Mooie kolen -- 21 januari 2020 -- Jos van Kan

Aldus Ton van Duinhoven als suppoost "van Crooswijk" de gloriejaren van Feijenoord oprakelend. Afgelopen Dinsdag waren er ook een paar. Natuurlijk ook een paar afzwaaiers en ballen tegen de paal, maar laat ik ook eens iets vrolijks vertellen.

Slam of slam+1

Op spel 15, Z/NZ heb ik als W: SHVB7  H52  RA73  KHV94  . Links geeft en past, partner opent 1H, bij ons vanaf 4. TP past voortdurend. Ik natuurlijk 1S en partner verrast mij met 4R, splinter en verhoging tot 4 tegenover een punt of 7. Ik kan nou natuurlijk iets wetenschappelijks doen, maar ik kan me niet voorstellen, dat hij zo biedt zonder H controle, dus ik doe eenvoudig 4SA RKC 1430 en parter 5 R, 0 of 3. Dat zijn er natuurlijk 3 en als hij HH heeft is het dicht 7. Ik biedt 5SA, algemene grootslam poging, maar hij zwaait af naar 6S, dus hij heeft zeker HH niet. Z komt uit met ... Laten we eerst het spel eens bekijken: O speelt 6S

Spel: 15
Zuid
NZ
 
 
SA1063
HAV964
R8
KAB3
NESW
SHVB7
H52
RA73
KHV94
 
 
 
WestNoordOostZuid
Koos van Kan Jos van Kan 
------pas
1H1pas1Spas
4R2pas4SA3pas
5R4pas5SA5pas
6S6einde    
1. 4+, 12-19
2. splinter
3. RKC 1430
4. 0 of 3 keycards
5. iets over?
6. geen k

Welke uitkomst zie je het liefst? Het lijkt erop, dat je altijd 12 slagen maakt en dat de overslag afhangt van het goed zitten van HH. Maar je hebt communicatieproblemen. Je moet driemaal in de O hand komen. Tweemaal om een R in te troeven een derde maal om troef te halen en de H snit te nemen. Ondertussen moet de K kleur niet blokkeren, want anders kom je nniet aan 4 K slagen tenzij K10 valt. Hoe kan je 12 slagen (vrijwel) veilig stellen en de H snit nemen voor slag 13? In de A-lijn werd tweemaal H gestart en viermaal S. Eenmaal zat 6S in W en kwam N uit met zijn singleton H waarna de leider met rugwind naar 13 slagen zeilde. Als je in O een H start krijgt kan je net zo goed direct HV leggen, want voor de overslag moet je die snit toch nemen. De leiders hadden tegen een S start een heel wat zwaarder parcours.

Hoe moet je het spel spelen tegen een S start? Pak de 10 op tafel RA, R laag getroefd, KA, KB overnemen,R hoog getroefd, S, S. Nu de H snit, die houdt, Ha, hé N heeft ze niet meer, dus de snit op KB? Met open kaarten snap ik het wel. Maar gesloten? Eerste S in de hand nemen en direct de H snit? Dat is misschien het beste

Twee leiders in d A slaagden er in 6S +1 te maken tegen een S start, waarvoor petje af.

In de B kreeg ik een K start. Nu is er een legale weg naar 6+1, maar dan moeten wel de troeven 3-2 zitten. KB, RA, R hoog getroefd, troef, R hoog getroefd, troef halen KA, K naar de hand en de H snit. Het lijkt raar om het zo te spelen, maar je maakt het nog steeds met troef 4-1 en HH goed, dus ik denk dat je het zo moet spelen.