Spellen van de Week

Spel van de week 28 april 2020—Bas van der Hoek

Willem jan, die beter is in dat soort dingen dan ik, vertelde me dat stepbridge een portaal heeft.

Een website waar alle spellen en ieders verrichtingen instaan van onze clubavond. Een prima basis voor svdw schrijvers om eens interessante spellen te kunnen vinden.

Onversaagd

Als je spectaculaire resultaten wil zien kom je Roelof Koekoek wel eens tegen, neem spel 22:

Roelof legde desgevraagd uit hoe ze in 7 schoppen kwamen:

"Noud en ik zijn natuurlijk geen vast paar en ik heb gemerkt dat we hier niet op een lijn zaten. Maar 2SA belooft een 4+kaart steun en minimaal 12 punten. Daarna ben ik controlebiedingen gaan doen, maar ik begreep van Mike dat Noud mijn 3K heeft uitgelegd als een singleton (zoals na de Jacoby 2SA). Ik heb het zelf uitgelegd als controle. Ik zag dus 3R ook als een controle. Daarna is 3H ook een controle en hoor ik bij Noud 4R. Ik denk dus dat hij AH van ruiten heeft (blijkt hij van harten te hebben wat minder gunstig is). Ik ga dan keycards vragen; 5H belooft twee keycards zonder troefvrouw (dat is niet erg, want die valt toch wel). Ik hoop dan dat er voldoende aansluiting is voor 13 slagen."

Fors doorgeboden van de heren. Annemarie kwam een ruitje uit, niet helemaal wat de boekjes voorschrijven, maar je kletst een leider wel eens uit een snit want ruiten aas zou zeker in de dummy komen. Roelof legde koelbloedig een kleintje, en de derde hand (die zich niet kon voorstellen dat onder een heer werd uitgekomen tegen een groot slam) speelde… ruiten 7! Begrijpelijk maar ongelukkig. Roelof maakte tevreden zijn 10 en had alle slagen.

Bij ons had de vijand het veel moeilijker, want Iwan opende 2 harten (Muiderberg) met de oosthand. Zuid volgde 2 Schoppen en noord bood 4 schoppen, einde.

Lightnerdoublet

Ook bij de heren Schipper en Heemskerk kom je nog wel eens iets opzienbarends tegen, zie spel 13:

De 2 klaver opening was of zwak met ruiten of heel sterk. Gezien Willems ruitenbezit dacht hij dat er een sterke hand moest zitten en hij zette druk met een preemptieve 4 klaver ondanks zijn volle opening. Fred bood toch maar 4 harten en Hedwig zaaide verwarring met 4 schoppen. De hand van Kees was opgeknapt en via azenvragen stoomde hij door naar klein slem.

Willem jan gaf een Lightner Doublet. Voor degenen die dit vergeten zijn, een Lightner Doublet vraagt om een ongebruikelijke lead, dus GEEN troef en NIET de kleur van de Lightnerdubbelaar. Meestal heb je een renonce, vaak in de eerste kleur van dummy. In de hand van Hedwig leek een renonce schoppen het meest waarschijnlijke en ze kwam uit met schoppen boer, twee down!

Het slem is vrij aardig, de hoge kleuren moeten zich een beetje gedragen. Ik schat de kansen op 40%. Waarschijnlijk wel wat minder want de bieding leek er niet op te duiden dat de kleuren rond zouden zitten.