Spellen van de Week

Spel van de week 29 oktober 2019 —Bas van der Hoek

Heeft u wel eens van OBAR-bids gehoord?

OBAR staat voor Opponents Bid And Raise. Het is 1 van de simpelste conventies die je je kan voorstellen: de enige afspraak die je maakt is dat als de vijand elkaar steunt je op minimale waarden een kleur mag bieden of een informatiedoublet mag geven. Eigenlijk is het helemaal geen conventie!

Dus als je bijvoorbeeld AK10xx hebt en verder niks mag je (vooral niet-kwetsbaar) 2 bieden als het links gaat 1, partner pas, rechts 2. Normaal zou partner voor een volgbod op tweenivo een opening verwachten, maar dus niet in OBAR situaties.

De achterliggende redenen zijn (i) als de vijand een fit heeft, jij ook vaak een fit hebt, (ii) ook doe je een soort pre-balancing bod, want partner houdt misschien de bieding niet open als jij niks biedt, (iii) als de vijand doorbiedt heb je een goede lead aangegeven, en ten slotte (iv) je hebt de tegenstanders misschien opgejaagd naar een te hoog contract.

Er zijn ook nadelen: een enkele keer ga je gedoubleerd down. En omdat partner er rekening mee houdt dat je zwak kan zijn, mis je wel eens een manche omdat je in OBAR situaties ook wel eens biedt met een mooie kaart.

Op spel 23 was er een OBAR situatie:

West Noord Oost Zuid
vd Werf Maas Ladan v Glabbeek
      pas
1 pas 2 2
pas pas pas

Vier schoppen gemist! Hedwig vond de kleur te slecht voor een kwetsbare zwakke twee en paste dus voor. Noord paste, want het is niet Willem jan's stijl om 1 te doubleren met een steriele verdeling. En Noord-Zuid spelen Raptor, dus Noord kon ook niet met 1SA volgen, als je dat uberhaupt al zou doen. Het 2-bod van Hedwig is nu dus een OBAR-bod: kan op bijvoorbeeld HVBxx en verder niets, en Wj paste weer met zijn 15 punten, ook indachtig de voorpas van zijn partner. Een 3-bodje had er misschien toch nog wel afgekund, en dan gaat Hedwig zeker vier bieden, want de zuidhand wordt veel sterker als je een fit hebt.

Bij ons ging het een beetje merkwaardig:

West Noord Oost Zuid
vd Hoek vd Slik Hofland Reuser
      pas
1 1SA 2 2
pas pas pas

Toen zelfs 11 slagen werden gehaald (ik kwam met A en speelde harten door) zei Mike dat hij met zijn vaste partner 3 (transfer) had geboden als een soort invite (of Noord met zijn complete minimum ooit 4 gaat bieden lijkt me duister). Waarom niet meteen 4 met de zuidhand?

4 werd 3 maal gemist (eigenlijk 4 maal, maar Robbert en Jolande werden gegrepen in 2! en scoorden +1070).

Upgraden

We hebben al vaker over puntenkul en upgraden gesproken. Punten tellen is slechts een globaal hulpmiddel. De meesten van mijn partners zijn enthousiaste opwaardeerders, maar bijna niemand doet aan afwaarderen, behalve een enkeling die bij een 4333 een punt aftrekt. Het volgende opwaardeer drama speelde zich bij ons af op spel 21:

West Noord Oost Zuid
vd Hoek vd Slik Hofland Reuser
  pas 1 doublet
1 pas 2SA pas
3 pas 3SA einde

De oosthand telt weliswaar 17 punten maar met veel controles en een prachtige vijfkaart was het een dikke 18 punten, zo vond partner Leo die nooit te beroerd is zijn hand op te waarderen. En de Kaplan count (google er maar eens op) geeft hem gelijk, 18.65 punts.

Allemaal leuk en aardig, maar na de ruitenstart namen Noord-Zuid eerst 5 ruitens mee, zuid speelde in de zesde slag goed harten na, de leider deed het verkeerd en legt de 10 voor de aas, speelde 3 maal klaver en sneed Vrouw over zuid: 3 down!

Het team van Kees Schipper (skippy) beleefde een mooie dag, met name door hun concurrent de gebroeders van Dort in te blikken met 18,4–1,6. Er is nog 1 avond te gaan, en skippy staat eerste, van Dort binnen schootsafstand tweede.