Spellen van de Week

Spel van de week 27 november—Bas van der Hoek

Puntenkul en handwaardering

Veertig jaar geleden speelde ik tegen twee onbekenden en er werd rondgepast. Mijn linkertegenstander die in de vierde hand zat zei: "ik had maar 18 punten en ik besloot de hand in te gooien". "O", zei zijn partner, "dat komt goed uit want ik had maar 17 punten dus we hebben niks gemist". Wat bleek? De heren speelden het Weense systeem wat Azen op 7 punten waardeerde, de heer 5, vrouw 3 en boer 1. Er zitten dus 64 punten in 1 spel.

In de loop der jaren zijn er vele puntwaardeersystemen ontwikkeld, maar het vertrouwde 4–3–2–1 heeft alles doorstaan. Een hele goede handwaardering is de Kaplan-count, die azen extra meetelt en waar je een bonus krijgt voor plaatjes en tienen in lange kleuren. Een zooitje met vrouwen en boeren zoals

VBxx
VBx
VBx
VBx

is 12 hoge-kaart-punten, maar volgens de Kaplan count slechts 7,4 (!!). Maar neem nu eens de volgende hand (west, spel 20)

Slechts 10 punten, dus geen opening? De Kaplan count vindt deze hand 13 punten waard!

Het hele spel:

Bij Kees en Jaap ging het:

Brulleman Schipper
2 2SA
3 5
5 6

2 was 10–15 en echt, 2SA een vraagbod, 3 een zeskaart, 5 exclusion blackwood (vraagt om de azen buiten de ruitenkleur), 5 was nul azen, want ruiten aas telt niet mee. Goede handwaardering van Kees.

Nu nog even maken bij de start van 4. Je kan op een soort van cross-ruff gaan door 2 ruitens in de dummy troeven, dan maak je 6 troeven, 2 aftroevers, ruiten aas-heer en harten aas-heer. Het enige gevaar is als de hartens 5–1 zitten. Jaap bedacht dat een veiliger speelwijze was meteen op de harten af te gaan, hij pakte de eerste slag met Aas en troefde een hartje zorgvuldig met B. Als nu iedereen bekent ben je thuis, want je kan de harens hoogtroeven en je maakt 4 hartens, 6 troeven, en ruiten A,H. Toen de hartens 5–1 zaten moesten de troeven 2–2 zitten, dan troef je de zesde harten hoog, en maakte de leider 3 harten, ruiten A,K een ruitenaftroever in dummy en 6 troefslagen. Goed gedaan!

Op het spel is onnoemelijk veel leed geschied. De helft van het veld zat in een hartencontract (waaronder 3 paren in 6!), down. Zelfs de ongelukkige die in 3 wist af te stoppen ging nog down. Terwijl 6 een aardig contract is, speciaal in de oosthand. Op 1 tafel ging het

West Noord Oost Zuid
Meijer Munneke den Boer Houwelingen
1 2 2 pas
3 pas 3 pas
3SA pas 4 pas
4 pas 4 pas
5 pas pas pas

Als oost wil je al in zes zitten als partner vrouw-zesde van klaver heeft en harten vrouw. Zelfs met een yarborough met zes klavers heb je nog spel. Door alle ongelukken op andere tafels verdienden Egbert en Henk toch nog 9 impen op het spel.

Slimme pas

Een spel waarbij een slimme pas verkeerd uitpakte was het volgende:

Oost Zuid West Noord
Doyer v Glabbeek vd Hoek Maas
1SA pas 2 pas
2 pas pas pas

Hedwig, zich spitsend op een sanscontract paste. Ik besloot toch maar Stayman te doen en dan op alles te passen. Ik heb (nota bene van Hedwig zelf!) geleerd dat het goed is uit 1SA te gaan met een singleton ergens. Na mijn Stayman besloot Hedwig weer te passen, er kon tenslotte best wel 3SA links komen. Tot haar teleurstelling werd er rondgepast. Iwan wist het te maken.

Mijn persoonlijke ervaring met dit soort passen is slecht. Meestal gebeurt er niet wat je wil. Met zo'n wilde zuidhand heeft west vaak ook een ongebalanceerde hand en gaat wat bieden. Ik zelf zou 3 volgen, en dat mag je waarschijnlijk spelen voor 9 slagen. Het was wel wijs van Hedwig geen zouteloos 2 volgbod te doen. Ik bied dan mijn ruitens via een 3 transfer en voor je het weet komen we in 5 wat onverliesbaar is.

Op deze avond scoorden Kees en Jaap 90 impen, waarbij Iwan en ik als hun hoofdsponsors optraden.