De kop is er af -- 7 januari 2020 -- Jos van Kan

Iedereen de beste wensen namens het gehele Stukjes-van-de-week-schijvers-collectief. Mogen alle snits lukken en alle kleuren rond vallen. Behalve bij het tegenspel, mag dan alles fout zitten.

Koos was er niet en ik speelde met een oude bekende: John van der Meij. Aan hem heeft het niet gelegen, maar ik speelde als een natte krant. Omdat daar wel veel vermaak, maar weinig lering uit getrokken kan worden zal ik het daar verder niet over hebben.

Uitkomst

Je hebt op spel 13, W/allen, als W S10862  H98  R63  KAB764  . Na drie passers opent Z 2SA, 19-20, balanced. N vraagt en Z ontkent een 4- of 5krt hoog. Contract is 3SA en je mag uit. Wat doe je a) in een paren werdstrijd b) in IMPen? Antwoord verder op.

2/1 GF?

Op spel 4 liggen de OW handen als volgt:

Spel: 4
West
Allen
 
 
SAHV73
H1065
RAVB3
K4
NESW
S82
HAH942
RH874
K82
 
 
 

Zoals je ziet is het snitloos 6R, maar hoe dat te bereiken? Geen enkel paar bood 6R en als je dat toch niet doet kan je beter in H zitten, want +650 is beter dan +620.

Als je 2/1 10+ speelt gaat het natuurlijk 1S-2H en hier hebben we de eerste beslissung te nemen. Als je 4H biedt is dat gelijk het einde van de ondeneming, maar ook als je 3R biedt ben je er nog niet. Partner biedt waarschijnlijk 4R, goed nieuws, want geen K stopper en wat nu? Het grote probleem is: als het geen 6R is hoor je in 4H en dat is haast niet meer te bereiken, tenzij 4H nu nog steeds echt is en niet een cue voor de R. Want dat toont nu een 5-3-4-1 met slaminteresse (anders had je direct 4H geboden) en dat zal partner wel over de brug helpen. 4S is ook weer zoiets, dat kan nog best een 6 krt beloven. Dus 5K lijkt op een slamtry (de enige die je hebt in feite) en als partner daar niet op ingaat kan je altijd nog 5H hopelijk gezien als "to play" en niet een groot slam poging.:)

Als je 2/1 MF speelt dan gaat het natuurlijk 1S- 1SA- en dan? Als je geen Gazilli speelt kan je nauwelijks minder bieden dan 3R, maat 3H en jij? 4K, cue voor H? Of gewoon 4H, beter een vogel in de hand...

Speel je wel Gazilli dan gaatt het natuurlijk 1S-1SA-2K-2R mf relay tegen de sterke variant en dan zal je er wel uitkomen.

Als de tegenpartij in K tussenbiedt maakt dat je probleem wat gemakkelijker: 1S(p)2H(3K)3R-4K-4R en nu weet W dat tegenover zijn singleton geen verloren punten zitten.

5 of 7

Je hebt als Z derde hand kwetsbaar; SAHV1098754  HB6  R   K83  . Partner opent 1H, rechts 3R. Wat nu? Voor 6 heb je in wezen AH A nodig in de ronde kleuren, maar dat is natuurlijk de perfecte hand. Indachtig Hamman's motto "Don't play me for the perfect hand, I never have it" bied ik 4S, in de geruststellende veronderstelling, dat ik wat over heb. Achter mij gaat het 5R en partner doubleert. Dat loopt door naar mij. Dat hij geen S fit heeft wist ik al, maar de grote vraag is of hij een R slag heeft. In principe is de double "niet verder", maar met deze defensieve Yarborough ga ik natuurlijk niet passen. Ik bied 5S en dat vindt verder iedereen goed.

Double dummy heb ik gelijk, want de NZ handen zijn:

Spel: 5
Noord
NZ
S3
HAV1087
RB94
KA1074
 
 
NESW
 
 
SAHV1098754
HB6
R 
K83
 

Na een K start is het 5 of 7 (en volgens Forquet moet je dan 7 bieden) maar na de te verwachten R start is het dood 6. HH zit goed, dus ik eindig met twee nutteloze overslagen.

Uitkomst (vervolg)

In de IMPs heb je natuurlijk geen probleem: kleintje van je langste kleur. Maar in de paren? Vaak gaat het om het beperken van de overslagen en kost een kleine van een niet zo'n goede kleur een belangrij tempo. Job Scheffer had ook geen probleem: kleine K. En ja, partner heeft KH.