Spellen van de Week

Spel van de week 12 december—Bas van der Hoek

4–3 fits op slamnivo?

"Hoeveel staan we achter op die Doyer-van der Hoek?"

"Maar 80 IMPS, dat gaan we inhalen en dan winnen we de butlercompetitie".

Alzo spraken Hein en Fred aan het begin van de avond. Het volgende spel vormde een goede bijdrage aan hun dappere streven:

Ze boden als volgt een mooie 6 ruiten uit op een 4–3 fit:

vDort Heemskerk
1SA 2
2 3 (=5-4)
3SA 4
5 6

Fred houdt er niet van slem te missen (en met 5-contracten ga je niet de avond winnen) en hij bood zes.

Drie andere paren zaten in slam (6 en 6SA, gemaakt bij harten rond en de vrouw goed, plus wat extra mini-kansjes). 6 is een aardig contract, want je kan van de korte kant introevers maken. Als troef wordt gestart kan je het beste meteen in harten snijden, dan een schopje naar de boer.

Hein en Fred wonnen de avond met overmacht (+73 IMPS), en na afloop kwam Hein op me af en vroeg hoopvol of wij min gescoord hadden. Nee zei ik, plus veertig, en teleurgesteld droop hij af.

Op het volgende spel boden Joop Blankenspoor en Michael Stoops ook slam (6) op een 4–3 fit.

Een mooi slam, (beter nog dan de 6 van Hein en Fred), waar je net als op spel 4 twee extra slagen kan maken door aan te korte kant in te troeven. Erg sneu dat dit contract sneuvelde op een lead. De leider moest met ruiten van slag en liep tegen een hartenintroever op.

Leo en ik boden:

Hofland vdHoek
2SA 3
3 3
3SA 4
4 4
4 5
pas

Drie klaver was Niemeijer, 3 gaf een vierkaart harten aan, 4 was een slamtry met vijfkaart, de rest cuebids. Toen ik met 5 aangaf een hele milde slamtry te hebben besloot Leo met zijn vlak minimum en dubieuze ruiten heer te passen. Zes klaver is gemaakt zonder ruitenlead, want je kan twee keer troef spelen en je ruitenverliezer weggooien op de vierde schoppen.

Schipper-Brulleman zaten in het hopeloze contract van 6SA. Hopeloos? Na de uitkomst van harten tien (gepakt op tafel) dook Noord meteen een klavertje af naar Oost en die dacht dat Aas niet kon weglopen, en die speelde een schopje na: 6SA gehaald.

De meeste paren deden zelfs geen slempoging (eindigden in 3SA), en een andere optimist bood ook 6SA maar ging down.

"Eight ever, nine never"

We kunnen het allemaal dromen: bij acht kaarten samen moet je op de vrouw snijden, en bij negen moet je aas-heer slaan. Het verschil tussen slaan en snijden bij negen samen is maar een paar procent, dus je kan hier van afwijken bij een kleine aanwijzing.

Op dit spel was de bieding:

West Noord Oost Zuid
Meijer Hofland den Boer vd Hoek
  pas pas 1
1 doublet 2 3
3 4 einde

Uitkomst ruiten aas, ruiten na. Oost vervolgde met 7, west pakte mijn heer met de aas, speelde 3 na, oost de 6. Hoe pak je de troef aan? West heeft 3 geboden. Egbert weet genoeg van bridge dat hij nooit 3-over-3 biedt met een kleurloze 5332. In harten lijkt west een vierkaart te hebben en oost een doubleton. Links heeft dus 9 bekende kaarten (heeft dus 4 plekken voor klaver vrouw) en rechts heeft 5 bekende kaarten (dus 8 plekken voor klaver vrouw). Snijden is dus aangewezen en dat deed ik ook voor contract.