Spellen van de Week

Spel van de week 30 oktober—Bas van der Hoek

Walking the dog

Ik speelde deze avond met Hans de Vrind, medeteamgenoot van ons Nederlandse seniorenenteam.

Op spel 2 heeft Hans kwetsbaar tegen niet:

Hij opent 1, links 1, ik steun met 2 en rechts biedt 2. Wat bied je nu? Als je 4 biedt komt er acht dagen per week 4 (de vijand is niet kwetsbaar). Hans bood 3 (!) in de verwachting dat het bieden niet zou uitsterven. Na het te verwachten 3 was zijn plan 4 te bieden, de tegenstanders nemen dan misschien niet uit tegen zo'n aarzelend geboden 4 contract. En ja hoor, links bood zelfs 4 gevolgd door twee passen. Nu bood Hans 5 en de tegenstanders tuinden in de val en ze doubleerden. 5 werd eenvoudig gehaald. Het hele spel:

Het biedverloop

Noord Oost Zuid West
vd Hoek Ladan de Vrind vd werf
pas 1 1
2 2 3(!) 4
pas pas 5 pas
pas doublet einde

Dit moedwillig onderbieden in de hoop dat de tegenstanders niet gaan redden of jou doubleren heet in het Engels Walking the Dog (de hond uitlaten). Iemand als Zia bedient zich vaak van deze tactiek.

Het ging niet allemaal goed tegen Ron en Peter, getuige het volgende spel:

Noord Oost Zuid West
vd Hoek Ladan de Vrind vd werf
2
pas 2 pas 3
pas 3 pas 3SA
Einde

Ron gaf met 3 een semiforcing aan. Hoewel 4 beter is dan 3SA, vind ik het bieden alleszins redelijk. Ik kwam uit met 4, Zuid de vrouw en de leider pakte de tweede ruitslag en speelde meteen een schopje naar de dummy. Ik gaf mijn even aantal aan met de 7, de heer werd gelegd en…..

We kunnen allemaal zien dat je nu moet pakken en klavernaspel leidt dan tot 2 down. Maar als de leider twee schoppenslagen nodig heeft voor zijn contract kan je beter duiken om de communicatie te verbreken. Partner dook en Ron nam als een haas zijn 9 slagen mee.

De leider lijkt gemarkeerd met 6 of meer hartenslagen en 1 ruitenslag. Als hij klaver aas heeft kan het niet down, dus lijkt pakken beter. Alleen als west maar vijf hartens heeft is duiken goed, lijkt me onwaarschijnlijk gezien het biedverloop.

Op dit spel werd bijna altijd 4 geboden en gemaakt, hoewel 1 paar het presteerde om in 4 te belanden (twee down).

Op spel 16 is 4 in een 5–1 fit de enige maakbare manche:

Hoe daar in te komen demonstreerden Egbert en Robbert:

Noord Oost Zuid West
Geelen Aeyelts Visser Meijer
1
pas 1SA pas 2
pas 3 pas 3
pas 4 pas 4
pas pas pas

Mooi geboden, vooral Robberts laatste pas met 7 klavers en 1 harten is bewonderenswaardig.

Ik zelf miste een gouden kans om op dit spel nog meer te scoren, bij ons ging het:

Noord Oost Zuid West
van Dort vd Hoek Kriens de Vrind
1
pas 1SA 2 doublet
pas 3 pas 3SA
pas pas pas

Hans is niet van het moderne alle doubles zijn take-out en gaf een strafdoublet op 2. Ik durfde geen pas aan en bood laf 3. Nu ik nog eens de hand zie, is een pas met mijn spel niet zo gek, vooral vanwege de singleton harten. 2 gaat minstens twee down voor plus 500, en dan moet de leider ook nog ruiten vrouw vinden. Dom, dom!

Het team van Niek kriens staat fier aan de top, gevolgd door het team van Joop Meijs.