Spellen van de Week

Spel van de week 16 januari 2018—Bas van der Hoek

The Law is van slag

Kent U de Law nog? Die zegt dat het totaal aantal slagen op een spel gelijk is aan de twee beste troeffits.

Op spel 17 bij niemand kwetsbaar heb ik:

En links wordt 1 geopend, partner doubleert, rechts komt 4. Ik besluit tot 4SA (take-out), links doublet, partner 5 (fijn bericht!), rechts 5. Ik heb nog wel even naar mijn kaart gekeken maar ik besluit te passen. Het hele spel:

Noord Oost Zuid West
Hoogweg Hofland Sprong vd Hoek
1 doublet 4 4SA
doublet 5 5 einde

5 gaat 1 down, en 5 was 2 down gegaan, er zitten dus 19 slagen in het spel. Volgens de Law hadden er 21 slagen in moeten zitten (11 kaart fit in NZ plus 10 kaart fit in OW). Een gevolg van de Law is ook dat je zo hoog moet bieden als je fit (dus met 9 kaarten samen tot drienivo). In dit geval wist Ton Sprong dat ze een 11-kaart fit hadden, dus 5 is niet zo gek, hoewel het doublet hem wellicht op het goede spoor had moeten brengen. Peter Hoogweg was niet zo gelukkig met het 5 bod, maar het kostte maar 2 matchpunten, want niemand had succesvol gered.

A seven card suit is worth three times bidding and should never be in dummy.

Deze tegeltjeswijsheid is van Alfred Sheinwold, de co-auteur van het Ekas system (zijn medeauteur was Edgar Kaplan).

Toepassing van deze regel was wijs geweest op spel 24:

Waar bij ons de bieding ging

West Noord Oost Zuid
Reuser Hofland vd Meij vd Hoek
pas 1 doublet 1
2 3 3 pas
pas pas

helaas paste Noord, wat een dikke nul voor ons was, want 3 is koud (je maakt 6 hartens, twee schoppens en ruiten aas). En ook 4 is gehaald, want je verliest alleen een harten, een troefslag, en schoppen aas. Volgens de Law zitten er 19 slagen (beste fits in NZ en OW=10+9=19), en dat klopt ook in de praktijk, dus dit herstelt mijn vertrouwen in de Law enigszins.

Ten slotte nog een zwijntje van ons:

Het bieden ging

Noord Oost Zuid West
Hofland vd Stap vd Hoek Dankers
1SA pas 2 pas
2 pas 3 pas
3 pas 4 pas
4 pas 4 pas
4SA pas 5 pas
6 pas pas pas

het 3 bod gaf een mancheforcing 5–5 aan (met een 5–4 doe je eerst Stayman), en Noord had waarschijnlijk moeten afseinen na 4, want hij heeft al zijn bezit in de minors, een minimum, en hij heeft al slaminteressse getoond door na 3 geen 4 te bieden maar 3.

Oost kwam uit met troef, Leo nam succesvol de -snit, speelde troef naar zijn hand, nam weer de snit, troefde een harten af en speelde Aas na getroefd en toen de heer niet viel was hij aangewezen op het goed zitten van Aas, dus dit 25% slam werd gemaakt. Hoogweg-Sprong waren de andere succesvolle slambieders. Als je genoeg punten hebt voor de manche zijn er natuurlijk altijd weer de driesansatouteraars: Rob Jagroop en Joop Meijs, maar daar haal je maar 11 slagen in. De rest zat in 4+2.