Spellen van de Week

Spel van de week 9 mei 2017—Willem jan Maas

Ouderwets

Puntenkul

Het voelt niet zo, maar ik zal me er langzaamaan mee moeten verzoenen dat ik bij het bridgen niet meer tot de jonkies behoor. Dat heeft zo zijn voor en zijn tegen, want toen ik leerde bridgen werd er nog enige aandacht besteed aan de kwaliteit van een bridgehand en vond kaartwaardering niet alleen plaats op basis van punten. Tegenwoordig lijkt het wel dat je alles mag openen als je maar 12 punten hebt (sommigen openen met rode koontjes van opwinding, omdat ze zo stoer zijn, ook elke 11 punter), terwijl als je die magische punten niet hebt, je niet opent. Althans, niet op 1-niveau. Zo was daar spel 14.

Spel 14 Noord
O/Niem. A103
H875
H864
73
H98 B5
VB4 A10932
AVB2 3
B95 HV1082
V7642
6
10975
A64

Aan de frequentiestaten kun je zien dat een substantieel deel van de mensen de Oosthand met (iets als) Muiderberg geopend heeft. Nu speel ik geen Muiderberg, maar zelfs als ik dat wel gedaan had had ik, net zoals nu (gewoon) met 1 geopend. Je komt dan achteloos in 4 en maakt dat probleemloos. Ik wil nu geen commentaar horen dat het spel goed zat of dat het een bijzonder fittende hand was. De helft van de waardes van West zaten in de singleton van Oost (dus met de kwaliteit van de fit viel het wel mee), troef Heer zat weliswaar goed, maar de troeven zaten wel 4–1, kortom, lang niet alles zat goed en na de (ongelukkige) schoppenstart werd het zelfs met een overslag gemaakt.

Nu is een individueel spel natuurlijk geen bewijs, dus ik heb maar eens met een simulatie uitgezocht hoe vaak 4 er met deze OW handen in zit. Dit doen we door de NZ kaarten willekeurig te verdelen en dan (double dummy) te kijken of je 4 haalt. Wat blijkt? 4 zit er maar liefst in 59% van de gevallen in.

Een aardig ander experiment is om te kijken hoe vaak je 4 haalt met deze Oost hand en een willekeurige West hand met 12–14 punten en 3 of meer hartens. Met andere woorden, een minimum hand waarmee je in 4 komt als je de Oost hand met 1 opent. Nu is het zo dat je 4 zelfs haalt in een imponerende 76% van de gevallen.

Wat kunnen we hier nu van leren? De Oost hand is een 1-opening en niet een of andere zwakke twee. Kijk eens verder dan het telraam lang is…

Absolute par

Als u op de website bij de uitslagen naar het overzicht van de spellen kijkt (opgepast, niet bij de NBB uitslag, maar bij de DBC uitslag), ziet u in de rechterbovenhoek bij elk spel twee knopjes zitten. Eén voor de frequentiestaat, en één met twee d-tjes. De laatste opent een venstertje met het aantal slagen dat iedere speler in iedere speelsoort maximaal kan halen. Dit laatste onder het voorbehoud dat iedereen zo optimaal mogelijk speelt. Begrijp me niet verkeerd, dat laatste gebeurt (bijna) nooit. Vervolgens staat er een wat obscuur regeltje met het "DD par" resultaat. Wat is dat nou weer? Dat is het resultaat wat je krijgt als allebei de partijen het zo optimaal mogelijk doen. Bijvoorbeeld in spel 2:

Spel 2 Noord
O/NZ HV9872
B9
V
A1064
B4 1053
VB4 AH106
A8764 HB2
HB5 932
A6
8543
10953
V87

Volgens het tabelletje maakt NZ 9 slagen in en OW 9 slagen in . Dit betekent dat OW 3 uit moeten nemen met 4, NZ dit moeten doubleren en eentje down moeten spelen. Score +100 voor NZ. NZ moeten niet doorbieden, want 4 gaat down, en OW moeten niet 3 laten spelen want dat wordt gemaakt.

Een maat voor de kwaliteit van het veld in een parenwedstrijd is in hoeverre absolute par ongeveer het gemiddelde oplevert. Nou, dat was hier niet het geval. 100 voor NZ is een op één na top, dus het veld liet zich op dit spel niet van zijn beste kant zien. De top ging naar Gert en Hein, want wij lieten zelfs 2 spelen. Er werden maar 8 slagen gehaald, maar dat bleek meer dan voldoende.

Het halen van 9 slagen in is verre van double dummy. Normaal lijkt, nadat OW hun 3 rode slagen hebben meegenomen een er passief zijn uitgegaan, om de vierde slag in de hand (N) te pakken, klaver naar de V te spelen en nadat die verloren heeft nog een keertje klaver naar de 10. Dit maximeert je kansen in de klaverkleur. Je loopt echter wel het (kleine) risico van een troefpromotie.