Spellen van de Week

Spel van de week 5 februari—Bas van der Hoek

In het vorige Spel van de Week was er een discussie of spelen belangrijker is dan bieden. Ik denk zelf dat bij paren beiden even belangrijk zijn, maar dat bij viertallen het bieden meer gewicht in de schaal legt. Om Willem jan te plezieren drie spellen waar het draait om af- of tegenspel.

Op de meeste tafels werd 1SA geopend en na Stayman zat het hele veld in 3SA. In viertallen een oersaai spel, waar je niks kan winnen met goed afspel of uitgekiend bieden.

Zaalbreed werd dus 3SA gespeeld, en bijna overal werd ruiten of klaver gestart, goede leads want ze geven niks weg. In beide lijnen werd 7 maal 12 slagen gemaakt, 5 maal 11 en 5 maal 10 slagen. Bij ons kwam partner Iwan Doyer met 4 uit. De leider speelde de 7, gepakt in de hand met de aas, gevolgd door een hartje naar de boer, gepakt met de vrouw. Het leek me dat de leider AHx of AHxx van ruiten moest hebben, anders had hij wel in slag 1 de 10 gelegd. Dus in ruiten zat geen toekomst. Ik speelde een schopje na voor vrouw en heer, en schoppen terug voor de aas. De leider speelde ruiten op, zag de 6, en schatte correct in dat er onder de boer was gestart en legde goed de 10. In viertallen raap je nu je 10 slagen op en je gaat verder met het volgende spel. Tegen ons durfde Noord niet de hartensnit te herhalen (maakte 3SA +1), want als die fout zit ben je zelfs down als de vijand 3 vrije schoppen kan meenemen. Maar in paren is het goede techniek de hartensnit te herhalen, heeft 2 op 3 kans op succes wegens restricted choice.

Een ander voorbeeld is spel 13, ik laat Willem jan Maas zelf aan het woord:

"Mocht je nog iets vermakelijke willen horen? Ik op spel 13. Na 1-1-1SA van de tegenstanders mocht ik uit als Oost. Ik besloot dat ruiten uit maar zelden goed was en, omdat partner Hedwig minstens 4 zo niet 5 hartens had, kwam ik harten uit via de 9 naar de 10. Noord (Geert van Dort) speelde een schopje en ik ben natuurlijk veel te goed om te pakken dus ik dook en Geert deed het goed en legde de vrouw. Nu de klaversnit voor mijn vrouw en ondertussen had ik het spel helemaal door. Geert had Boer-derde van S. Om te voorkomen dat er een ongelukje zou gebeuren (aas-heer schoppen over elkaar vallen) speelde ik "dus" Heer na. Mooi hè? Ik geloof niet dat een nul ooit meer verdiend was…"

Inderdaad bijzonder leuk. Eerst geleerd met je doubleton uitkomen in plaats van je zeskaart (dan gaat 1SA twee down), en dan nog geleerder de heer duiken van Hx.

Omdat er evenwicht moet zijn tussen zelfkastijding van spel-van-de-week schrijvers het volgende spel, wat ik rapporteer op speciaal verzoek van partner Iwan.

West Noord Oost Zuid
Koos v. K Doyer Jos v. K. vd Hoek
1 doublet pas 1
2 2 3 pas
pas 3 einde

Koos begon met driemaal harten, getroefd in dummy. Ik ging naar de hand met een klaverintroever en speelde schoppen naar de heer die hield. Ik bedacht me dat Koos wel eens een 2–5–1–5 of 2–6–1–4 kon hebben en dat ik hem dan kon ingooien met troef om de -verliezer te vermijden. Derhalve incasseerde ik ruiten aas, en troefde nog een klavertje. Als hoogtepunt van mijn strategie vervolgde ik schoppen. Toen Koos boer pakte drong het tot me door dat mijn slimme plan compleet was mislukt, want Koos trok onze laatste troeven met de aas en had de rest: drie down!

Veel te geleerd gespeeld, ik kan beter ruiten doorspelen, want Koos kan best een gewone 3–5–1–4 hebben.

Deze competitie is afgelopen, en gewonnen door Schipper-Brulleman in de A-lijn en van Houwelingen-van den Beukel in B-lijn. Voor de degradanten is er niets aan de hand, want de komende weken spelen we de kampioenscompetitie en speel je tegen A- en B-lijners.