Spellen van de Week

Spel van de week 23 juni 2020—Bas van der Hoek

Moeilijk bereikbaar slem

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik een behoudende slembieder ben, dus alle slems zijn voor mij moeilijk. Mijn gebruikelijke nevenpaar Wj en Hedwig veren op als de vijand tegen hen in een slam downgaat: dat bieden Bas en partner toch niet! Andersom, als hun tegenstanders een slem bieden en maken krijten ze alvast een two-digit aantal imps in de ZIJ-kolom.

Wat zijn de moeilijkste slems? Meestal als de punten 16–16 zitten en niemand heeft dat kunnen aangeven. Beide handen zijn dat net te zwak om door te gaan boven de manche. Meestal geeft de ene een cue-bid, de ander ook, om vervolgens collectief af te zwaaien naar de manche, tevreden achterover leunend in de wetenschap dat ieder zijn best heeft gedaan en, als slam gemist is, de ander maar had moeten doorgaan.

Op spel 14 zaten de punten 17 tegenover 16 en misten we een koud slam:

Wat gebeurde er? 1 beloofde een onevenwichtige hand met 4+ s en 4 s; 1 was vierde kleur. In constructieve biedverlopen spelen we hoe hoger we bieden hoe meer we hebben. Dus 3 belooft overwaarde (15–18) en is echt, dus een 4441 of 5440 en korte . Helaas kunnen we nu geen invites voor een sans-slem meer doen, en moet je nu als noord of 3SA of 6SA bieden.

Hoe ging het bij de anderen? Als troost, de voornoemde Willem jan en Hedwig boden het ook niet:

Hier was 2 4e kleur (1 was echt geweest). Wj bekende later dat hij 4SA had kunnen bieden op 3SA, maar als partner een minimum heeft ga je zo maar eens een keer down.

Ivar en Leontien boden het wel

Ik weet niet helemaal zeker of Ivar wist dat zijn partner 16 nuttige punten had, maar hij kan misschien hierop commentaar leveren.

Je kan er vergif op innemen

Op spel 3 was er een goed biedverloop waar beide paren het in absolute zin optimale resultaat bereikten:

Jan Peter bood goed het cuebid van 4 want dat gaf meteen de 5–5 hoog aan. 4 zit er in, want je snijdt op V en je verliest dan een troef, en de 2 rode azen. Dus het 5 bod was een goede uitnemer voor minus 100.

Tegen ons besloot oost een informatiedoublet te geven:

Drie klaver was niet-inviterend met vijfkaart. Oost doubleerde. En wat gebeurt er als je een informatiedoublet geeft met een singleton in een ongeboden kleur? Je kan er vergif op innemen dat partner die kleur gaat bieden. Ik had met de west hand ook 5 geboden. Nu bereikten ze 5 en dat ging 2 down.

Misschien is de oosthand niet sterk genoeg voor een 4 michaels cuebid (aannemende dat je dat speelt), maar de bonus is dat je altijd in je beste fit komt. Ik zou er geen seconde over nadenken en 4 bieden. Wel altijd gemakkelijk achteraf….

In total doubleerden 5 paren 3 en moesten later 4 of 5 bieden en dat spelen. Misschien had de westhand wel moeten corrigeren naar 4 of 5, maar ik heb wel sympathie voor een pas.