Spellen van de Week

Spel van de week 21 april 2020—Willem jan Maas

Het begint te wennen…

…en dat is maar goed ook. Vanavond gehoord dat het bridgen in een lokaal waarschijnlijk tot en met september niet door gaat. Gelukkig zijn er diverse online alternatieven. DBC doet Stepbridge, en ik moet zeggen, dat gaat eigenlijk best goed als je er eenmaal aan gewend bent.

Verder blijft het gewoon bridgen met alle ellende van dien. Zo liggen succes en drama dicht bij elkaar. Wij hadden bijvoorbeeld op spel 20 een dramaatje wat zo maar een groot succes had kunnen zijn.

Het bieden laat zich verklaren uit het feit dat ik het een raar idee vind om mezelf onmiddellijk down te bieden en dus gewoon 2 bood toen Hedwig 1 openende. Paul, die al eens eerder gebridged heeft, vond het natuurlijk niet goed om dat te laten spelen, en heropende met een doublet. Nu bood ik wel 3. Om twee redenen. Ten eerste ben ik gewoon een "law-abiding citizen" en ten tweede wilde ik niet dat OW hun lage kleurenfit, die ze ongetwijfeld hadden, makkelijk konden vinden. Nee, ik denk niet dat OW elkaar zouden vinden in schoppen.

Maar goed, Joop deed nu iets dat alle theorieboekjes veroordelen. Hij doubleerde 3. Daarmee had hij van een koude kermis thuis moeten komen, maar Hedwig pakte het spel bijzonder ongelukkig aan en ging 1 down. Dat was geen succes.

Senior moments

Het valt mij op dat tegenwoordig geen enkele reden meer nodig is om te bieden. Zo zag ik laatst op BBO iemand na een lage kleur opening volgen op Vxxxx van harten, een 5–3–3–2 en verder geen punt. Om met Sylvia Witteman te spreken, ik verzin dit niet. Dat betekent dat als je partner naar de manche gaat met, laten we zeggen een driekaart en een punt of 18 je waarschijnlijk nog steeds in een kansloos contract zit. Volgens mij kun je zo niet spelen, want volgens mij kan je partner het dan nooit meer goed doen.

Maar goed ook het biedverloop op dit spel was daar weer een voorbeeld van. Dat doublet op 1, ik heb geen idee wat dat moet bereiken behalve dan dat je partner het vanaf nu altijd fout gaat doen.

Wij hadden het nu heel makkelijk, want zelfs toen ik om een of andere reden niet kon geloven dat Pieter 4 had, wat natuurlijk best kon, en het spel "dus" een te weinig down speelde, hadden we nog een goed resultaat op dit spel. Dit was een senior moment wat niet zoveel kostte. Dat geldt jammer genoeg niet altijd.

Er zijn twee mensen die hadden het nog beter, maar diens tegenstanders waren wat mij betreft de weg kwijt want die hadden de 1 opening gedoubleerd in plaats van 1 gevolgd. Toen bood Noord 1 en kwam de arme Oost natuurlijk nooit meer uit. Overigens is Raptor met de hand van West nog beter, maar ja, dat speelt niet iedereen.

Een andere reden waarom je geen informatiedoublet moet geven met de hand van West is dat het ook wel eens gaat 3 van Noord en 3 van partner. Wat doe je dan? Je gooit een dobbelsteen en hoopt dat je goed gokt.

Een mislukt avontuur

Weet u nog dat enkele maanden geleden hier een discussie ontstond over odd-ball en dat ik toen zei dat Hedwig en ik Hawk speelden. Met Hawk geef je desgewenst aan hoeveel kaarten je nog in de uitgekomen kleur hebt.

Op dit spel had Klaas erg ondernemend geboden. Hedwig was ruiten uitgekomen, wat op zich al verdacht was, en Klaas had azen gevraagd, miste overduidelijk ten minste twee key-cards en ging toch naar slam. Deze aanwijzingen in combinatie met de 2 die Hedwig in de eerste hartenronde speelde ("ik heb nog een even aantal ruitens over") sterkte mij in de overtuiging dat Klaas 5 en 7 had. Het was dus niet moeilijk meer om Hedwig toch nog een ruiten introever te geven.

Min 1. Een kranige poging van Klaas die een beter lot verdiend had. Misschien had-ie helemaal geen azen moeten vragen.