Spellen van de Week

Spel van de week 2 oktober 2018—Bas van der Hoek

"Je staat toch nog op 56%"

sprak Henk den Boer monter, nadat hij de laatste score had ingevuld op onze derde tafel, waarbij hij en Anneke aan het langste eind hadden getrokken.

Ai! Iedereen weet dat het tussendoor vernemen van een score ongeluk aanbrengt (kan die optie niet uit die ellendige kastjes?). En dat klopte ook: daarna ging er niets meer goed en we eindigden op 51%. Had Henk dat nou maar niet gezegd! Om de zaak recht te trekken gaf Henk me een paar spelletjes.

Op spel 11 had Henk een prachtige hand

Hij opende 1 (waarom niet een sterke opening?), links 3 gevolgd door twee passen. Wat nu? In alle boekjes staat: nooit doubleren met een renonce, want dan laat partner het in en je kan nooit troef door de leider heen spelen. Hij bood dus 4. Partner had AV10x en 3 gedoubleerd was een pak af gegaan. Het hele spel:

Het probleem met 4 is dat de enorme speelkracht van je spel niet uit de verf komt. Kan je niet een gevulde maar minimale 5–5 hebben? En als partner de dubbel inlaat dan breng je wel vijf verdedigende slagen mee. Doublet lijkt me echt beter.

Aan onze tafel hadden we geluk. Noord opende 2 (zwak met ruiten of sterk). Nu kon ik niet 3 bieden, want je gaat bij dit soort openingen altijd uit van de zwakke variant en dan volg je constructief. Ik moest dus knarsetandend passen met mijn mooie zevenkaart, maar toen ik later de dummy zag was ik blij.

Een betere actie was er op spel 2

Henk opende als Oost 1, zuid bood 2 gevolgd door twee passen. Oost balanceerde met een doublet, west (Anneke van der Meer) liet het doublet goed in en collecteerde 1100. Kwetsbaar tegen niet is het altijd gevaarlijk te bieden!

Op sommige spellen moet je wel eens overbieden om je kaart aan te geven. Op spel 18 was het andersom, je moest juist onderbieden om je hand uit de verf te laten komen. Ik had

Ik opende 1, partner bood 1. Wat nu? Je hebt de speelkracht voor een mancheforcing sprong naar 3 met 4 loosers. Het alternatief is 2 te bieden, dan kan je later schoppen steunen en je kaart vertellen. Maar als je 2 biedt past je partner daar wel eens op en mis je zo maar een manche als hij 4 ruitens of 5 schoppens heeft. Dat gebeurt niet zo vaak, en ik denk dat het onderbod van 2 beter is dan mijn keuze om 3 te bieden. Partner bood toen niet onverwacht 3SA en nu moet je gokken: pas, 4 of 4? Ik paste maar, maar 4 of 5 was veel beter. Het hele spel

Als ik 2 bied zal partner false preference geven met 2, dan vervolg ik met 3 en we bereiken dan het veel betere 4. Een paar zat in het aangetrokken 6 wat voor zover ik kan zien wordt gemaakt omdat je de harten kan vrijtroeven. Het was zelfs geredoubleerd, maar de leider miste ergens de winnende voortzetting en ging 1 down. (Had Willem jan dan toch gelijk toen hij volhield dat spelen belangrijker is dan bieden? (zie vorige spel van de week).)

Is de Gazzilli conventie een uitkomst op deze hand? Je kan dan met de Noordhand conventioneel een forcing 2 bieden (echt of 16+). Hoe het verder moet weet ik niet, misschien kunnen de Gazzilli adepten Willem jan of Rosalind hier iets over berichten?

Dit was de laatste avond van de competitie. De A-lijn werd overtuigend gewonnen door Ladan-vd Werf. In de B-lijn deden koplopers Vliegenthart-Hengeveld het een avondje rustig aan, maar hun positie kwam niet in gevaar. Gefeliciteerd!