Spellen van de Week

Spel van de week 25 april 2017—Willem jan Maas

Wilde spellen

Deze avond was er verschrikkelijk veel te doen. Geweldig voor een spelvandeweekstukjesschrijver zou je denken, ik dacht het ook, maar in de praktijk viel het nogal tegen om iets te vinden om over te schrijven. Om te beginnen verval je al gauw in herhalingen en word je, zonder dat te beseffen, een soort Heintje Davids (jongelui, Googelen maar). Persoonlijk kwam ik gisteren een aantal problemen tegen die ik erg lastig vond. Ze liepen eigenlijk allemaal goed af, maar wat mij betreft is dat meer geluk dan wijsheid.

Een beetje over – eerste akte

Het begint met spel 10. Je hebt AB73 - A9852 HVB2 en partner opent 1. Nu is in elk natuurlijk systeem 2 het normale antwoord (je bent manche-forcing, je bent sterk genoeg om je schoppens later zelf te introduceren, etc.). Indachtig een oude theorie van een oude coryfee (Carol van Oppen [op naar Google]) bood ik echter 1. Het idee is dat je dan het meest natuurlijke rebid van je partner krijgt omdat je geen enkele biedruimte hebt weggenomen. Antwoord je 2 dan is het 2 rebid van de maat veel minder goed omschreven (hij kan bijvoorbeeld een minimum hebben met 5 en 4, een distributie waarmee na 1 2 geboden wordt). Dat pakte bizar uit toen Hedwig mij verraste met een 4(!) rebid. Nu was goede raad ineens duur. Met een Aas en een HV meer dan ik beloofd had had ik wel een beetje over en is passen tamelijk dwaas. Slam bieden is ook raar omdat je op zich niet zulke geweldige troeven hebt. Ik besloot tot 5 in de hoop dat dat geïnterpreteerd zou worden als "partner, hoe zijn je troeven", we zouden dan in ieder geval niet in slam komen met rot troeven. Deze interpretatie is echter geenszins een zekerheidje, want 5 kan in die biedverloop ook betekenen dat je excellente troeven hebt maar geen enkele controle. Meestal kan partner dat wel zien. Zo ook hier.

Spel 10 Noord
O/Allen AB73
A9852
HVB2
9 V1042
62 VB105
B106 V74
A986543 107
H865
AH98743
H3

Omdat Zuid zelf H heeft valt de tweede betekenis af en is 5 dus een vraag om goede troeven. Die heb je niet (echt), dus Hedwig paste terecht. Toen Oost uit kwam met V bleek dat we een hele aardige 6 hadden gemist. Een vrij normale speelwijze lijkt namelijk, de uitkomst troeven A. H nog een harten getroefd en claimen als de troeven 3–2 zitten. Nu zaten ze dat niet, dus 5 werd precies gehaald. Niet ongelukkig. Overigens is slam minder goed dan dat het lijkt omdat er na een klaverstart wel vrij veel goed moet zitten.

Een beetje over – tweede akte

Net hersteld van de spanning van een beetje over, gingen daarna weer alle eieren van het rek. Deze keer zat ik Oost, en weer had ik een aardige hand.

B632
A7
AH64
HV6

Hedwig (West) opent 1, ik bied 1 en Hedwig biedt 3.

Spel 4 Noord
W/Allen H985
3
V83
B10982
A4 B632
VB86542 A7
B10 AH64
A7 HV6
V107
H109
9752
543

Op het eerste gezicht lijkt 3 erg aan de prijs, maar omdat wij Gazilli spelen is het 3 bod niet zozeer veel punten als wel veel hartens, en die had ze wel. Ik rekende ook vast en zeker op een zevenkaart en dacht dus dat we "altijd" wel een soort 12 slagen hadden als de tegenpartij er niet twee had. Ik besloot tot een cuebod van 4. Tamelijk futiel, want partner gaat natuurlijk geen 4 bieden, of dat nu een cuebod of Last train is. Toen 4 naar mij terugkwam besloot ik na zeer veel getob en gedraai op mijn stoel de koe bij de hoorns te vatten en 6 te bieden. Het wetenschappelijke bod van 5 heeft als grote nadeel dat als schoppen de Achilleshiel van het slam is, je dat op deze manier wel heel erg duidelijk hebt gemaakt (op een slechte dag ga je na een schoppen uitkomst down in 5…). Zoals u ziet pakte mijn gokje, want meer is het niet, goed uit. Zelfs na de goede start van Noord kon Hedwig A pakken, 3 maal klaver lopen om de schoppen op te ruimen en troef A, troef na spelen.

Ondanks al dit fortuin, en denk niet dat het hierbij bleef, stokte de teller toch op een vrij onbeduidende +23 omdat we zelf ook lustig IMPS in het rond strooiden. Zo gingen we down in een koude manche en lieten we een kwetsbare "altijd down" manche halen, maar omdat de spellen zo wild waren waren er meer dan genoeg mogelijkheden om de knoeitjes goed te maken.

Met nog één avond te gaan moeten Brulleman-Schipper en Hoogweg-Sprong vrezen voor degradatie, staan Aeyelts Averink-Meijer en van Dort-Kriens er goed voor in de B, wordt het wel heel moeilijk voor Lamain-Visser en Koekoek-Visser en kan van Namen-Spangers promotie uit de C niet meer ontgaan. Wel dynamisch hoor, 3 lijnen.