Spellen van de Week

Spel van de week 18 augustus 2020—Roelof Koekoek

Vorige week werd ik door Bas van der Hoek uitgenodigd als gastschrijver voor deze fraaie rubriek. Als vierde wiel aan de wagen van het driemanschap Anneke – Henk-Jan – Noud moet ik echter maar afwachten of ik kan spelen. Tot op heden lukt dat gelukkig toch elke week. Zo ook deze week, met Noud. Dit is ontstaan rondom de voorronde van het Ruitenboertoernooi. Omdat toen ook het voltallige driemanschap beschikbaar was, werd ik door Noud uitgenodigd om met hem te spelen. Tot mijn grote verrassing is mijn rating kennelijk zoveel gekelderd dat we ons konden plaatsen voor de halve finale (Noud krijgt dispensatie). De laatste keer dat ik "regulier" mocht meedoen was in 2003. Toen heb ik het geschopt – via (toen nog) de kwartfinale - tot (en met) de halve finale in Utrecht. Maar sindsdien mocht ik niet meer meedoen, tot nu kennelijk. Geplaatst voor die halve finale kan het geen kwaad om af en toe wat te oefenen en dat kan mooi online. Inmiddels is vrijwel al mijn inbreng in het systeem eruit en speel ik zo ongeveer het systeem van het driemanschap zodat ik ook af en toe met Anneke kan spelen. De halve finale van Ruitenboer was al uitgesteld tot zondag 20 september en deze week werd bekend dat deze ook online (op StepBridge) wordt gespeeld.

Het zat niet mee

Aangemeld op StepBridge kreeg ik meteen een bericht van Bas dat hij geconstateerd had dat ik kennelijk kon spelen. Maar daar hield het positieve verhaal helaas op. Drie minuten voor aanvang viel mijn verbinding (weer eens) weg, waardoor ik mijn modem moest resetten. Toen ik weer online was, was de eerste ronde reeds begonnen en bleken wij een stilzit te hebben. Dan maar even meekijken bij Anneke en Henk-Jan op tafel 1, maar dat bleek niet te kunnen. Navraag bij de WL leerde dat dit in de eerste ronde niet kan omdat de inschrijving dan nog open staat voor een paar dat de stilzit kan opheffen. Zo ging het ongeveer door tot de melding aan het eind dat we op plaats 26 van de 26 waren geëindigd met een score van 36%.

Geen heldendaden

Gelukkig had Bas niet gezegd dat ik alleen heldendaden mocht beschrijven; dan was ik snel klaar. Op spel 10 waren we dicht bij een (bijna) top:

Het bod van 2 is het Negative Freebid dat door het driemanschap wordt gehanteerd. Met een zekere ruitenverliezer mag je slechts één schoppenslag verliezen. Noud troefde de klaverenstart met 5 en speelde V die door noord werd gedoken. Noud vervolgde met harten en gooide op de derde hoge harten zijn laatste klaveren weg. Nu schoppen voor de aas (so far so good). De nagespeelde klaveren wordt getroefd, gevolgd door H waarmee B onschadelijk wordt gemaakt. Nu 10 voor, maar helaas… Noud klikte ernaast en speelde ruiten naar 9.

Genadeloos

Spel 24 speelden we tegen Christa en Sijke. Zij kenden geen genade…

Mijn interpretatie van het 2SA-bod was kennelijk niet helemaal juist, want ik legde vol vertrouwen aan in 3SA dat door Sijke gretig werd gedoubleerd. Met twee schoppen- en vier hartenslagen, A en H kwam ik helaas niet verder dan acht slagen voor een kogelronde nul. Wellicht had dit nog te maken met het biedverloop op spel 22. Daar werd ik door Sijke terecht op de vingers getikt toen ik mijn bod van 4, dat een singleton of renonce aangaf, niet (meteen) had gealerteerd.

Het lid op de neus

Op spel 27 werd duidelijk wat er gebeurt als je het onderste uit de kan wil hebben:

Ik dacht dat 4SA wellicht meer zou kunnen opleveren, dan 4 gedoubleerd. Ik kreeg de start van 4 en kon daarom gratis 10 proberen. Als ik nu gewoon genoegen neem met vijf ruitenslagen, dan haal ik het contract met drie schoppenslagen, vijf ruitenslagen, een hartenslag en H. Maar het is een parenwedstrijd en H zal goed zitten… Dus toch maar oversteken met schoppen en V voor. Niet erg handig. Zo eindig je dus op plaats 26 van de 26 met een score van 36%.

Kijkend naar de lijst van de winnaars van de avond, Pauline Doedens en Noa Kant, dan zie je maar weer dat je helemaal geen topscores nodig hebt, maar dat je vooral slechte scores moet vermijden. Ze scoorden slechts één gedeelde top (bijna 96%), maar de laagste score (de enige onder de 25%) is nog ruim 20%. Hulde!