Spellen van de Week

Spel van de week 7 mei 2019—Bas van der Hoek

Vissertop en Visserdoublet

Nee Anne-Marie en Rudy, jullie naam wordt hier niet geroemd (of beschimpt). We ontlenen deze begrippen aan oud-DBC lid René Visser. De Vissertop is wanneer je door een ongelukje te laag blijft en de manche mist, maar je haalt een top omdat iedereen down gaat in de manche. Het Visserdoublet is een strafdubbel op een contract wat met minstens twee overslagen wordt gehaald. In dit stuk komen beide aan bod.

Alles gaat achteruit

Met het verstrijken van de tijd wordt alles een beetje minder: de waarde van het geld, mijn korte termijn geheugen en de vereisten voor een 1SA opening. Toen ik met bridge begon speelde iedereen een 16–18 sans, dat werd al gauw 15–17 en tegenwoordig is de 14–16 erg populair.

Op spel 10 was die range erg nuttig. Niek Kriens en Jaap Brulleman hadden

En partner opende een 14–16 1SA met 14 punten. Niek deed Stayman, en bood 5 op partner's 2 antwoord. Jaap zag de hartens niet eens, transfereerde met 2, en bood 5 toen Kees klaversteun aangaf. Werd gehaald (bij Jaap zelfs plus 1). Geen probleem gezien!

Met partner Iwan speel ik gewoon een 15–17 SA, en hij opende 1. Wat nu? Als ik begin met 1 en later de klavers geef ik een mooi spel aan. Een direct klaverbod belooft inviterende waardes of beter, kan ook niet. Met een renonce schoppen was een uitpas erg onwaarschijnlijk, en ik besloot te passen. Links bood onschuldig 1, partner past, en rechts biedt 2, een goede hand met schoppensteun. Wat nu? Het Ongelukkige Expert bod is partner te kwellen met een 3 jumpcuebid. Vanuit mijn hand kan het toch niet anders zijn dan een massieve doch puntenarme two suiter harten-klaver. Logischerwijs met 5–6 of 5–7, want met zeskaart harten had ik meteen 2 kunnen bieden op 1. Maar partners denken daar vaak heel anders over, en ik probeer meestal te vermijden raadsels op te geven. Ik bood een simpele 4. Het ging pas, pas, dubbel, plus twee — een Visserdubbel!

Overigens haast ik me te zeggen dat ik de acties van mijn tegenstandsters billijk vond.

Reddingsboei

Op spel 13 kwamen we in het nauw:

De bieding ging:

West Noord Oost Zuid
vd Hoek Visser Doyer Lamain
  1 doublet redoublet
pas pas 2 doublet
2 pas pas 3
pas 4 einde

Ondanks 25 punten samen en een mooie Noordhand had de 4-manche geen spel, twee down. Ik moet misschien wel na het redoublet meteen 2 bieden, maar ik had de vage hoop dat Iwan vijf klavers had en dat we dan niet zouden worden gegrepen in 2. Na Cor's enthousiaste doublet bood ik van ellende maar 2, misschien was dat beter. Later vroeg ik me af of Noord's tweede bod niet beter 1SA had kunnen zijn: je werpt met 1SA de reddingsboei uit met de boodschap: partner biedt iets, ik heb verschillende vierkaarten. Kan je echt 1SA willen spelen in zo een biedverloop? Komt nooit voor. Ik heb een aantal prominente DBC-ers naar de betekenis van het 1SA bod gevraagd (allemaal bedankt) en men vond het logisch dat 1SA een reddingsboeibod moest zijn (heb ik weer mooi drie nieuwe woorden ingebracht in de Nederlandse taal want ook de Vissertop en het Visserdoublet staan niet in de Dikke Van Dale).

Op ditzelfde spel behaalden Willem jan en Hedwig een Vissertop: Willem opende 1, gedoubleerd en Hedwig bood 2 bedoeld als schoppensteun. Willem dacht dat het echt was (wat het ook was[Wj]), paste en het contract werd plus 1 gemaakt na de ongelukkige start van harten vrouw. Een mooie plus terwijl bijna iedereen down ging in de manche.

Ik heb het nog nooit meegemaakt: een Vissertop en een Visserdoublet op 1 spel, en dat tegen mevr. A-M Visser zelf.

West Noord Oost Zuid
vd Hoek Visser Doyer Lamain
      2
pas pas(?) 2 3
pas 3SA pas pas
doublet einde

2 was verkeerd uitgelegd als Muiderberg, maar volgens het systeem was 2 zwak in schoppen of semiforcing in . Iwan had een vederlichte balance op twee boeren. Na het 3 bod werd Anne-Marie wakker en bood 3SA, en ik deed een Visserdubbel: plus twee!

We waren het er allemaal wel over eens dat de arbiter zich hierover moest buigen en de score werd teruggedraaid naar 2 plus 3. Een nul voor Anne-Marie en Cor? Welnee, bijna iedereen ging down in 6, want de troeven zaten 4–1 en ze scoorden een heuse Vissertop.