische wedstrijd won op zoek naar modellen. (Schaamteloos gekopieerd uit de Wikipedia)

And now for something completely different

DBC 80 jaar

De lustrumcommissie had weer buitengewoon zijn best gedaan en terwijl de rest van DBC chaotisch door de stad slenterde kon ik net de laatste hand leggen aan mijn 153e stukje van de week. Om 17:00 schoof ik aan voor de borrel, na eerst vergeefs gezocht te hebben naar Jaap's derde blauwe deur voor de fietsenstalling. Het waren er vijf en ze weren allemaal paars en op slot. Toen maar gedaan wat iedereen had gedaan en de fiets achteloos op straat geparkeerd, in Delft altijd een hachelijke onderneming.

Het zou niet meevallen de drie uur achterstand in het drinken die ik had opgelopen in te halen, maar een reis om de wereld begint met de eerste stap, een aldus zette ik mij met een palmpje op het terras temidden van een toch niet zo vermoeid ogende groep chaotische slenteraars, die natuurlijk het hoogste woord voerden over hun heldendaden van die middag. Dat was weer eens wat anders dan de normale conversatie die gewoonlijk begint met: "Je hebt wel tegen niet A-tien-vijfde, stuk vierde en twee doubletons en links..."

Onder het eten (een fantastisch lekkere rijsttafel) en drinken (doe nog maar een palmpje) haalde ik met Joop Meijs herinneringen op aan de Haagse grootmeester Piet Borst, waarvan we beiden vonden dat die in de bridgewereld altijd ondergewaardeerd is gebleven. Ja, laat ik maar een palmpje nemen. En toen moesten we kaarten

Random result (1)

Soms wordt het resultaat op een spel beïnvloed door externe factoren die met goed of slecht weinig van doen hebben. Een voorbeeld daarvan was spel 15. Je hebt als Z SVB6  HA64  RB542  KH104  en je mag uit tegen 4S na de volgende bieding:
Spel: 15, Zuid/NZ
WestNoordOostZuid
Jos van KanSijke HoekstraJohn van der MeijErik van der Nat
------pas
1Kpas1Spas
1SApas4Seinde

Erik wilde niet onder zijn A vandaan, niet met K door de geboden kleur van dummy en niet met troef en legde, niet onredelijk een kleine R op tafel. Het contract was nu gehaald, de enig dodelijke start is ... een K want het gehele spel is:

Spel: 15
Zuid
NZ
S 
HHV93
R109876
KVB85
 
S974
HB1052
RAH3
KA76
NESW
SAH108532
H87
RV
K932
 
SVB6
HA64
RB542
KH104
 

Alle leiders in S contracten haalden 10 slagen op twee na, waarschijnlijk na een ander biedverloop. Als W met 1SA (zwak) begint en je speelt daarover transfers zit het contract in de W hand en is de dodelijke defense makkelijker te vonden, ook na HH start. Waarom je geen transfers moet spelen na een zwakke sans vertel ik een andere keer.

Twee paren misten de manche en dat is wel heel timide, want voor 4S heb je niet meer nodig dan de S 2-1.

Doe nu maar een Hertog Jan.

Random result (2)

Een ander voorbeeld. Op spel 11 heb je als N: SAH  H862  R63  KHV10932  en je mag uit tegen 4S na het volgende biedverloop:
Spel: 11, Zuid/Niemand
WestNoordOostZuid
Jos van KanKees SchipperJohn van der MeijFred Heemskers
------3H
3S4H4Seinde

Aannemend dat je HA en twee S slagen gaat maken lijkt het zinnig om een vierde slag in K te ontwikkelen. De bridgegoden rolden weer over de grond van het lachen, want het hele spel lag als volgt:

Spel: 11
Zuid
Niemand
SAH
H862
R63
KHV10932
 
SV8652
HH10
RAB1094
KA
NESW
SB1073
H4
RHV752
K765
 
S94
HAVB9753
R8
KB84
 

en de dodelijke uikomst is ... R, want dan maakt partner een R introever als je met SA aan slag bent gekomen. H uit leidt waarschijnlijk ook tot down. Nu maakte de leider ongehinderd 10 slagen. En natuurlijk was er geen K-slag te ontwikkelen.

4S ging slechts eenmaal down, twee mochten 4H spelen en maken en twee paren vonden de uitstekende(?!) 5H redding tegen 4S. Uitstekend? Ja, als je van plan bent 4S te laten halen wel.

Doe nu maar een grolsch.

Defense

In de laatste ronde moesten we tegen Klaas en Leo en beiden werden zwaar op de proef gesteld in spel 16. Het bieden ging:
Spel: 16, West/OW
WestNoordOostZuid
Klaas MunnekeJohn van der MeijLeo van LeeuwenJos van Kan
pas1SA1dbl26R
paspasdbleinde
1. 14-16
2. 15-17
Het bieden is ongetwijfeld te verklaren uit de twee biertjes die Z al ophad. Klaas kwam uit met S4 (1-3-5) en dit is wat Leo zag:
Spel: 16
West
OW
SHB2
HV96
RH96
KAV82
 
 
NESW
SAV9765
HAB4
RB
KH104
 
 
 

De leider legde de B, V en ingetroefd. De leider speelde RA uit de hand en W gooide H8 af, een afsignaal in H. De leider vervolgde nu met HH. Hoe ga je dit verdedigen?

Als de leider H10 heeft en je neemt HA zit je nu ingegooid in drie kleuren. Maar als de leider H sec heeft? Dan moet je nemen en met H eruit, waarna het zeker down is. Leo dook. De leider speelde nu K3 op en alle schijnwerpers waren op Klaas gericht. Maar die had dat niet zo in de gaten en legde de 6 en de leider de 8. Toen was het gehaald, want het hele spel lag zo:

Spel: 16
West
OW
SHB2
HV96
RH96
KAV82
 
S10843
H1087532
R 
KB96
NESW
SAV9765
HAB4
RB
KH104
 
S 
HH
RAV10875432
K753
 
O zat ingegooid in 3 kleuren en moest de leider zijn twaalfde slag brengen.

Was er een aanwijzing voor O om de leider op HH sec te spelen? In mijn ogen maar een: als de leider HHx had gehad, had hij een legale maakkans: een squeeze strip tegen O. Na het aftroeven van de start speel je troef naar de H en een H richting de H. O duikt gedwongen, Z de H en vervolgens 7 Rs. Op tafel houd je HV en KAV over en in je hand Hx en Kxx. En O? Als hij HA sec zet wordt hij daarmee ingegooid en als hij KH sec zet valt die onder het A. De leider heeft het niet op zijn best gespeeld: hij had ook nu de eerste troefslag in dummy moeten nemen en H op.

Nou, vooruit, een laatste dan, want ik heb er al twee op.

Slot

Door al deze en nog een paar meer meevallers werden we derde in de grote lustrum drive die glasrijk(sic!) werd gewonnen door Kees en Fred, op eerbiedige afstand gevolgd door Bas en Niek. De derde prijs was een fles wijn, een welkome afwisseling na al dat bier.

"Doe je wel voorzichtig" riepen Joop en Jaffa toen ik op mijn fiets klom. Die dachten zeker dat ik het stuk van de week in mijn kraag had. Enigszins zwaaiend en wat meer ijs gebruikend dan gewoonlijk bereikte ik de veilige haven in Delfgauw. Het was een mooie dag geweest.