Spellen van de Week

Spel van de week 15 oktober 2019 —Bas van der Hoek

De Serious 3 Sans Atout Conventie

De serious 3SA conventie is uitgevonden door Eric Rodwell (waarschijnlijk de beste speler en theoreticus van deze tijd, ook uitvinder van de support double). Als we in een mancheforcing situatie een hoge kleurfit hebben vastgesteld is 3SA doorgaans niet het beste contract. Rodwell bedacht dat je dan het 3SA bod over hebt en dit bod en geeft overwaarde en sleminteresse aan. Neem als voorbeeld het volgende biedverloop:

1 2
2 3

Als je 2 mancheforcing speelt is het 2 bod nog steeds ongelimiteerd, want je gaat in een forcing situatie niet zo maar naar 3 springen wat veel biedruimte kost. Na het 2 bod heeft het partnership geen idee of ze in de slamzone zitten of niet, want opener kan 11 en kan 19 punten hebben. Als je serious speelt, kan opener nu 3SA bieden met 15+ punten en kan gaan cuen met minder.

Op spel 2 kwam die serious 3SA bij ons voor.

Het bieden onder voortdurend passen van de tegenstander had moeten gaan:

Meijer vd Hoek
  1
2SA 3
3 3SA
5SA 7

2SA was hier 10+ met vierkaart schoppensteun, 3 was een minimum (11–15 punten), 3 van west was 19+ punten en 3SA was de serious NT conventie, een goed minimum. Zonder V had ik (oost) 3SA overgeslagen en met een 4-cuebid een minimaal minimum aangegeven. Egbert wist genoeg, bood 5SA wat vraagt om groot slam te bieden met twee tophonneurs.

Na bijvoorbeeld een uitkomst is het beste spel troef naar de hand, afgetroefd, weer troef naar de hand gevolgd door een tweede klaveraftroever, dan A, H spelen, ruiten hoog getroefd (niet nodig bij dit zitsel, wel nodig als de ruiten 4–2 zitten), troeftrekken en je hebt 13 slagen (5 troeven, 4 ruitens, 2 aftroevers en A en A).

Erg mooi om te constateren dat van de 14 paren 9 paren groot slam boden.

4 harten = transfer naar 4 schoppen?

Enige tijd geleden heb ik in een svdw gezegd dat als de vijand zo maar 4 biedt, je sterk moet overwegen 4 te bieden ook op minimale waardes. Vaak legt de partner dan een wonderdummy neer. Maar niet als je maat Bas van der Hoek heet, een notoire bad-dummy-putter zoals al mijn partners tot hun schade hebben ervaren, getuige spel 24.

West Noord Oost Zuid
Hilferink vd Hoek vLeeuwen Meijer
2 pas 4 pas
4 pas pas 4
pas pas pas

2 was multi, 4 vroeg om de hoge kleur. Egbert paste de 4 transfer naar 4 theorie toe, en ging 5 down (mercifully undoubled zoals de Engelsen zouden zeggen). Mijn dummy was de gebruikelijke puinbak, en 4 was down gegaan want je maakt 3 schoppenslagen en ruiten aas.

Ook op spel 16 was 4 bieden over 4 duur door mooi tegenspel van ons nevenpaar Willem jan en Hedwig.

Nadat Oost een sterke opening had gedaan en 4 geboden had namen NZ uit met 4, gedubbeld door Oost. uit door Hedwig, oost (Wj) nam toen twee klavers en twee hartens mee en speelde toen de derde klaver voor een troefpromotie van B10x. Je moet eerst 2 hartens meenemen, anders ecarteert zuid een hartenverliezer als oost de derde klaver speelt. De schade bedroeg 800.