Spellen van de Week

Spel van de week 3 september 2019—Willem jan Maas

Een stroef begin

Zo, het nieuwe seizoen is weer begonnen. Een nieuwe, verse speelgelegenheid die lang niet slecht bevalt, een lustrum

Niet vergeten, aan- of afmelden. Doe het nu, nu u er aan denkt,

een aantal nieuwe leden (welkom!), een lid dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij de wereldkampioenschappen in China. Als dat geen mooi seizoen wordt dan weet ik het niet meer.

Maar eerst weer over tot de orde van de dag, en de orde van de dag is tellen!

Count, count again and when you're done, count some more

Op spel 1 speelde ik volledig op de auto-piloot, telde dus niet en werd (dus) op mijn nummer gezet.

Via een Raptor volgbod van Zuid waren OW in 5 terecht gekomen nadat Hedwig en ik tot 5 hadden meegeboden. Hedwig kwam uit met 2 (4e van boven), de leider pakte de A, ging naar H en gooide op H een klaver weg. Vervolgens speelde hij troef, gepakt door Zuid. Hedwig speelde 10 na voor mijn A. Ik speelde harten na, de leider sneed na troeftrekken mijn V eruit en haalde 11 slagen. OK, ik had er geen rekening mee gehouden dat Hedwig niet met haar singleton gestart was, stom! Maar wat nog veel stommer was, was dat ik op het moment dat ik met A aan slag kwam een volledige telling van het spel had. Kijk maar. Oost heeft 5 (opening), 1, 2 (waarom anders de haast met het weggooien van de klaver, als hij er 3 heeft, heeft-ie HVx) en dus 5. Dat laat voor Hedwig maar 1 ruiten over, ergo ik moet ruiten naspelen. (Als Hedwig meer dan 1 heeft, heeft de leider 6 en is maakt het niet uit wat de verdediging doet.)

Een beetje wild

Spel 3 was een beetje wild,

Je hebt een aantal vragen te beantwoorden in de bieding. Ten eerste, wat moet je openen met de Zuidhand, 1 of iets sterkers? Wat mij betreft is dat op de rand. Ikzelf heb altijd erg veel als ik sterk open dus ik zou (net) 1 openen (nee grapjurken, niet omdat ik te zwak ben), maar ik kan leven met 2.

De tweede vraag is, wat moet Noord antwoorden? In de huidige tijd waarin een 2/1 vrijwel bij iedereen mancheforcing is kun je eigenlijk alleen 1SA antwoorden in de hoop dat het daar niet bij blijft. Er was één speler die dacht dat hij wel kon passen. Dat was geen succes!

De derde vraag komt nu, wat doe je met de Zuidhand als je 1 geopend hebt en partner met 1SA heeft geantwoord? Bij gebrek aan wetenschap lijkt 4 mij redelijk, maar tegenwoordig speelt men veel Gazilli waardoor er wat meer mogelijkheden zijn.

Kees S. en Jaap B. spelen Gazilli en kwamen in 6. Een prima contract. Hedwig en ik spelen ook Gazilli, maar wij misten het slam omdat ik na 2 5 bood en Hedwig zich niet realiseerde dat dat wel ongeveer mijn hand aan moest geven (minder dan 8 punten, maar wel veel speelkracht dus veel goede klavers). Volgens Jaap moet je nu sowieso 6 bieden omdat Zuid in zijn kaart ziet dat 4 er eigenlijk "altijd" in zit, vaak met een overslag, zodat 5 een slechte score op gaat leveren. Dit argument is niet slecht.

Ten slotte waren er ook nog Robbert en Jolande. Die spelen volgens mij ook Gazilli en zaten in 3SA (huh?) en haalden 12 slagen en dus een prima score. De vraag is, is dit heel gelukkig of valt het wel mee?

Op het eerste gezicht lijkt dit bijzonder gelukkig (B moet tijdig vallen), maar dat valt al met al best wel mee. De kans dat B valt is namelijk ruim 52% (klavers 2–2 (40%) of 1/4 van 3–1 (12,5%)).

Nou, de kop is er af, vergeet niet je aan- of af te melden voor het lustrum en maak er een mooi seizoen van.