Spellen van de Week

Spel van de week 19 april 2016—Willem jan Maas

Het belang van de kleine kaartjes

Bols Bridge Tip

Eerst maar een stukje theorie. Gemakshalve doen we SA om complicerende troeven te vermijden. Stel je hebt de volgende kleur:

V853
A962

Op het eerste gezicht is dan de enige kans op 3 slagen hopen op 3–2 met de H goed, dus de A slaan en klein naar de V. Dat is beter dan de A slaan en dan een kleintje duiken, in de hoop op Hx, want dat is minder dan 50%. (De heer zit vaker bij de driekaart dan bij de doubleton.)

Is dat alles wat er over deze combinatie te zeggen is? Dat had je gedacht, als je bereid bent het risico op H sec bij Oost te lopen kun je in plaats van met de Aas ook met een kleintje vanuit Zuid beginnen, toch? Soms komt dan de 7… Mensen die daarop reageren met "En wat dan nog?" leggen gewoon de V en hopen dat de H goed zit. Mensen die zich realiseren dat de 7 de hoogste ontbrekende pip is en dus sterk lijkt op B of 10 7 sec hopen dat de lay-out iets is als

V853
B7 H104
A962

en leggen in Noord de 8 voor de 10 van Oost. Door later echter de V voor te spelen die Oost moet dekken, wordt de B meegenomen en maken we alsnog 3 slagen. De kleur op deze manier spelen is niet de beste kans, maar ook weer niet zo rot en als je om wat voor reden dan ook aanwijzingen hebt dat de H achter de V zit, wordt het zo maar de grootste kans. Deze figuur staat bekend onder de naam intra-snit en werd voor het eerst beschreven door de beroemde Braziliaan Gabriel Chagas als Bols Bridge Tip.

Is na het bieden het bridgen afgelopen?

De Italiaanse ster Benito Garozzo stelde dat na het bieden het bridgen afgelopen was. Collega schrijver Bas vindt dat ook. Ik vind van niet. Ik denk dat er heel veel punten te verdienen zijn met af- en tegenspel. Neem nou spel 14.

Spel 14 Noord
O/Niem. H7
1083
432
H7532
62 AB10983
H64 AV75
B10876 H9
AB6 9
V54
B92
AV5
V1084

Meer ingegeven door de wedstrijdvorm dan door gezond verstand vond ik als Oost dat ik na

West Noord Oost Zuid
1 pas
1SA pas 2 pas
2 pas ?

nog 3 moest bieden. Hedwig bood natuurlijk de manche. Ze had ten slotte een nuttige H en een Aas. Na een klaveruitkomst, die ik vermoed dat de meesten gekregen hebben, is dit een lastig spel. Dit komt vooral omdat je maar twee entrees naar dummy hebt, terwijl je heel veel werk te doen hebt. Er zijn nu eigenlijk twee speelwijzen. De eerste is, je gebruikt je beide entrees om twee keer te snijden in de schoppen en bent dan afhankelijk van hartens 3–3. Je hebt namelijk geen mogelijkheid meer om iets met de ruiten te doen. De tweede is, je neemt één schoppensnit en slaat daarna de Aas. Heeft Noord dan H of V klein (waardoor onder de Aas de ontbrekende honneurs valt) ben je thuis, want dan kun je op je dooie gemak twee ruitens afgeven maar creĆ«ert al doende wel een parkeerplaats voor je verliezende harten waardoor die kleur niet langer 3–3 hoeft te zitten (je maakt in essentie 5, 3, 1 en 1).

Zoals het spel ligt doen beide speelwijzen het, maar ik vermoed dat de meerderheid van de leiders gekozen heeft voor de dubbele schoppensnit. Is dat goed? Deze leiders maken het spel als het goed gaat in de schoppen (dit blijkt 68,4% kans te zijn) en de hartens 3–3 zitten (36%) in totaal dus 24,9% kans. De tweede speelwijze, één schoppensnit en daarna de Aas slaan, wint bij HV, Hx of Vx in Noord. Dit is 7/10 * 1/2 * 68 = 23,8% kans. De factor 7/10 komt van het feit dat er 10 doubletons zijn met kaarten buiten waarvan er 7 "goed" zijn (of 3 fout, het is maar hoe je het bekijkt). De factor 1/2 is omdat de doubleton in Noord moet zitten, en te slotte de 68 komt van een 3–2 zitsel. Als de 23,8% het niet "doet", dan heb je nog de kans dat de hartens 3–3 zitten en je ook een ruitenslag maakt. Dit is omdat je bij deze speelwijze nog een entree hebt om een ruitje op te spelen. Deze kans is 76,2 * 0,36 * 0,5 = 13,7%. De factoren hier zijn 76,2 (de kans dat je hoofdkans het niet doet), 0,36 (hartens 3–3), 0,5 (een ruitenslag). In het totaal is dat echter 37,5% en dus ruim 1,5 keer zou goed dan de dubbele schoppensnit. Zeg eens eerlijk, welke leider heeft het op de kansrijkste manier gespeeld? OK, ik, maar ik heb er dan ook heel lang over nagedacht. Ik kwam op die gedachte omdat Noord op de eerste schoppen uit dummy de 7 speelde. Net zo als bij de intra-snit suggereert het vallen van de hoogste pip dat er wel een honneurs klein zou kunnen zitten. Omdat ik er van overtuigd ben dat vrijwel alle leiders op dit spel de met voorsprong beste speelwijze gemist hebben, illustreert dit spel echter wel weer dat het bridgen na het bieden verre van afgelopen is.