Spellen van de Week

Spel van de week 27 Januari — Bas van der Hoek

Grosvenor Gambiet

Op spel 15 zit je in 3 na

Noord Oost Zuid West
pas pas
1 DBL RDBL 1
pas pas 1SA pas
2 pas 3 einde

Uit piëteit geef ik geen commentaar op dit biedverloop. Er wordt uitgekomen met een troefje.

(spel is een halve slag gedraaid omwille van de leesbaarheid)

Spel 15 Zuid
853
H64
AB9
V1092
Noord
V102
A753
82
AH86

Je pakt de eerste slag in de hand goedkoop met de 6, en je speelt een ruitje op. Links (Geert van Dort) speelt de H, je pakt de aas, gaat naar de hand met troef (iedereen bekent) en je speelt nu weer . Links speelt klein. Er is iets raars gebeurd. Ofwel Geert (links) heeft de H gespeeld van HVx en de tweede keer gedoken, of…

Het is een bekende list om met H10x voor AB9 in de dummy de H te spelen in de hoop dat de leider je op HVx speelt in plaats van H10x. Normaal gaat de leider immers altijd de 9 leggen in de hoop op honneur-tien goed. Je moet dan wel hopen dat de leider alleen kleintjes heeft, want als hij de vrouw heeft gaat je listige streek verkeerd aflopen.

Welke kaart speel je nu in dummy, de 9 of de B? Het is erg verleidelijk de 9 te leggen: als links HV van ruiten heeft, waarom is-ie daar niet mee uitgekomen (partner's kleur)? En waarom duikt links nu in de wetenschap dat als je de B legt een slag is weggegooid? En toch doe je er beter aan de B te leggen. Ten eerste moet links het eerst maar eens verzinnen om met H10 de H te leggen. Maar het belangrijkste is dat als je de 9 legt en rechts pakt de V je niets aan de hoge B hebt. Je weet namelijk zeker dat rechts gaat inspelen en als de B fout zit ben je drie slagen kwijt (en kan je later niets nuttigs op B weggooien). En als B goed zit dan ga je vroeg of laat V maken (omdat er geen is uitgekomen zitten Aas-Heer waarschijnlijk verdeeld) en kan je alweer niets nuttigs kwijt op B. Dus je moet de B leggen – en die houdt want links heeft van HVxx de tweede keer dapper (en op dit spel verkeerd) klein gelegd. In de praktijk kon de leider niet geloven dat met HVx de tweede keer was gedoken en zette de 9, gepakt met de 10, en omdat B goed zat werd 3 precies gemaakt voor 31%, 3 +1 was 80% geweest. Na afloop prevelde Geert 'Grosvenor Gambiet'.

Voor degenen die zich niet meer kunnen herinneren wat het Gambiet is: het Grosvenor Gambiet is met opzet een tegenspeelfout maken waardoor de leider een extra slag kan maken, maar hij zal die mogelijkheid niet benutten omdat de leider rationele verdediging verwacht. Een paar voorbeelden:

Voorbeeld
HB
2 V103
A987654

De leider opende met 3 en zat in 7. In Grosvenor's tijd was een 3 opening altijd een zevenkaart. De leider speelde een schopje naar H en B na. Grosvenor was een speler die dan 10 onder de H gooide en de 3 onder de nagespeelde B. De leider kan nu de B laten doorlopen, maar gaat dat natuurlijk nooit doen. Een ander voorbeeld (dit keer de troefkleur in 7):

Voorbeeld
A109xx
VBx x
Hxxx

De leider speelde klein uit de dummy naar de H, Grosvenor deponeerde hier de B onder en na het hartenvervolg een kleintje. Alweer gaat de leider altijd de aas leggen. Het Gambiet levert nooit slagen op voor de verdediging maar… als Grosvenor dit deed kon hij de punten op de volgende spellen van de boom schudden, want in de goede oude tijd bleef de dummy niet stil als zijn maat een groot slam wat hij had kunnen maken vergooide.

Ik moet overigens zeggen dat het spel van Geert naar de letter niet helemaal een Grosvenor Gambiet is (het kan best goed zijn de leider voor het blok te zetten). Maar bij deze lay-out was het verkeerd. De geest van Grosvenor heeft hem beschermd.