Spellen van de Week

Spel van de week 16 oktober 2018—Willem jan Maas

Van alles wat

Grappige figuur

Nog maar net begonnen miste ik al een grappige figuur.

Omdat Noord geen Muiderberg geopend had, en ook besloot in de uitpas niet te bieden, was ik als Oost in 2 beland. Zuid kwam uit met een ruitje, die ik, goed of fout (ik denk goed), dook. Noord speelde goed troef na. Ik pakte de A, speelde naar H en later naar H. Toen dit allemaal mis ging was ik een down. Ik zag niet dat het spel na het troef naspel in slag twee vrijwel altijd gemaakt is door een behoorlijk contraintuïtieve speelwijze. Heeft u hem gezien? Hint: de winnende speelwijze heeft wel iets van een Morton's Fork.

Alleen distributie?

Bas en ik willen nog wel eens op onze zeepkist gaan staan om onze lezers te waarschuwen voor dingen waar wij niet in geloven maar die om een of andere reden populair zijn. Bas, bijvoorbeeld, waarschuwt voor het gebruik van conventies. Ikzelf doe dat ook, maar waar ik ook al heel veel tegen geageerd heb is het (belachelijke) "alleen distributie" signaleren. In 2004 schreef ik daar al over "Alleen distributie signaleren is niet goed. … Alleen distributie dat doet een professional die met een klant speelt, maar speel je in een gelijkwaardig partnership dan doe je jezelf tekort." 24 februari 2004

Ik denk dat "alleen distributie" de enige verklaring is voor het drama wat één paar overkwam op spel 12.

Je moet als Oost uit tegen 6. Je komt A uit die houdt en nu is het heel eng om A ook op tafel te leggen. Stel dat hij afgetroefd wordt de tweede schoppenverliezer weg gaat op de door jou zo kundig hooggespeelde H. Een eventuele harten kan waarschijnlijk toch niet weg. Een onoplosbaar probleem als je partner in slag 1 een vijfkaart heeft aangegeven. Als je partner daarentegen heeft aangegeven dat hij H niet heeft, dan moet je nu vliegensvlug A meenemen. Een eventueel verliezende harten gaat nu namelijk weg op V.

Tussenstand: Gewoon signaleren 1 — Alleen distributie 0.

Genoeg gedaan?

Vervolgens hadden wij een mazzeltje op spel 21.

Ron en Peter met hun vierkaart hoog systeem boden

Noord Oost Zuid West
Peter Ron
1 pas 2 pas
2SA pas 3 pas
3SA pas pas pas

2SA geeft gewoon 12–14 evenwichtig aan met 4 of 5 hartens, 3 is dan forcing en toont (in eerste instantie) een driekaart en 3SA ontkent 5 en toont dus een 3=4=3=3 verdeling, een 4=4=3=2 verdeling of een 4=4=2=3 verdeling. De vraag is nu of het de moeite waard is om door te bieden. Aan tafel dacht ik al van wel, maar een simulatie geeft dat overduidelijk aan. Tegenover een 12–14 hand met de gegeven distributie is het met de zuidhand liefst in ruim 69% van de gevallen 6 (6SA is zelfs nog een fractie kansrijker), zeker de moeite waard dus zelfs als je het moet gokken.

Overigens toont dit wel de kracht van gegroepeerde honneurs. Vervang je B door een kleintje en vervang je een schoppentje door de B (niet al te oneerlijk want partner heeft ten slotte ten minste 3 schoppens) dan wordt alles een stuk minder kansrijk. 63% voor 6 en nog maar 60% voor 6SA. Dat geeft te denken.

Oplossing Spel 1

Laat het hartennaspel doorlopen naar de B, incasseer A en speel (desnoods flamboyant de H) uit dummy. De verdediging is kansloos. Spelen ze troef, dan pak je in de hand, gooit op V de tweede schoppen weg en troef een schoppen. Nemen ze de schoppen mee dan kun je gewoon een schoppen troeven.