Spellen van de Week

Spel van de week 11 November — Willem jan Maas

Conventional wisdom

Zoals u ongetwijfeld weet, is bridge een spel dat bol staat van de "wijsheden". Heel veel van die wijsheden bestaan al zeer lang. Een behoorlijk deel van die wijsheden is nog net zo waar als vroeger.

Bieden

Een voorbeeld zegt u? Nou, er is zo'n conventioneel wisdom dingetje dat stelt dat je zo gauw het duidelijk is dat er sprake is van een misfit, onmiddellijk op moet houden met bieden. Bas en Robbert illustreerden dat kundig op spel 25.

Spel 25 Noord
N/OW 6
AB8
AHB10654
V8
HB942 103
V95 H1064
873 V92
A5 10942
AV875
732
HB763

Zij boden

Noord Oost Zuid West
Robbert Wj Bas Hedwig
1 pas 1 pas
3 pas pas pas

De laatste pas van Bas kostte een beetje moeite, het is namelijk nooit leuk om willens en wetens uit de manche te blijven als je meer dan 25 punten samen hebt. Het lijkt echter voorlopig wel op een enorme misfit, dus een pas lijkt aangewezen.

Een, voor mij, intrigerende vraag is, hoe goed is 3SA eigenlijk? In de praktijk werden door de 12 NZ paren die dit spel speelden maar liefst 20 downslagen genoteerd en maar 4 positieve scores. Het lijkt dus niet zo goed. Ik vind het dan ook altijd leuk om een simulatie uit te voeren met de NZ handen vast en de OW handen random en dan te kijken hoe vaak 3SA er (double dummy, dat wel) in zit.

Het verbaasde mij niets dat de simulatie leerde dat je 3 "altijd" (nou ja, in 95% van de gevallen) maakt. Het verbaasde mij echter wel dat 3SA er ook nog in 48% van de gevallen in zat. Toch denk ik dat het goed is om op 3 te passen.

Uitkomen

Ook zo'n conventioneel wisdom dingetje is het uitkomen tegen 3SA. "Vierde van boven van je langste en sterkste kleur, en in geval van twijfel een hoge kleur", doceerden de oude meesters al. Deze regel heeft een dermate onaantastbare status verworven dat ervan afwijken bijkans als vals spel wordt beschouwd.

Toch zijn er mensen die de wijsheid van deze regel in twijfel trekken. De Amerikaan Kit Woolsey bijvoorbeeld, stelt dat je om een gewone (dus twee evenwichtige handen, 25+ punten) 3SA down te spelen een vijfkaart of langer op moet zetten. Als dat zo is heeft het uitkomen van een vierkaart vrijwel geen zin. En weet je wat nu het leukste is? De simulaties bevestigen dit weer.

Afspelen

"Ga er altijd van uit dat de tegenstander zinnig speelt." Daar hebben we er weer zo een. Zo'n oude wijsheid waar je echt heel veel aan hebt. Zo vond ik zelf spel 13 wel aardig.

Spel 13 Noord
N/Allen V1094
105
1087642
10
H32 AB
8742 VB3
HB93 AV5
64 AV732
8765
AH96
HB985

Na een soort biedverloop van 2SA-Stayman–3SA zat ik als Oost in 3SA. Zuid kwam uit met A, en vervolgde met H en een kleintje. In de hoop dat zuid iets had van 10x. waardoor ik het contract zou kunnen claimen, speelde ik A. Dat Zuid hier een klavertje op weg deed was aan de ene kant een harde klap (hij had tenslotte geen 10x of 10 sec), maar aan de andere kant dacht ik dat het contract nu eigenlijk altijd koud was.

Dat zijn nogal wat stoere uitspraken in één alinea, dus laten we ze maar eens nagaan.

Waarom kun je claimen als Zuid 10x of 10 sec heeft?

Zuid wordt dan altijd ingegooid. Je speelt A, neemt de V over met de H en speelt een harten uit dummy waarop je in de hand een klaver weg doet. Zuid moet een zwarte kleur spelen en je maakt of 2, 1, 4 en 2 (als-ie klaver speelt) of 3, 1, 4 en 1 (als-ie schoppen speelt. Dit werkt zo goed omdat je op deze manier geen last hebt van de blokkade in de schoppen en je nog in dummy kunt komen na een schoppen in de AB.

Waarom dacht ik dat het contract toen Zuid niet bekende eigenlijk altijd koud was?

Ik had er vergif op durven innemen dat Zuid een 4–4–0–5 verdeling had. Kom op, hij was van een vierkaart gestart, had dus menselijkerwijs gesproken geen 5. En met een 6 kaart klaver zou-ie toch wel gestart zijn? Als je Zuid zijn distributie weet, weet je ook dat hij in onvermijdelijke problemen komt als je 4 ruitens meeneemt. De situatie is dan namelijk na 7 slagen:

Spel 13 Noord
N/Allen V1094
10
10
H32 AB
8
64 AV73
876
9
HB9

Zuid moet hier nog weggooien. Als dat een harten is, is 8 de negende slag, als dat een klaver is (zoals in de praktijk) speel je gewoon klaver naar de V omdat je weet dat Zuid nog 1 harten kan meenemen maar dat je daarna de rest hebt. En als het een schoppen is dan heb je meteen de mooiste, dan speel je AH en harten na waarna Zuid in de klavervork moet spelen.

Een mooi spel, maar als Zuid 10xx heeft en H, zou het dus heel mooi zijn als hij de tweede ruitenronde de 10 speelt. Als Oost dan ook de ingooi probeert komt-ie van een koude kermis thuis.