Spellen van de Week

Spel van de week 26 mei 2020—Bas van der Hoek

Balancen tot je een ons weegt?

Hedwig van Glabbeek raapte op (kwetsbaar tegen niet):

Rechts wordt 1 geopend. Nu moet U weten dat Hedwig Raptor speelt, waar een 1SA volgbod 5 laag en 4 hoog belooft dus 1SA volgen viel af. Je kan doubleren, maar dat is best link kwetsbaar met een steriele verdeling. Ze bood dus een prudente pas. Links biedt 2 gevolgd door 2 passen.

Gek genoeg is het nu veiliger te doubleren, want partner heeft 2 (soms 1) schoppen, en er is bijna altijd een fit tenzij, ik zeg tenzij, je exact drie 4–3 fits hebt. Partner moet dan precies 4 hartens en 4 klavers hebben. Maar als je een fit hebt moet je zeker bieden want dat is alleen fout als jij down gaat en zij waren down gegaan in 2. Ik heb nog even uitgerekend hoe groot de kans is dat je geen achtkaarts-fit hebt en die is 11%, dus in 9 van de 10 gevallen kom je goed terecht. Dus Hedwig doubleerde 2 schoppen.

Het spel lag zo:

Partner had de gevreesde 2=4=3=4 verdeling, hij bood 2SA (2 kleuren) en moest uiteindelijk in 3 harten aanleggen, kundig gedubbeld door Mike Reuser. Tot overmaat van ramp sneed Wj ook nog de hartens verkeerd voor minus 500, een vette nul.

Wat gebeurde er verder? Roelof Koekoek opende in de derde hand een zware 2 (Muiderberg), zeer verdedigbaar want met een gepaste partner hoef je niet benauwd te zijn dat je een goede manche mist. Ron vd Werf volgde ondernemend 2SA. Na de Muiderberg lag het voor de hand om hartenvrouw te zoeken bij Noord, en Ron ging 1 down voor een middenscore. Goed, want 2 zit er in. Op andere tafels werd meestal 1SA gevolgd, waarna er wordt gesteund met 2. Soms werd dat met rust gelaten maar veel noordspelers bevochten de deelscore en ze kwamen in 3 (min 2) of 3 (min 1).

Tegen Ivar ging 2 down. Hij kwam uit met een schopje want alle andere leads zagen er in zijn ogen nog onaantrekkelijker uit. De leider pakte de 10 van Oost met de vrouw en nam later nog een keer vol vertrouwen de schoppensnit, gepakt en schoppen na en toen kon het contract niet meer gemaakt worden.

Wild spel

Spel 1 was een grappig spel waar de scores variëren tussen 2 plus 1 in noord-zuid tot 6 gedoubleerd plus 1 in oost-west.

Het geven van een informatiedubbel met de oosthand is opgelegd. Nadat Hedwig 4SA bood (betekent 2 kleuren, meestal de minors) en daarna 5 schoppen doubleerde (wat betekent dat 4SA geen uitneembod was maar op kracht werd geboden) bood Willem jan klein slem. Zelfs 7 is een goed contract.

Op een andere tafel ging het

Het 2 volgbod van Wim Kampert komt bij mij niet door de beugel (met doublet geef je de hand veel beter aan), maar het pakte goed uit. Jan Moerman laat zich al 50 jaar niet uit de bieding drukken (zo lang speel ik al tegen Jan!) en toen Wim 6 niet doubleerde bood Jan mooi het slem.

Een andere type speler houdt er niet van down te gaan, Niek Kriens bood slechts 3 na partners infodubbel:

Nu is het aanbevelingswaardig om voorzichtig te bieden als je met een Van Dort speelt, maar met 3 had Niek wel heel erg veel in reserve. Na 5 van partner had er misschien nog wel 6 bij Niek afgekund. De heren hadden wel pech dat 5 niet werd gedubbeld, dat gebeurde wel op de meeste tafels.

Er waren nogal wat spelers die na de 1 opening hebben gepast. Voor een informatiedoublet heb je meer dan genoeg. Op 1 tafel werd zelfs niet opengehouden na 1-pas-2-pas-pas. 2 plus 1 was een dikke nul voor deze wel zeer behoudende oost-west. Mijn advies is om never nooit de vijand in hun achtkaart fit op tweenivo te laten spelen. Eerst bieden of doubleren voor informatie, en pas dan naar je kaart kijken!