Spellen van de Week

Spel van de week 9 juni 2020—Bas van der Hoek

Wat betekent 4?

Een debacle hadden we op spel 9. De vraag is: wat is 4? Een cuebod of is het gewoon echt? In mijn persoonlijke opvatting is ieder bod dat als echt kan worden opgevat echt. Maar ik denk dat de gebruikelijke uitleg een cuebod is, dus ik behandelde het bod als slampoging in . Ik zou het op prijs stellen als de lezers van dit stukje commentaar leveren over deze vraag, ik hoop op jullie reacties.

In ieder geval ik cuede 4, en gaf met mijn latere redoublet aan dat ik Aas had. Toen aan de overkant 6 kwam (bij ons een voorstel) voelde ik al nattigheid maar ik ging er zeker niet op passen met mijn renonce.

Het afspel als je in 4 zit heeft nog een interessante pointe. Na ruiten uit ga je vroeg of laat een ruiten in de dummy troeven die wordt overgetroefd. Later ga je een keer met een schoppenaftroever naar de dummy en gooi je de schoppenverliezers op Aas-heer weg. Je speelt nu een kleine troef en…. snij je of niet? Als de hartens oorspronkelijk rond zaten moet je slaan, als ze 4–1 of 5–0 zaten moet je snijden. Snijden is meer kans, want je weet 6, 1 en 2 bij oost (links) en 2, 2 en 1 en 2 troeven bij west (rechts). Dus daar is meer plaats voor vrouw.

Klaas Munnike zat ook 6 en had het bijna gehaald, want de vijand kwam uit met een schopje voor de aas. Klaas kon later naar de dummy met een schoppenaftroever en discardde hij zijn ruitenverliezers op de hoge klavers. Helaas het troefzitsel werd hem fataal.

Kees en Poul boden ook slem:

Waarom met 1 geopend met een 5–5 hoog? Je komt in de problemen als de tegenstander hoog in een lage kleur biedt. Ik begrijp wel dat je 6 biedt als partner zo krachtig steunt overigens.

Plak de leider op tafel!

Op spel 22 moet je als leider een paar slagen vooruit zien

De meeste leiders werden niet getest op dit spel, want er werd vaak met een rode kleur uitgekomen en dan is de kou uit de lucht. Maar als je na een klaveruitkomst in de tweede slag een beetje lui schoppen speelt kan het misgaan, zoals Rudy (en ik bijna) meemaakten. Ronald Vedder kwam aan slag met V en zag dat het goed spel was om de leider op tafel te plakken, hij gooide als een giftige pad Heer op tafel en speelde klaver. Mooi gespeeld.

Ik was ook zo slaperig om in slag 2 een troefje te spelen, maar West speelde klaver door. Ik was inmiddels tot inkeer gekomen en speelde eerst H en V alvorens er uit te gaan met troef. Toen kon het niet meer down want ik kon in de hand komen voor de snits in de rode kleuren.

Signaleren

Op spel 6 moesten we 2 verdedigen:

Na de Muiderberg 2 kwam Egbert met zijn secce A uit. Hij vervolgde met A waarop ik mijn singelton moest bijspelen. Harry falscardde met de 10, zodat mijn 7 niet kon worden gelezen als aansignaal want de 4 was nog buitenboord. West ging door mijn zijn derde aas en… Je wil natuurlijk graag na. Ik speelde V, ook als falsecard met de boodschap: maat ik heb Heer niet! Egbert speelde toen na voor een mini-crossrufje van ons resulterend in 2 down.

Pauline en Noa signaleerden ook prima. Na schoppenaas speelde Noa de 9 als Lavinthal, Pauline speelde toen onder A uit naar de heer, Noa speelde eerst klaver naar de Aas, klaver getroefd, schoppen getroefd en weer klaver getroefd voor dezelfde 2 down. Langs dezelfde lijnen speelden Sijke en Christa dit spelletje 2 down.