Spellen van de Week

Spel van de week 21 mei 2019—de gebroeders van Dort bijgestaan door Bas van der Hoek

Broedermoord

In de derde ronde zaten op de tafel naast mij (Bas vd H) de gebroeders Van Dort. Beiden zaten op het puntje van hun stoel om de andere broer een poot uit de draaien en… Nee, leest U zelf maar, ik laat Hein (bijgestaan door Geert en de andere spelers) aan het woord:

In rondje 3 mochten (moesten) Niek Kriens en ik (OW) tegen broer Geert met Joop Meijs (NZ). Van de belendende tafel blaatte Bas van der Hoek ons toe dat-ie wat mooie spellen verwachtte voor "Spel van de Week" met als thema "Broedermoord". Bas vraagt en de broertjes Van Dort draaien…, zeer capabel bijgestaan door onze respectievelijke partners. Het was gelijk raak op spel 1 waar broer Geert net zijn vlindermes op een gloednieuwe slijpsteen had aangescherpt.

West Noord Oost Zuid
Kriens Geert vD Hein vD Meijs
  1 1SA 2
3 pas 3 pas
4 doublet einde

Drie harten van Niek is Rubensohl, transfer naar schoppen en belooft vanaf 7 punten. Ik ging nu gelijk in de fout door niet 3SA, maar 3 te bieden. Dit bod is in principe niet inviterend als je Rubensohl speelt, maar Niek plakte er - niet ten onrechte - een vierde schoppen aan. Broer Geert - indachtig de luide aanmoediging om spektakel van uw trouwe scribent Bas - besloot de bieding met een doublet. 3 SA is koud en God mag weten waarom Niek en ik nog 7% overhielden aan 4!-1. De eerste klap was voor broer Geert. Overigens scoort 4 min 1 ook niet echt, maar psychologisch voelt zo'n dubbel natuurlijk wel lekker. "Adding insult to injury" zouden onze Brexitburen zeggen.

Het tweede spel:

West Noord Oost Zuid
Kriens Geert vD Hein vD Meijs
  1 2
pas pas doublet pas
pas pas

Duidelijk belust op revanche gaf ik (Hein vD) een heropeningsdoublet. Niek liet het doublet natuurlijk staan. Ons bieden is duidelijk beter dan ons tegenspel, want we kaartten dit maar 2 down en het moet echt eenvoudig voor 800. Een oude wijsheid is dat je tegen gedubbelde deelcontracten in troef altijd met troef start. Ook hier, met KTxx van troef en een singleton S en KQ9x van Ruiten als alternatief was dat weer een eenvoudige weg naar 3 down. Niek startte echter zijn singleton schoppen. Ik nam het Aas en toen de Heer niet viel bij Joop was de singleton bij Niek een zekerheid. Kleine schoppen (Lavinthal voor klaver terug) getroefd door Niek en kleine klaver na voor het Aas. Nu is er nog steeds een gemakkelijke weg naar -3 als ik troef naspeel. Ik speelde echter een wel heel onnozele 7. Dat was niet winnend met een dubbelton ruiten in dummy. Ongelooflijk oenig van mij, want Joop kon uiteindelijk een ruiten troeven. Hier hielden Niek en ik 79% aan over, dus het stond weer bijna gelijk, maar er zat al wel veel bloed aan de muur. Twee spellen, twee keer gedubbeld down.

Spel 3 was een relatief rustige 2 schoppen contract door Oost-West voor een perfecte middenscore. Kwam ook omdat kibitzer Fred Heemskerk een drankje was gaan halen om al het doubleergeweld te bezweren.

Dat drankje werkte, want spel 4 mocht ongedoubleerd afgespeeld worden.

West Noord Oost Zuid
Kriens Geert vD Hein vD Meijs
pas pas pas 1SA
pas 2 pas 2
pas 2 einde

Joop mag als Zuid in de vierde hand openen (allen kwets) en doet wat blijkbaar tegenwoordig iedereen doet met dit soort handen. Hij opent 1SA(15–17). Broer Geert vindt zijn hand een Stayman waard en na een 2 antwoord van Joop komt er 2 bij Geert wat een zwak spel aangeeft met minstens 4–4 hoog, alwaar het schip Meijs-van Dort strandt. Niek, die allang blij is dat-ie niet een agressieve Muiderberg 2 heeft gevolgd over de 1SA opening, past tevreden. Omdat Niek en ik niet gedubbeld hebben, maken we geen tegenspelfout en deze fraaie 4–2 fit hobbelt 3 down voor de volle 100%. Op de volgende systeembespreking met Niek ga ik toch eens voorstellen dat we gedubbelde deelcontracten goed verdedigen en dat we ongedubbeld af en toe een foutje mogen maken.

Omdat we in 4 spellen gezamenlijk 6 down waren gegaan en omdat al die dubbels de nodige tijd gekost hadden, besluiten beide paren eensgezind om spel 5 niet te spelen. Maar goed ook, want ongetwijfeld zouden Niek en ik als OW in 1S geknoopt 2 down gegaan zijn voor -300. Wel weer leuk dat die score helemaal niet voorkomt op de scorestaat. Hebben we dankzij tijdrekken toch gewonnen…

Aldus onze gastschrijver, daar heb ik (Bas vd H) me mooi van afgemaakt, bedankt jongens dat je het Spel van de Week hebt geschreven! Maar om niet voor luie hond te worden uitgemaakt voeg ik een spelletje toe waar ik de vijand in de luren heb gelegd.

Nadat ik als west een zwakke twee in harten had geopend en Noord 2 had gevolgd kwam ik in 4. Noord zat een tijdje aan zijn kaarten te plukken en kwam ten slotte uit met een klavertje. Noord had dus zeker geen singelton ruiten, was-ie wel uitgekomen. Als ik nu troeftrek en ruiten vrouw, aas en heer speel wordt die de derde keer afgetroefd en worden er op zeker twee schoppenslagen meegenomen: 4 harten precies gemaakt.

Nadat ik de klaverlead in mijn hand had genomen en troef aas, heer had gespeeld pleegde ik een afleidingsmanoevre door ruiten aas, heer te spelen, enerzijds de kleur blokkerend maar anderzijds de suggestie wekkend dat ik met een kleine doubleton ruiten de kleur wilde hoogtroeven. Toen ik de derde ruiten uit dummy speelde zag zuid er dus geen heil om die af te troeven, en de vrouw maakt de slag. Ik stak over naar klaver aas en kon toen een schopje kwijt op een vrije ruiten: plus 1 voor 85%.