Spellen van de Week

Spel van de week 25 februari 2020—Bas van der Hoek

Twee verschillende heren ophouden in 1 spel

Op spel 17 heb ik twee keer een heer opgehouden, het was niet moeilijk maar je ziet het niet vaak.

Vroeger werd het sterk ontraden om met de Noordhand 1SA te openen: je kon wel eens 6 klaver missen! En je had ook al geen schoppenstop! Tegenwoordig trekt niemand zich daar wat van aan, en waarom zou je ook? Als je 1 klaver opent is je lange kleur niet sterk genoeg om 3 klaver na te bieden en zal je na partner's antwoord moeten gaan onderbieden met 2 klaver. Onze tegenstander Roelof Koekoek opende terecht 1SA en belandde via Stayman in 3SA.

Iwan (oost) kwam uit met klaver heer, gedoken door Noord die de nagespeelde klaver Vrouw nam met de aas. Noord speelde schoppen boer, door mij gedoken. Dit tempoverlies leek me niet erg, want leiders herhalen zo een snit altijd en er was er geen urgentie om een nieuwe kleur aan te breken. Vervolgens speelde de leider ruiten aas, heer en schoppen naar de vrouw, door mij gepakt en ik speelde een ruitje na voor partner's vrouw die met harten vervolgde via de boer voor de aas. Noord vervolgde met harten 10 en ik moest mijn andere heer duiken, als ik pak moet ik de tafel de rest van de slagen geven. Noord had alleen klaver 985 en Iwan had nog klaver 1074, dus Oost-west maakten nog 2 klaverslagen voor 1 down.

Multi is een eigenlijk een superbruine conventie

Op spel 20 is er ernstig geleden door het veld, met als aanstichter de Multi-conventie.

Je zou zeggen dat 5 ruiten moet worden bereikt met 27 punten samen, een 5–4 fit en geen schoppenstop. Slechts 1 paar uit een veld van 38 wist dat te bereiken (Topiol-Vergoed). Vier paren kwamen in 3SA, (3 maal gehaald). Drie paren kwamen in hun 4–2 hartenfit. Drie paren eindigden in een klavercontract. De immer strijdlustige Brulleman-Schipper zaten in zes ruiten, alleszins acceptabel en met open kaarten te maken maar het ging down in de praktijk. Dan waren er nog helden die in een ruitendeelscore speelden.

Wat gebeurde er dan allemaal? Het was de Multi die hier scoorde. Bij Gert-Hein ging het:

Marquinie Olsder vtHof HeinDort
West Noord Oost Zuid
2 pas 2 3
pas 3 pas pas
pas pas pas

Na de pas van Noord kon hij niet meer duidelijk maken dat hij 16 punten had. Hein dacht dat zijn partner veel hartens en weinig punten had en paste. Gert kon ook niet iets anders verzinnen dan 3, maar 3 lijkt me wat beter. Veel lieden spelen dat een doublet na multi 13–15 balanced is. Ik heb dat nooit begrepen, waarom niet 13+ balanced EN geen kaart om een sterke 2SA te volgen? Dan hoef je niet dogmatisch te passen met de noordhand.

Bij ons ging het

vdHoek Koekoek Doyer Bl'spoor
West Noord Oost Zuid
2 2SA 3 double
3 4 pas 5
pas pas pas

Allemaal heel begrijpelijk, Joop wilde niet passen op 3, kon geen 3SA bieden en als je niet weet wat te doen geef je een dubbel. Roelof dacht dat zijn partner hartens had dus bood 4, zou ik ook doen. Joop bood nu 5, had misschien 4 of 4SA moeten bieden, maar is dat geen cue of Blackwood? Het kan iedereen gebeuren tegen de Multi.

Het 2SA volgbod van Noord zou ik trouwens nooit doen. Je kan er vergif op innemen dat de Multi-opener schoppen heeft gezien jouw hartenbezit. Je volgt toch ook niet 1SA op een 1 schoppen opening? Noord kan beter twee ruiten doubleren, dan bieden OW hun kleur en kan Zuid een cuebod loslaten en in 5 ruiten eindigen.

Multi zou eigenlijk verboden moeten zijn. Want een preemptieve 2-opening zonder bekende kleur(zoals Multi) is niet geoorloofd door de Bridgebond. Maar Multi is bij uitzondering toegestaan omdat het zo populair is. Eerlijk gezegd verdien ik mijn goede scores toch liever op een andere manier.