Spellen van de Week

Spel van de week 4 april 2017—Willem jan Maas

Ik zeg er niks van…

Nadat Bas vorige week op een schandalige manier heeft voorkomen dat hij iets over de merites van cross-imps als wedstrijdvorm hoefde te zeggen en, zoals dat zo mooi heet, de drol op mijn bord legde, verwacht nu iedereen van mij natuurlijk een tirade tegen deze vorm van scoren. Wel, dat gaat niet gebeuren! Zeg nou zelf, voor je het weet wordt je een zeurderige oude man, toch?

Theorie

Aan het begin van de avond kwamen Niek Kriens en Hein van Dort naar ons toe met de vraag hoe wij het doublet op 3 of 3 speelden als de tegenstander een Bergen biedverloop had (dus 1/-(pas)–3/-(DBL?)). Dit is een bekend discussiepunt. Er zijn twee logische betekenissen. Het is informatief op de geboden hoge kleur, of het toont de gedoubleerde lage kleur. Hedwig en ik hebben in de loop de jaren beide varianten gespeeld en uiteindelijk vinden wij de tweede betekenis nuttiger. Dat komt vooral omdat je met een "gewone" informatiedubbel ook later nog kunt dubbelen en het toch wel vaak lekker is om een startje aan te kunnen geven. Wil je echt niet wachten met je informatiedoublet kun je over hun 3 laag ook altijd nog 3 in hun hoge kleur bieden. Niet verschrikkelijk belangrijk, maar mochten er mensen zijn die hier ook mee worstelen, dit is hoe wij het doen.

Ereburger van Rotterdam

In deze kolommen is al vaak het zogenaamde Rotterdamse volgbod ter sprake gekomen. Voor alle mensen die dat gemist hebben, omdat ze bijvoorbeeld een half jaar stage op de Galapagos eilanden gelopen hebben, een Rotterdams volgbod is een volgbod op twee niveau met een goede hand op een (zeer) slechte vijfkaart. Bij voorkeur doe je dit kwetsbaar zodat het als het mis gaat ook echt mis gaat.

Gisteren kwam er een spel voor waar Hedwig solliciteerde naar het ereburgerschap van Rotterdam. Het was spel 8 en je hebt AHB32 A108 109 652. Links opent 2 (Muiderberg), partner past en rechts zegt 3 (corrigeerbaar). Hedwig vond nu dat ze 3 moet bieden. Weliswaar een goede vijfkaart, maar wel op 3-niveau. Ik bood natuurlijk het onvermijdelijk 3SA, een contract dat 1 down hoort te gaan (omdat B fout zit), maar gelukkig gemaakt werd. Als we naar het hele spel kijken

Spel 8 Noord
W/- 4
H653
HV87
A1043
105 V9876
VB742 9
A432 B65
V8 HB97
AHB32
A108
109
652

lijkt het mij dat het bieden kan gaan

Noord Oost Zuid West
2
pas 3 pas 3
pas pas DBL einde

Zuid past in de eerste biedronde "gewoon", maar ik denk dat als 3 naar je uitloopt, DBL op zijn slechtst redelijk is (ik durf geen opgelegd te zeggen, maar denk dat eigenlijk wel). Ik ben er nog niet uit of West de schade zal kunnen beperken tot 800, maar ik verwacht dat 1100 ongeveer het prijskaartje zal zijn. Weer geen reclame voor het Rotterdamse volgbod.

Raptor

Een andere conventie die in bepaalde kringen (onder andere die van mij) bijzonder populair is is Raptor. Raptor heeft het voordeel dat het een veel voorkomend handtype, wat anders niet makkelijk te bieden is, handelbaar maakt. Daarnaast, en persoonlijk vind ik dit een zeer groot voordeel van de conventie, voorkomt het dat mensen een "natuurlijk" 1SA volgbod kunnen doen op kaarten die daar volstrekt ongeschikt voor zijn. Wat was Raptor ook alweer? Als de tegenpartij 1 in een lage kleur opent dan toont een volbod in directe positie van 1SA een vijfkaart of langer in de ongeboden lage kleur en een vierkaart in een (onbekende) hoge kleur. Na een opening van 1 in een hoge kleur toont 1SA een vierkaart in de ongeboden hoge kleur en een vijfkaart of langer in een (onbekende) lage kleur. Hedwig en ik (die al lang genoeg bridgen om enige waarde aan kleurkwaliteit toe te kennen) vinden dat de hoge kleur ook een hele slechte vijfkaart mag zijn. In het algemeen hebben we daar (zowel de conventie als de versoepeling van de eisen) goede ervaringen mee. Toen kwam echter spel 13…

Spel 13 Noord
N/Allen H
B872
97532
1087
109765 V8432
A53 H96
B86
HB652 A3
AB
V104
AHV104
V94
Noord Oost Zuid West
Peter Wj Ton Hedwig
pas pas 1 1SA (1)
2(2) DBL (3) 3SA (4) einde
  1. Raptor, hè
  2. Niet zo zinvol, maar wel erg succesvol
  3. "Wat is je hoge kleur?"
  4. "Ja luister eens, ik heb er 18 en mijn partner doet ook mee. Het zal toch wel 3SA zijn?"

Dat was het dus niet. En na wat gegrom en gemopper over de dummy hobbelde Ton 2 down. Op het eerste gezicht ben je daar niet blij mee, maar als je wat verder kijkt blijkt dat 4 in OW niet te vernielen is. Daar was onze Raptor niet voor toegerust, en –6 IMPS was ons deel.

Hoe gaat het verder in deze competitie? Nou, onze clubkampioenen zijn nog steeds volledig ontketend en staan in de A-lijn met het waanzinnige gemiddelde van bijna 54 IMPS per avond dik bovenaan, in de B-lijn laten Aeyelts Averink en Meijer zien dat de degradatie een vergissinkje was, en in de C-lijn werken Engelsman en Mulder aan hun terugkeer.