Spellen van de Week

Spel van de week 22 januari—Bas van der Hoek

Zigzag

"When we had to zig we zagged, and when we had to zag we zigged". U heeft waarschijnlijk nooit van deze uitdrukking gehoord, maar ik hoef vast niet uit te leggen dat we een dramatische avond hadden. Een bekender spreekwoord ging ook op: eigen schuld dikke bult.

We speelden spel 13 tegen Scheffers-Scheffers, die mooi tweede werden mede dankzij dit spel:

Noord was deler en het bieden ging:

Hofland Desiree S vd Hoek Job S
2 pas 3 DBL
pas 3 pas 3SA
einde

2 Ruiten was multi en de uitkomst was tot mijn teleurstelling B en niet een hartje. Job pakte de aas en speelde ruiten voor mij en ik legde V op tafel. Job pakte met de aas en draaide de ruiten af. Partner Leo gooide welgemutst een hartje, een schopje en 9 af. Ik had nu moeten weten dat de leider 5 ruitens, 3 klavers en 3 hartens en dus 2 schoppen had. Op de laatste ruiten had ik nog

Bxxx x Vx

Het leek me natuurlijk om boer-vierde van schoppen vast te houden, en zonder me te realiseren welk onheil me te wachten stond gooide ik mijn laatste harten af. De leider incasseerde vervolgens klaver aas en schoppen aas-heer eindigend in dummy en gooide me in met klaver zodat ik van B9 naar 10-klein in de dummy moest spelen. Mooi gedaan, en dom van mij, want de leider heeft een doubleton schoppen dus ik kon nog een schoppen kwijt.

Troefecho

Het gebeurt wel eens dat je een renonce hebt en je een introever wil als partner aan slag komt met troef. Hiervoor bestaat de troefecho, wat menigeen op de club speelt: als je hoog-laag in troef speelt wil je een introever. We hadden hier profijt van op spel 7:

Zuid belandde in 5 na een sterke 2SA en Niemijer, ik (west) kwam uit met 10. De leider nam in de hand, speelde harten voor mijn 8, de heer en de aas. Oost kan nu zien dat ik was begonnen met een troefecho (tenzij ik VB108 had). Leo speelde klaver na van zijn zeskaart, door mij getroefd en ik kreeg B nog voor 1 down. De bijna-top ging naar Niek Kriens en Hein van Dort die bekwaam eindigden in 4 (plus 1) en uit dit slechte slem bleven.

Ongelukkig!

Niets was groter leed dan wat Anne Marie Bennik en Roelof Koekoek overkwam op spel 25:

Op een avond dat het slecht gaat heb je ook vaak brute pech, zoals ze ervoeren op spel 25. Ze boden secuur 7 harten (gemaakt bij troeven rond) en het is dan zuur dat je down gaat op het slechte troefzitsel. Jaap Brulleman en Kees Schipper belandden in 6, werden gedubbeld en redoubleerden voor plus 1680. Op het vorige spel (spel 7) waren Kriens en van Dort zo verstandig uit het slechte slem te blijven, en ze meenden dat te moeten herhalen op dit spel door geen slam te bieden, doch af te passen in 2. Toch nog twee punten waard doordat het groot slem down ging.