Spellen van de Week

Spel van de week 26 mei — Bas van der Hoek

Speel je al Exclusion Blackwood?

Slam bieden met een renonce in de zijkleur

Je raapt bij spel 10 op:

AHB97432 9 10732

En je partner verblijdt je met een 2SA opening. Je tranfert met 3 en maat biedt 3. Bij twee rode azen aan de overkant heb je het idee dat het zeven is (en dat klopt: ik heb een computersimulatie gedaan en dan wordt 7 in 80% van de gevallen gehaald bij twee rode azen). Dus je wil het liefst gaan cuen en hopen ooit je renonce aan te geven. Maar… dat gaat niet! 4 is gewoon echt (wat moet je anders met een leuke zwarte 5–5?), en 5 mag God weten wat het is (renonce??). In de praktijk zou ik zelf 4SA bieden. Bij drie azen heb je een gemakkelijk 7 bod. Bij twee azen kan je niets anders dan zes bieden. En bij 1 aas gok ik ook zes, want in twee-derde van de gevallen is die ene aas een rood aas, en mocht partner alleen Aas hebben dan kan de vijand nog verkeerd met troef of klaver uitkomen waarna snel je hartje verdwijnt.

Allemaal erg onwetenschappelijk. Er is echter een oplossing: Exclusion Blackwood! Bij Exclusion Blackwood (EB) is een ongewone jump in een kleur naar 5-nivo azenvragen, waarbij de antwoorder alleen zijn azen mag meetellen buiten die kleur. Dus als je dat speelt bied je nu 5, partner biedt dan 5SA (twee azen buiten plus troef vrouw) en je kan met vertrouwen zeven bieden.

Partner's hand (19 punten opgewaardeerd wegens goede hartenkleur):

V108 AHV72 AH8 B10 en je hebt 13 slagen van boven.

In A en B-Poule werd overigens slechts twee keer zeven geboden, zes keer 6 en zes keer werd zelfs klein slam gemist.

Voordat je enthousiast EB gaat spelen (ik speel het bijvoorbeeld niet), zorg er wel voor dat je het goed afspreekt. In het kort (1) EB is alleen een JUMP naar 5-nivo in een NIEUWE kleur (of kleur geboden door de vijand) en bovendien (2) zo'n jump is alleen EB is als je elkaar hebt gesteund, of na een transfer. Je kan dit alles al Googelend eindeloos uitbreiden waarbij de kans op misverstanden exponentieel toeneemt.

Geen leuker vermaak dan leedvermaak

Op spel 20 keek Willem jan Maas aan tegen:

HVB63 9 A94 HV63

en zijn partner Hedwig van Glabbeek opende 2 (zwakke twee in of allerlei heel erg sterke spellen). Met HVB-vijfde in schoppen leek het onmogelijk dat partner een zwakke twee in die kleur zou hebben. Dus om de bieding laag te houden bood Wj met zijn slimste gezicht 2. Met het verwachte sterke spel aan de overkant gaat Hedwig dan nog wat bieden en dan is er alle ruimte om uit te zoeken of het zes of zeven voor je is. Tot Wj's ontzetting paste de maat! Die had dus geheel tegen de verwachting in een zwakke twee. Het is nog niet klaar. In de vierde hand keek Poul Grashoff aan tegen

9 H7543 V73 B984

Poul was niet helemaal naar de Congregatie gekomen om 2 tegen te spelen en heropende met een lichtvoetig doublet. Dankbaar bood Wj 4, gedubbeld door zijn linkertegenstander Fred Heemskerk, het contract werd gedubbeld plus 1 gemaakt. Het hele spel lag zo:

Spel 20 Noord
West/Allen 9
H7543
V73
B984
A108754 HVB63
B82 9
HB2 A94
2 HV63
2
AV106
10865
A1075
West Noord Oost Zuid
Glabbeek Grashoff Maas Heemskerk
2 pas 2 pas
pas d'ble 4 d'ble
Einde

Aas vierde van troef twee keer ophouden

Spel 22 Noord
O/OW 7
52
V8764
B10742
VB85 H1042
H10987 AB4
1092 AH3
V 983
A963
V63
B5
AH65
Noord Oost Zuid West
1SA pas 2
pas 2 pas 4
Einde

Zuid komt uit met Aas. Als je zinnig signaleert zal Noord de boer bijspelen wat het bezit van B10 aangeeft. Gezien de sterke sans rechts heeft maat hooguit nog V dus switchen lijkt futiel, en je doet er goed aan klaver terug te spelen teneinde de dummy in te korten. De leider troeft en speelt nu troef. Die moet je duiken, en de volgende troef ook. De leider kan nu niet voor de derde keer troef spelen, want dan pak je en speel je de hand troefkort met klaver, want de troeven in de dummy zijn op. Oost kan na de tweede troefronde niets anders doen dan zijn derde klaver in dummy troeven en A, B spelen en de harten lopen waardoor zuid een klein troefje maakt: tien slagen. Als je de eerste of de tweede keer pakt dan kan de leider later troeftrekken en de hartens incasseren: elf slagen.

Ook als je in slag twee bijvoorbeeld een troefje naspeelt geldt dat je de tweede troefronde moet duiken. De leider kan nu wel voor de derde keer troef spelen, maar dan pak je en je speelt zelf de vierde troef na: tien slagen. Als je in de tweede troefronde Aas pakt kan Oost later een klaver troeven en troef trekken voor elf slagen.

Het is een bekend thema: duik Aas-vierde twee keer, je kan dan gemakkelijker de leider troefkort spelen en je hebt ook de optie zelf de vierde keer troef in te spelen.