Spellen van de Week

Spel van de week 14 juni — Bas van der Hoek

Boetedoening

Als schrijver van deze kronieken ben ik regelmatig aan de verleiding bezweken een mooi spel van mezelf te rapporteren en —erger nog— een minder behendige zet van mijn partner te vermelden. Ter compensatie toon ik deze week iets waar ik heb misgetast, en ook waar partner iets slims deed. Niet dat de teller nu op nul staat, maar het is een begin.

Op spel 6 is het biedverloop:

Doyer Veugen vd Hoek v Dort
pas 1 pas
2 pas 3 pas
4 pas 4 pas
4SA pas 5 DBL
REDBL pas 5 einde
Spel 6 Noord
O/OW 92
H9863
A9
AB74
V763 4
V102 B754
HB542 V1087
H 10983
AHB1085
A
63
V652

Na het het 4SA Keycard Blackwood en het 0-of–3 5 antwoord gaf Noord met zijn redoublet het bezit van Aas aan. Ik had niets meer te melden (geen singelton , geen troef Vrouw en ook nog een minimum) en bood 5 en ook partner Iwan Doyer had niets over en paste. Wel raar om ondanks alle azen af te zwaaien, maar 6 is onder de 50%.

Nadat West met is gestart waren de eerste slagen gemakkelijk: Aas in de dummy gepakt, A, via de Heer van West voor de Aas in dummy en op Aas het ruitje uit de hand weg. Toen liet ik 9 doorlopen maar de Vrouw zat fout, West speelde Ruiten en ik had maar 11 slagen. Door 9 voor te spelen kon ik twee keer snijden voor het geval dat Oost Vrouw-vierde heeft (13% kans, in de praktijk veel minder want dan zou West twee zwarte singeltons moeten hebben). Ik kan beter een kleine naar de Boer spelen, als West dan de Vrouw pakt kan ik met 9 terug naar tafel, een Harten troeven en dan komt Oost onherroepelijk in een Harten-Klaverdwang als ik mijn Schoppens uitspeel. De kans hierop is ca 50% (lengte Harten bij Oost), dus dat was best dom van mij.

Overigens maak ik veel dommere fouten (door partner vergoeilijkend betiteld als senior moments) maar die zijn te banaal om te rapporteren.

Twee paren wisten ondanks de Ruiten-uitkomst 12 slagen te maken (Anneke vd Meer-Henk den Boer en Rob Dankers-Peter van der Stap, mooi!), hoe ging het bij hen? En dan heb je altijd nog de 3SA gokkers (niet verrassend Rob Jagroop, 12 slagen en een top in de B-lijn na een Klaveruitkomst). Ladan-vd Werf kwamen in 3SA met een Ruitenlead, gepakt in de hand (Noord). Peter Ladan liet 9 doorlopen (heel geleerd gedoken door West), speelde Schoppen na (Klaver weg bij Oost) gepakt in Zuid. Vervolgens Klaver uit de dummy, (de Heer viel) en de leider raapte zijn zwarte slagen op. De vijand gooide sloten Hartens weg, zodat de Noordhand hoog werd: plus vier!

Op spel 3 deed mijn partner iets heel moois. Ik toon het spel vanuit mijn hand (Zuid), de dummy zit links.

Spel 3
V3
B109
V10742
H86
95
AV84
853
V1072

Het bieden gaat rechts 1, links 1SA, en rechts beeindigt de bieding met 2. Ik kom 3 uit, partner Iwan Doyer pakt de Aas en de leider speelt Heer. Iwan puft en kreunt en ik denk, is-ie wel bij zinnen? Het is toch niet zo moeilijk Harten na te spelen? Hij verrast me door 4 na te spelen. De leider laat die naar zijn Heer lopen en gooit als een speer een hartje weg op V. Ai, ai, daar gaan mijn Hartenslagen! De leider vervolgt met V, gepakt door de Heer van de maat, die met 3 vervolgt. De leider pakt Aas, speelt B, gepakt door Iwan die mij aan slag brengt met Aas. Ik speel V (Iwan bekent niet) en Klaver na getroefd door partner, 1 down. Het hele spel:

Spel 3
AH2
6532
AB95
43
V3 B108764
B109 H7
V10742 H
H86 AB95
95
AV84
853
V1072

Het moge duidelijk zijn als partner in slag 2 de door mij zo vurig gewenste Harten naspeelt de leider zijn contract maakt, want B wordt hoog en dan zijn er twee Klavers, een Harten, een Ruiten en vier troefslagen. De redenatie van partner was dat de leider meestal Harten Heer heeft en dan maak je de Boer hoog als je die kleur naspeelt. Bovendien biedt klaver na de mogelijkheid voor een Klaveraftroever want je komt twee keer aan slag met troef. Dus het onverwachte Klavernaspel was zeer behendig.

Op 1 na werd op alle tafels 2 gespeeld, meestal gehaald.

Na de zegetocht van Geert en Thijs in de afgelopen weken deden ze het vanavond rustig aan met 49%, maar ze wonnen de competitie met overslagen, gefeliciteerd! Ook mijn felicitaties aan de promovendi uit de B-lijn.