Spellen van de Week

Spel van de week 20 november—Bas van der Hoek

Speelt U de Smith echo?

Tegenwoordig speelt zowat de hele internationale top de Smith Echo. Deze signaleermethode wordt meestal tegen Sans Atout gespeeld. Bij de eerste kleur die de leider speelt signaleer je dan geen distributie, maar geef je je opinie over de uitkomst. Hoog-laag betekent ik ben blij met de uitkomst en laag-hoog betekent niet blij. Beide verdedigers spelen dit signaal. Sommigen spelen de variant Reverse Smith die, U raadt het al, de betekenis omdraait: laag=fijne lead, hoog is niet blij met de uitkomst.

Op DBC spelen bijvoorbeeld Willem jan en Hedwig dit signaal, en ook Rosalind en Mieneke, Kees Schipper en tegenwoordig ook Egbert en Henk, van wie ik het volgende Smith-succesverhaal vernam:

Oost had een zwakke twee in harten aangegeven, zuid doubleerde, noord bood 2SA en daar bleef het bij. Egbert (oost) kwam uit met 7, west legde de boer en noord nam met de heer. De leider vervolgde met een klavertje, oost dook de aas en de heer hield dus, en west (Henk den Boer) speelde de 3. Oost-west spelen de Reverse Smith variant, dus wests lage klaver gaf aan dat-ie blij was met de uitkomst. In slag 3 werd H gespeeld, gepakt door Egbert en hij kon nu aas op tafel leggen in de wetenschap dat partner V had, 2SA ging eentje down.

Je doet niet altijd de Smith Echo: als de leider in de tweede slag naar een goede kleur in de dummy speelt zonder entree heeft het distributiesignaal voorrang. Meestal denken beide spelers hier hetzelfde over, maar niet altijd. Kunnen de Smith Echo spelers eens reageren wat hun ervaring is?

Bij ons aan tafel was er op dit spel een klein drama voor onze tegenstanders:

Noord Oost Zuid West
Hoekstra Topiol vd Nat vd Hoek
  2(multi) pas 2
pas pas doublet pas
pas pas

Omdat Erik pas in tweede instantie doubleerde dacht Sijke kennelijk dat het een strafdoublet was. Dat is speelbaar, maar je moet het wel duidelijk hebben afgesproken! Na de start van V haalde ik het contract met twee overslagen.

Open Boek

Soms is een spel meteen een open boek als de dummy op tafel verschijnt:

Noord Oost Zuid West
Topiol v. Leeuwen v.d.Hoek Hilferink
1 pas 1SA 2
pas pas pas

Noord komt uit met Aas. Met deze dummy weet noord meteen hoe het zit. Hoe? Wel, zuid heeft met zijn 1SA bod geen vierkaart hoog of vijfkaart . Zuid kan ook hooguit drie klavers hebben, want noord en de dummy hebben er samen tien. Dit alles kan alleen maar als zuid een 3343 heeft met vier ruitens. De leider heeft dus een 3460. Helaas vonden noch noord noch zuid de winnende voortzetting en lieten we het maken.

Mooibroek-Stoops hadden een misverstand op dit spel, bij hun ging het:

Noord Oost Zuid West
Aeyelts Mooibroek Bosch Stoops
1 pas 1 2
pas 2 pas 4
pas pas pas

Guus vond dat 2 een cuebod was wat de hoge kleuren beloofde, zijn partner vond 2 echt. Het moet me van het hart dat volgens de theorie 2 gewoon echt is, want je kan met doublet of 2SA (en veel paren ook nog met 1SA) de hoge kleuren aangeven. Overigens bereikten de heren nog een speelbaar contract, op een zonnige dag verlies je 2 schoppenslagen en een troef, maar niet op dinsdagavond, het ging minus drie.

Vermijd rampen en speel praktisch bridge

Ik speelde die avond met Yael Topiol waar ik zo nu en dan mee heb geopereerd. We hebben weinig afspraken, en op spel 22 moest ik wat verzinnen met

Voor mijn neus wordt een Muiderberg 2 geopend. Wat nu? Je bent veel te sterk voor een 3 bod. Ik zou graag 3 hebben geboden om naar een -stop te vragen, maar dat hadden we niet afgesproken. Zou partner dat geen Michaels cuebid vinden? Ik schrijf vaak over de ellende die voortkomt uit een bod waar je niet op dezelfde golflengte met partner zit (zie de vorige twee spellen), dus een 3 cue wilde ik niet riskeren. Wat dan? Doublet met 2 hartens? Ik besloot tot een praktisch bod en bood 3SA. Een gokje, maar wel de meest waarschijnlijke manche. Zelfs als partner een poploze hand met drie of vier ruitens en 10-vierde heeft heb je spel. En zelfs als we geen stop hebben moeten ze die kleur nog maar uitkomen. Het pakte allemaal goed uit, want Yael legde een goede dummy neer en 3SA kon niet down.

Achteraf zei Yael dat ik best het 3 cuebod had kunnen doen, dat hoort tot het standaardrepertoire en daar heeft ze natuurlijk groot gelijk in.