Spellen van de Week

Spel van de week 19 november 2019—Bas van der Hoek

Negatieve doubletten ad Nauseam

Negatieve, responsive, teruggekaatste, support doubles… wie speelt ze tegenwoordig niet? Het komt er op neer dat op lage nivo's doubletten niet voor straf zijn. Dubbel wil zeggen dat je op zoek bent naar een fit en dat je geen goed bod hebt. Wanneer is een doublet dan eens een keer wel straf? Ik zelf speel strafdubbels als we al een hoge kleurenfit hebben (dan hoef je niet op zoek naar een fit) of als een pas forcing zou zijn (dan kan je dus passen als je geen geschikt bod hebt). Bijvoorbeeld als jij 1 schoppen opent, partner verhoogt naar 2 schoppen en rechts biedt 3 klaver is jouw doublet voor straf, want je hebt al een fit. Er is 1 uitzondering hierop en die kwam voor op spel 22:

Je hebt

Partner opent 1, jij 1, links 1SA (rode kleuren), partner 2 rechts 3. Als je nu 3 biedt is dat puur to play, en je wil eigenlijk wel inviteren. Normaal is een doublet hier straf want je hebt al een fit. Maar in het geval dat er geen ruimte is tussen het bod van de vijand en jouw bod speel je als uitzondering dat doublet een invite is en geen straf. Helaas voor hem bood onze tegenstander Peter Ladan hier 3 en iedereen paste, vijf gemaakt, zie het hele spel. Later vonden Peter en Ron dat een doublet een invite zou moeten zijn, dus hopelijk gaat dat volgende keer beter.

Hetzelfde soort doublet speel je als jij 1 harten opent, partner steunt met 2 harten en rechts komt er in met 3 ruiten. Je hebt nu geen ruimte om te inviteren en dan is een doublet inviterend voor de hartenmanche.

Het wildste spel van de avond

Op spel 24 gebeurde het een en ander, de score varieerde van +920 voor Noord-Zuid tot +850 voor Oost-West.

De bieding bij ons was relatief rustig:

vd Hoek Ladan Doyer vd Werf
West Noord Oost Zuid
1 2SA pas 3
3 4 4 5
5 pas pas pas

Peter volgde een unusual 2SA, Ron bood behoudend 3 en ik drukte uiteindelijk door naar 5, 1 down. Meestal is 5-over-5 bieden onverstandig, maar als je geen idee hebt wie wat kan maken is eentje erbij vaak wel goed. De logica hierachter is dat het alleen slecht is als beide contracten down gaan; als 1 van de 2 down gaat of als beide contracten maken is het winnend om door te bieden. In dit geval zat 5 er in en was 5 schoppen een goede redding. Als ruiten aas bij zuid zit, gaat 5 weliswaar 1 down, maar maak je 5 in Oost-West.

Op 1 tafel doubleerden de tegenstanders 5, klaver uit, troef getrokken eindigend in dummy, harten naar de hand, en… zuid speelde klein. De leider legde harten boer, troefde de hartens vrij en kon 3 ruitens weggooien en maakte 2 gedoubleerde overtrekken voor + 850. Op een andere tafel boden NZ tot 6 , west kwam uit met Aas… en ging door met harten, weg ging de schoppenverliezer en 12 slagen voor +920.