Stuk van de week (6) -- 7 oktober 2014 -- Jos van Kan

Victora Justice
Victoria Justice -- zangeres/actrice

Gezegend met de namen van de Romeinse godinnen van de overwinning en de gerechtigheid is Victoria sinds haar 8e doende in de showbusiness. Zij is hoofdpersoon in de serie "Victorious" uit de Nickelodeon stal, spelend op de Academy of Arts in Hollywood, zeg maar de toneelschool. De serie lijkt een beetje op "Saved by the bell", maar dan leuker. Hij hield het vier seizoenen uit, wat natuurlijk geen wonder is omdat alle protagonisten in die tijd vier jaar ouder werden en niet meer konden doorgaan voor puberende tieners.

Ook speelde zij in een aantal films, de leukste daarvan is "The boy who cried werewolf", een aardige persiflage op het vampier/weerwolf genre.

Mijn oordeel over haar muziek doet er niet zoveel toe: ik vind er niet veel aan, maar ik houd dan ook meer van Bach, Mozart en Schubert.

And now for something completely different

De TC had voor deze avond spellen uitgezocht uit de interland Nederland Oostenrijk uit 1934 en behalve verschillen in biedtechniek is het ook wel aardig het commentaar van Egon Watze af en toe tegen het licht te houden.

Een aardig voorbeeld is spel 11. Bij ons ging dat als volgt:

Spel: 2
Oost
NZ
S2
HHV9864
RHB7
KV53
 
SA10853
HB3
R942
KA106
NESW
SHB974
H5
RA863
K974
 
SV6
HA1072
RV105
KHB82
 
WestNoordOostZuid
Jeroen van der SlikJohn van der MeijJos van den DoolJos van Kan
----2S1pas
4Seinde    
1. Muiderbergs

Een vrij normaal biedverloop, ik (Z) heb net te weinig om te dubbelen en als Jeroen had volstaan met 3S was het daar waarschijnlijk bij geleven. Omdat wij tijdig de K kleur aanvielen ging 4S zelfs -2, beter dan in 1934 waar 3S gewoon gehaald werd, na het volgende curieuze biedverloop:

Spel: 2, Oost/NZ
WestNoordOostZuid
W. Herbertmr. E. Goudsmitdr. P. von Kalteneggermr. F. Goudsmit
----1S1pas
3Seinde    
1. (!)

Wat von Kaltenegger bewogen heeft om zijn 8-loser, 8-punter met 1S te openen zal wel altijd een raadsel blijven, maar waarschijnlijk zat N wat al te verlekkerd naar zijn kaarten te kijken. In ieder geval was het midden in de roos, want de Z-Goudsmit vond zijn hand ook geen doublet en 3S van W was genoeg om NZ uit de bieding te houden.

In de andere kamer opende N na driemaal pas met 1H toen boden NZ natruurlijk wel door naar 4H, uitgenomen met 4S, het par-resultaat op de hand.

Slam

Op spel 11 bieden de Goudsmits 6H uit op het volgende spel:
Spel: 11
Zuid
Niemand
S96
H1082
RV8753
K1053
 
SHV72
HAB653
RAHB
KH
NESW
SA85
HH97
R1092
KVB42
 
SB1043
HV4
R64
KA9876
 
WestNoordOostZuid
mr. F. Goudsmit mr. E. Goudsmit 
----paspas
1Hpas1SApas
3S1pas4Hpas
4SApas5Spas
6Heinde    
1. (!)

De Oostenrijkers in de andere kamer blijven in 5H hangen en Watze geeft ze een uitbrander en schrijft verder: De broers Goudsmit [...] kwamen feilloos in het slemcontract. Nou dat is een fraai staaltje van naar het resultaat toe redeneren, want het is helemaal niet zo'n goed slam. Op de eerste plaats moet HV goed zitten en op de tweede plaats moeten de H niet al te beroerd zitten, dus ik geef het zo'n 40% kans. Bij het bieden heb ik de indruk, dat W zo'n beetje op zijn eigen houtje naar slam is gegaan zodra zijn partner secundaire H steun vertelde.

Het afspel in 5H is trouwens leerrijk: met entrees zat moet je de troeven als volgt aanspelen: eerst HA en dan klein naar de H9. Als N bekent, ga je zo laag mogelijk over zijn kaart heen. Dat wapent je tegen elk 4-1 zitsel. De Oostenrijkse W heeft het niet zo gespeeld (5H+1 zegt het briefje) en dat verbaast me een beetje, want afspelen konden ze ook in 1934 wel.

Wj en Hedwig hadden een hele andere kijk op het spel:

Spel: 11, Zuid/Niemand
WestNoordOostZuid
mw. H. van Glabbeek ir. W.J. Maas 
----paspas
2SApas3SAeinde
en dat is tenminste een biedverloop dat ik snap.

Groot slam

Maar op spel 20 moeten we onze meerdere erkennen in de spelers van 1934. Beide partijne bereiken 7R op:
Spel: 20
West
Allen
SHV53
HB4
RHV109
KHV2
 
 
NESW
 
 
SA
HAV65
RAB85
KA953
 

en dat vind ik een formidabele prestatie. Van hun bieden begrijp ik niet zoveel, behalve dat N met 1R opende en Z eerst 2H bood om zijn sterke spel aan te geven, daarna de R steunde en in de volgende biedronde zijn geduld verloor en 7R bood. Maar Watze zegt "...een bewonderenswaardig precies uitgeboden groot slem..." dus hij begrijpt het misschien wel.

Wij eindigden gewoon in 6SA na een 1SA 14-16 opening. De enigen die 7R boden waren Robbert en Bas, een fraaie prestatie. Zij maakten dan ook deel uit van het winnende team van de gehaktmolen (Maas, van Glabbeek, Meijer), proficiat.

Voorzichtig heeft men mij gepolst hoelang dat nog doorgaat met die stukken van de week. Aan alle dingen komt een eind, zowel ten goede als ten kwade: volgende week het slotstuk.