Spellen van de Week

Spel van de week 4 juni 2019—Willem jan Maas

When to rains it pours…

Ik kan het niet laten. Ik begin toch maar weer eens over één van mijn stokpaardjes. Bridge heeft het nodig dat de spelers actief ethisch spelen. Dit betekent onder andere dat als je partner iets uitlegt en jij denkt dat het anders is, je dit op het eerste legale moment moet corrigeren. Het eerste legale moment is het moment dat alleen de tegenstanders er nog iets aan hebben en je partner niet. Dit is bijvoorbeeld voordat het spelen begint (dus ook voor de uitkomst) als je leider of dummy wordt. Ga je tegenspelen, dan kan een correctie (helaas) pas na het spel, maar je moet dit dan wel doen. Stiekem later aan de bar alleen je partner inlichten laat je tegenstanders achter met een vieze smaak, en dat hoort niet. Ook creatief uitleggen, zodat de tegenstander het wellicht niet snapt hoort bij het bridge niet thuis. Wat je doet is door roeien en ruiten gaan om zeker te stellen dat de tegenstanders jouw uitleg begrijpen.

Goed, dat gezegd hebbende, wat ook heel vaak geldt is dat er van die avonden zijn dat het niet uitmaakt wat je doet, alles loopt goed af. Helaas zijn er ook van die avonden dat het niet uitmaakt wat je doet, alles is fout. Wij hadden gisteren zo'n avond. Nou, het regende voor ons pijpenstelen (code oranje zou ik zeggen), en gisteren kwam een ongeluk echt niet alleen.

Een van de "hoogtepunten" was spel 19. Peter en Ron kwamen na een bijzonder biedverloop in 6, de hartenfit negerend terwijl Ron toch echt 2 gevolgd had over een zwakke twee in ruiten door Hedwig. Op dit spel erg geïnspireerd. In 6 is de Jip en Janneke speelwijze voor 13 slagen Ruiten uit voor de A, H, A getroefd, getroefd, troef gehaald en geclaimd (6, 3, 2, 1 en een introever), niet zo heel ingewikkeld, me dunkt. Peter koos echter voor een (vage) speelwijze die er uiteindelijk op neer kwam dat hij voor de overslag moest kiezen tussen de ruiten–klaveren dwang of de snit (net zoals in SA).

Het spel is (iets) lastiger in SA. Je moet dan namelijk raden of je de klaversnit neemt of voor de ruiten–klaverdwang gaat. Je hebt weinig aanwijzingen, want je weet dat de klavers (waarschijnlijk) 4–4 zitten. Zuid heeft namelijk 6, 0, 3 en dus 4.In de praktijk neem je natuurlijk nooit de snit want je wilt niet down in 6. Kortom, je maakt "automatisch" 7.

De eindpositie wordt namelijk

Spel 19 Noord
niet
belangrijk
V 4
9
2 AV
B
HB

Nu een harten naar de V en Zuid is "geslacht". Een ruiten weg maakt 9 hoog, een klaver weg geeft de leider twee klaverslagen.

6 plus een tegen was, laten we zeggen, geen goede…

Bij tijd en wijle is een spel een gevecht op het scherpst van de snede waarin beide partijen het goed doen. Zo was daar onderstaand spel waar collega Bas tegen Toine Prangers en Jan van Namen in 4 zat.

Toine kwam uit met A en vervolgde harten voor de V en H. De derde harten troefde Bas af. Hij vervolgde met A en 10 naar de H. Met de troeven 4–1 was het nodig om nu A er uit te pesten, dus zo gezegd zo gedaan, naar de H. Noord pakte en speelde (heel goed) harten in de dubbelrenonce. Troeven in dummy gaat zeker mis, dus getroefd in de hand (in de dummy ruiten weg). Het gevaar bestaat nu dat Noord nog een troef maakt. Deze dreiging werd echter op elegante wijze geneutraliseerd door na het aftroeven van de vierde harten B te laten razen, klaver naar de H en ruiten naar de hand. De positie was nu:

Spel 2 Noord
B4
7
V9
B3 10
A

A uit West en Noord is kansloos. Troeft-ie, dan troef je over, haalt troef en je hebt de rest, troeft-ie niet dan gooi je in dummy de ruiten weg en maak je de laatste twee slagen met troef V9 achter B4. Goed gedaan door beide partijen. Het is Toine vergeven dat hij de (enige!) down lead van een kleine(!) ruiten niet gevonden heeft. Een kleine ruiten?!? Puzzelen maar.

Oplossing

Bij A, ruiten na, kan de leider 4, 3 en 3 maken. Bij een kleine ruiten uit kun je geen 10 slagen halen zonder A er uit te pesten. Doe je dat nadat je alle troeven hebt gehaald dan krijg je de hele hartensliert over je heen, doe je dat voordat je alle troeven hebt gehaald dan krijgt Noord een aftroever in . A uit kost geen slag, maar een vitaal tempo!