Spellen van de Week

Spel van de week 26 maart 2019—Willem jan Maas

De angst van de doelman voor de strafschop

De titel verwijst naar een boek van Peter Handke (wie?) uit 1970 en heeft echt helemaal niets met bridge te maken en dus al helemaal niet met DBC. Toch was dit het eerste zinnetje dat door mijn hoofd schoot toen we weer met een cross-imps competitie begonnen waren. Ik moet u namelijk iets bekennen. Ik ben er achter gekomen dat ik helemaal niet zo goed ben in deze wedstrijdvorm en dat komt doordat ik mij ongemakkelijk voel bij de enorme hoeveelheid punten die om kunnen gaan op basis van beslissingen die zeer dicht bij elkaar liggen, maar die een enorme impact op de score kunnen hebben. Vandaar: "De angst van de expert voor de cross-imps".

Voorbeeldje? Kijk voor de lol eens naar spel 23.

Na een wat enthousiast biedverloop was ik als Noord in 6 beland waartegen Peter van der Stap uitkwam met . Ik dook omdat ik het idee had dat dat onder de Heer uit was (goed!), maar besloot uiteindelijk te spelen op troeven rond en H derde goed, en dat resulteerde in 3 down, en een terechte -12,4. Nu blijkt dat zoals het spel ligt ongeveer elke andere speelwijze tot (minstens) 12 slagen leidt. De reden dat de double dummy analyse zegt dat 11 slagen het maximum zijn is dat een troefuitkomst het contract tegenhoudt omdat het hierboven genoemde "zo ongeveer elke speelwijze" wel altijd op een soort cross-ruff neerkomt. Nu is 1370 op dit spel goed voor +12 (of zoiets) dus dit spel alleen was al goed geweest om onze score van -27 te transformeren naar -3.

Weer een spel waar het spelen belangrijker was dan het bieden overigens.

Nu is down gaan in 6 wel een beetje terecht, want een simulatie leert dat 3SA eigenlijk altijd gemaakt is (ok, het gaat down in 4 van de 1000 gevallen), 5 in 91% van de gevallen gemaakt is, en 6 maar in 24% van de gevallen.

De angst…

Er waren wel weer wat wilde spellen. Zo kwam op spel 13 een 6–6–1–0 voor. Deze distributie heeft slechts een kans van 0,072%. Dit betekent dat als je elke week op DBC speelt je ongeveer eens per jaar deze distributie tegenkomt en (uiteraard) krijgen jij of je partner die maar eens in de twee jaar, en jijzelf eens in de vier jaar. Dus, voordat u nou uw biedsysteem gaat aanpassen om deze hand te kunnen bieden, vraag je dan af wat je er voor opgeeft…

Noord Oost Zuid West
pas pas 1 (1) 2 (2)
2 DBL (3) 3 4 (4)
pas 5 pas 6
DBL (5) RBL (6) einde
  1. Het begon allemaal heel rustig,
  2. Een foutje. 1 is normaal, maar Hedwig had de distributie niet goed gezien.
  3. Niet zozeer om achter de 4–4 fit te komen, die hebben we namelijk niet vanwege Raptor, maar om een "sterk" 3 bod aan te geven.
  4. Kazam! De aap komt uit de mouw
  5. Onvoorzichtig maar begrijpelijk en zwaar gestraft, want
  6. Ondertussen had ik een aardig beeld van het spel. Omdat niemand van NZ bood vermoedde ik sterk dat Hedwig er minstens 5 had en dus minstens een 6–5 (nogmaals, Raptor).Ik dacht dus ook dat 6 nooit meer dan 1 down zou gaan en dan is het zinnig om te redoubleren. Wordt het dan gemaakt dan scoor je echt veel, en gaat het down dan scoor je maar marginaal slechter dan gedoubleerd 1 down.

De strafschop…

Spel 2, echter was voor ons de ultieme strafschop.

Na een zwakke SA van Hedwig (West) en een puntendoublet van Jan van Namen, paste ik en bood Mike 2. Jan deed nu iets bijzonders, hij bood 2SA door Mike terecht opgehoogd naar 3. Uiteraard doubleerde ik dat als Oost, maar kwam onhandig uit met klaver. Op de derde klaver gooide ik een even hartje weg (afsignaal) en nadat Jan een ruitje had gedoken wist ik ondertussen genoeg en speelde een kleine schoppen. Nog steeds twee down zou je denken. Hedwig was helaas echter even haar concentratie kwijt, pakte A en speelde… harten na. -750 in plaats van +500. Dat zijn er ook alweer gauw 24.

Waarom noemde ik 2SA bijzonder? Jan bood 2SA als een soort contractverbetering onder het motto "2 zal wel niet gemaakt worden". Er daarom uitlopen is echter een verliezende strategie. Daarom moet 2SA in dit biedverloop zeer sterk zijn en stond Mike volkomen in zijn recht toen hij 3SA bood. Denk daaraan als u ook eens zoiets tegenkomt. Uw tegenstanders laten niet altijd een steek(je) vallen.