Spellen van de Week

Spel van de week 28 november 2017—Bas van der Hoek

Als je een manche mist, zit altijd alles rond en alle snits goed

Ik speelde deze avond met Kees Schipper, en op mijn verzoek speelde we zijn systeem. Dit systeem is van eigen makelij en een hoeksteen is een sterke, forcing, 2 klaver herbieding van de opener. Hierna speelt de antwoorder transfers. Trouwe lezers van deze kronieken weten wel hoe ik over dit soort buitenissigheden denk, maar als je het goed beheerst zal er wel niks mis mee zijn. Ik had het trouw geleerd, maar van alle foefjes kwamen er maar twee voor en ze liepen allebei verkeerd af.

Valt het U wel eens op als je beiden je kaart ietwat onderbiedt waardoor je een aardige manche mist dat alles dan goed zit? Een dramatisch voorbeeld was spel 1:

Spel 1 Noord
N/Niem 94
V42
873
AH1093
87 V102
AB53 H1096
V1062 HB54
B87 54
AHB653
87
A9
V62

Wij boden

Noord Oost Zuid West
Kees Bas
pas pas 1 pas
1SA pas 2 pas
2 pas pas pas

Zoals boven vermeld was mijn 2-rebid forcing (15+, ik had een puntje gesmokkeld om dit bod eens te doen, bovendien is de hand wel 15 punten waard). Het 2 bod van Kees was een transfer, vaak een minimum, soms een hand met klavers zoals hier. Technisch moest ik nu 2SA bieden, maar om daar nou in te belanden tegenover een meestal zwakke hand leek me niks, dus tot Kees zijn schrik paste ik. Manche gemist: alles zat natuurlijk weer goed, west heeft geen natuurlijke hartenstart, schoppens rond met de vrouw goed en klavers rond. Mocht je in 3SA belanden kan dat ook niet down want de hartens zitten 4–4.

Bij veel tafels ging het 1–1SA–2-pas, en als je gewoon op schoppen vrouw snijdt maak je 12 slagen voor een beschamende plus 230. Tien keer werd de manche gemist, twee keer niet.

Over manche missen gesproken, op spel 19 miste Rob Jagroop en collega Jos van Kan een prima manche, ja zelfs een acceptabel slem.

Spel 19 Noord
Z/OW A864
A102
AH1052
10
10973 HB2
HB86 V9543
B93 7
87 H985
V5
7
V864
AV6432
Noord Oost Zuid West
Jagroop vd Meij van Kan Reuser
1 1 2 2
pas pas 3 pas
pas pas

Rob maakte alle slagen voor een beschamende plus 190, nog steeds goed voor 0 imps in de Butler. Noord's passen met zoveel extra's is niet erg ondernemend, zeker nu partner korte hartens moet hebben. Ook hier zat natuurlijk alles weer goed, H voor de vrouw en de snit goed.

Anneke vd Meer en Henk den Boer toonden meer initiatief, zij boden:

Noord Oost Zuid West
den Boer Schipper vd Meer vd Hoek
1 1 2 2
2 pas 4 pas
6 pas pas pas

Nu nog dit contract maken. Kees kwam goed uit met troef via de boer voor de Aas. Henk speelde een schopje op naar de vrouw, voorgepakt met de heer en harten na voor de heer en de aas. Henk had nu wellicht de klaversnit moeten riskeren (anders heeft oost gevolgd op alleen harten vrouw en schoppen heer), maar hij zag andere kansen en speelde naar de aas, getroefd, V, weer getroefd (west harten weg).

Na deze eerste 7 slagen is er over (noord aan slag)

A8
102
H10
V86
V64

Als nu de twee uitstaande troeven verdeeld zitten kan je die trekken met H, oversteken naar dummy met een aftroever, de klavers vrij troeven en de dummy is hoog. Henk koos hiervoor, 1 down. Ongelukkig!

Maarrrr… West heeft precies 2 klavers, 3 of 4 hartens, 2 of 3 ruitens dus 4 of 5 schoppens. Als je nu Aas speelt en oost troeft die af dan troef je over, troef je een af, trek je de laatste troef met de heer en de dummy is hoog. Als Oost bekent of renonceert kan je veilig in de cross-ruff (je maakt je kleine troefjes in dummy via het aftroeven van de vierde schoppen en je tweede harten, daarna heb je een hoge cross-ruff).

Lastig spel, en ik had waarschijnlijk dom de snit genomen en het spel gemaakt. Het spel werd drie keer in 6 gespeeld, steeds down. Annemarie Visser-Cor Lamain zat in dit slam tegen een duivelse 9 uitkomst, dan wordt het wel erg lastig die snit te nemen. Er waren vier driesansers wat je haalt middels een gelukte klaversnit, alleen Hengeveld-Vliegenthart zaten in de beste manche, 5.