Spellen van de Week

Spel van de week 23 januari 2018—Willem jan Maas

Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming

De meesten van u zullen hier de titel van het boek van Heere Heeresma in herkennen, maar ik ben zo vrij geweest om de titel even te lenen. Ten eerste vind ik het, ondanks alle berichten over de warmste 24 januari ooit, maar koud (het is 11 graden maar voor mijn gevoel voelt het aan als 3) en ten tweede was dit (door diverse omstandigheden) de eerste keer in drie weken tijd dat Hedwig en ik op DBC opereerden, en als je ziet hoe het ging zou een mens er zwaarmoedig van worden.

Een opvallend spel was wat mij betreft spel 4 wat wij speelden tegen Harry Geelen en Rudy Visser.

Het biedverloop was,

Noord Oost Zuid West
Harry Wj Rudy Hedwig
pas
1 pas 1 (1) DBL (2)
2SA (3) pas 3SA Einde
  1. T-Walsh, toont 4 of meer schoppens, kan met langere ruitens.
  2. Toont volgens afspraak precies 4 hartens.
  3. 18–19 evenwichtig en het ontkent 3 (die had-ie ook niet)

Toen ik toch maar 2 uitkwam namen we de eerste 4 hartens mee. Dat was een goed resultaat omdat 4 gemiddeld toch wel gehaald werd. Een eigenzinnig bod, dat 2SA, maar het had ook veel beter af kunnen lopen. En hoe het ook zij, 3 schoppens had hij niet.

Dit doet mij overigens denken aan een Caransa toernooi van vele jaren geleden waarin ik een spel zag van de Amerikaanse coryfeeën Hamman–Wolff die toen in het zenith van hun roem stonden. De heren hadden een lang biedverloop waarin het duidelijk werd dat ze een hartenfit hadden en waarin ze op een gegeven moment een (kunstmatig) mancheforcing bod hadden gedaan. Dit laatste bod was gealerteerd door Hamman ("Alert! Game forcing") en daarna paste Wolff op 3. Hamman toog aan het werk en haalde vijf(!). Waarop hij tegen Wolff zei, "You were right partner, it wasn't 4, it was 5".

Als u hieruit de conclusie trekt dat wij het goed deden tegen Harry en Rudy, mooi niet, de rest van de spellen waren duidelijk voor hun en een treurige 33% was ons deel op die tafel.

Een paar tafels eerder speelden we tegen Cristian Raducanu en Ronald Vedder. Het was spel 21 en het bieden ging

Oost West
1SA (1) 2 (2)
2 (3) 3SA
Pas (4)
  1. De heren spelen een 9–12 SA
  2. Gealerteerd
  3. Gealerteerd
  4. Hulde!

Het lijkt bizar, maar na afloop van het bieden bleek dat West een transfer had gedaan en dat Oost het 2 bod had opgevat als mancheforcing Stayman. Oost bleek gelijk te hebben en hij verdient daarom ook een grote pluim omdat hij uit de alert op 2 kon afleiden dat zijn partner niet op dezelfde golflengte zat. Als 2 gewoon een vierkaart toont hoeft dit bod immers niet gealerteerd te worden. Hij paste op 3SA omdat in MF Stayman 3SA nu echt een eindcontract is. Het op zo'n expliciete wijze geen gebruik maken van ongeoorloofde informatie verdient een enorme pluim. We kunnen daar allemaal een voorbeeld aan nemen.

Overigens hadden we wel een goede score maar geen "top" omdat ik het nodig had gevonden 2 te doubleren waardoor Hedwig af zag van haar natuurlijk klaveruitkomst, pfff…

Was dit al niet zo handig, het dieptepunt kwam tegen Rebecca en Leontien.

Nadat Rebecca met 1SA geopend had transfereerde Leontien naar schoppen en besloot ik dat ik moest beginnen net het bieden van mijn kleuren. 3 dus. Rebecca met haar maximum 3 en Hedwig 4. Daar bleef het bij en ik haalde een overslag. Goed voor 4 van de 18, want bijna iedereen had gedoubleerd. Zo ook onze kersverse international en collegaschrijver Bas. Die had de hand van Zuid zelfs opgewaardeerd en 1 geopend. Iwan deed 1 (denk ik, ze spelen T-walsh) en Oost volgde 4. Bas doubleerde, en West deed wat een goede partner doet in dit soort gevallen, ze legde een prachtige dummy neer HB en HVx en H voor de zekerheid. Ook hier werd een volkomen automatische vijf gemaakt, en zo doe je dat.

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan. Zo bood Leontien nog een keer 3SA na een zwak met hoge kleuren 2 opening van Rebecca waarna ik "natuurlijk" slim niet met mijn lange ruitens uitkwam maar met de korte hartens.

Daarmee blies ik de hele hartenkleur op, en toen ik ook nog A dook haalde ze 13 slagen. Goed gedaan knul! Nou ja, het zal toch wel weer eens wat beter gaan, toch?