Spellen van de Week

Spel van de week 12 mei 2020—Bas van der Hoek

Loop je uit partner's 1SA opening met een zeskaart laag?

We weten allemaal dat als partner 1SA opent je beter 2 hoog kan spelen als je daarin een vijfkaart hebt. Gaat dit ook op voor 3 laag als je een zeskaart minor hebt?

Mijn partner werd met dit probleem geconfronteerd op spel 21.

Na schoppen voor de aas en schoppen 9 na kom je voor het laatst in dummy en moet je de harten goed doen. Uit de eerste twee slagen leer je dat links 5 of 6 schoppens heeft. Als daar ook harten aas bij zit, was er misschien 2 schoppen gevolgd, dus je moet een harten naar de heer spelen, maar ik legde dom de boer. Later had ik nog een misclick, en ik ging 3 down.

Moet je uit 1SA lopen door naar 3 ruiten te transfereren? Een mooi probleem voor het simulatieprogramma, en dan blijkt dat 3 ruiten 42% maakkans heeft tegenover 1SA=30%. In ruiten maak je gemiddeld 2,5 slag meer, dus met een zeskaart laag is het veel beter naar 3 laag te transfereren dan de arme maat in 1 sans te laten ploeteren.

Dit spel werd vijf keer in ruiten gespeeld (3 keer 9 slagen, twee keer acht slagen). Sans-contracten gingen steeds down. Henk den Boer betoonde ijzeren discipline door na 1-2 (=zwak sprong-antwoord) te passen met zijn mooie 18-punter.

Ook Willem jan en Hedwig stopten in 3 af na

   
1 1
2SA 3
pas

Wat een zelfbeheersing allemaal, kom je niet vaak tegen op DBC.

You are damned if you do and you are damned if you don't

Op spel 20 was er groot leed voor ons.

Klaas (had hij zijn punten wel geteld of kan zijn 2 klaver op openingswaarden?) opende 2 klaver ondanks 12 punten en een mooie 5–5. Iwan had later een opgelegd balanceerbod met 3 ruiten. Klaas doubleerde om zijn maximum aan te geven en Pieter paste tevreden. Aan 1 down viel niet te ontkomen. Of Iwan nu wel of niet biedt, we hebben altijd dezelfde dikke nul, iedereen zat te hoog tot veel te hoog. Bijna alle westspelers openden een normale 1 schoppen, oost deed een invite, zuid volgde in ruiten en west ging naar de manche. De meeste noordspelers doubleerden voor minus 1 of 2.

Het is erg dubieus om te inviteren met de oosthand, met een 4333 kan je beter een punt aftrekken en gewoon met 2 schoppen steunen.