Spellen van de Week

Spel van de week 2 april 2019—Bas van der Hoek

Absurde datumscores

Pas is het moeilijkste bod wat er is in bridge

"Twee gedoubleerde overslagen kwetsbaar maakt 580 voor ons" sprak Willem jan Maas tevreden.

"Even kijken hoeveel dat oplevert…. Wat? Een negatief aantal imps voor ons???"

We maken het allemaal mee op DBC, sommige spellen hebben de meest idiote scores die het beeld ernstig verstoren. Ik heb het over spel 22:

Het bieden ging zo:

West Noord Oost Zuid
Glabbeek Aeyelts A Maas Bosch
  pas 1
1SA pas 2 doublet
pas pas pas  

1SA was de door mij zo verfoeide RAPTOR conventie (vierkaart harten plus vijfkaart laag) en Willem's 2 was om te spelen. Jolande gaf een lichtzinnig take-out doublet, want het is nooit gemakkelijk te passen met 16 prima punten en een 5–5 hoog. Robbert gaf een ellende-pas (die erg goed uitpakt), 10 slagen voor Willem maar -1,1 imp in de butler. De troost van uw verslaggever was dat Raptor weer een negatief resultaat opleverde, want troost had ik nodig, bij ons ging het namelijk:

West Noord Oost Zuid
Brulleman Doyer Schipper vd Hoek
  pas 1
doublet pas 3 3
doublet 3 doublet einde

Mijn 3 bod kon haast niet goed zijn gezien de bieding, maar net als Jolande (erger nog) kon ik geen pas over de lippen krijgen met mijn mooie hand. Ik speelde het spel niet goed af, vooral omdat ik ontevreden was dat we niet in 3 zaten en ik ging voor -800. Duur, want -500 had nog +3 imps opgeleverd.

Fred Heemskerk-Hein van Dort wisten zelfs drie overslagen te maken in 2 gedubbeld. 1 ondernemend A-lijn-paar zat zelfs in 5 gedubbeld (minus 1100), en omdat dit stuk misschien door onschuldige kinderen wordt gelezen zal ik U de bieding besparen. De enige positieve NZ score was 3SA min 1 (hoe kan dat nou down??).

In de B-lijn werd heel wat zinniger geopereerd en daar zouden Willem jan en Hedwig 10 imps hebben verdiend met hun 2 ruiten gedubbeld plus twee.

Een vierkaartje introduceren op vijfnivo?

Een ander spel met Robbert in de hoofdrol:

West Noord Oost Zuid
Bosch vd Dool Aeyelts A vd Slik
  4 4
pas 4SA 5(!) pas
6 6 7 pas
pas 7 einde

Mooi van Oost om op vijfnivo nog een vierkaartje aan te bieden en helemaal als partner 100 honneurs zevende meebrengt. Noord durfde toch goed 6 aan met zijn kleine doubleton ruiten. De pas van zuid op 7 gaf eerste controle in ruiten aan. Dat maakt het 7-bod van noord zeer begrijpelijk ofschoon ongelukkig, want de hartenverliezer kan je niet kwijt en 1 down was onvermijdelijk.

Bij ons ging het

West Noord Oost Zuid
vd Hoek Hengeveld Doyer Vliegenthart
  4 4
5 5 6 pas
pas doublet einde

Ook allemaal wel heel begrijpelijk, Mieneke heeft een dunne 4 op slechts 1 heer, moeilijk om dan door te gaan, en Rosalind zat tegen twee kleine ruitjes aan te kijken. Resultaat was slechts 1 down.

Na mijn milde woorden over de hoofdrolspelers op deze twee tafels, vraag ik mij wel zeer ernstig af hoe Thijs en Geert de vijand 3 ruiten kunnen laten spelen (voor twee overslagen) terwijl 7 klaver potdicht is voor hen. De ontvangers van dit cadeau waren Rob Dankers en Peter vd Stap. Kan iemand dat toelichten, of is het te erg voor woorden?

In de andere lijn waren Yael Topiol en Hans Vergoed de enigen die het par-result van 7 ruiten gedoubleerd bereikten, verder varieerden de scores van +650 in OW (5 gedubbeld contract) tot +1430 in NZ (6 contract).

De wilde scores die we vaak aantreffen: als je daar niet van houdt kan je beter het spel niet spelen, en ik moet zelf de hand in eigen boezem steken vanwege mijn idioot 3 bod op spel 22.