Spellen van de Week

Spel van de week 8 september 2020—Bas van der Hoek

Terug naar het oude normaal

De spel van de week schrijvers zijn klaar met hun zelfgekozen vakantieperiode en vanaf nu nemen ze de pen weer op. Allereerst bedanken wij de gastschrijvers die de afgelopen weken het spel van de week hebben gemaakt. Egbert, Hedwig, Henk, Jan Peter, Jos, Roelof, geweldig gedaan!

Onbedoelde Psych

Vorige week tijdens een oefenpotje op BBO bood Willem jan 2 op een doubleton na een zwakke twee in van zijn partner, een psych. We eindigden nog wel in 4, maar we hadden potdicht slam in schoppen gemist en de psych had zijn werk gedaan. Dikke pret voor Wj en wij beteuterd.

Op spel 11 was de 2 opening een zwakke twee in . Ik paste slaperig, en suggereerde dus zeer lange hartens. Na het ingelaten informatiedoublet van Hedwig was ik inmiddels wakker geworden en vluchtte naar 2. Ook nu was het te moeilijk om na mijn onbedoelde psych er uit te komen. Dat is vaak zo met psyches, je zaait verwarring en aan de tafel is het altijd moeilijker om de goede voortzetting te vinden dan achteraf. Onbedoeld had ik wel wraak genomen voor de geslaagde psych van Wj op BBO.

Bij de succesvolle slembieders ging het:

Kees deed zijn ogen dicht en bood zes. Rudy Visser had het iets makkelijker:

Na het vrijwillige 3 bod van Harry was Rudy niet meer te houden. Mooi gedaan van beide paren!

Lightner doublet?

Mijn goede vrienden Fred en Kees overkwam het volgende:

De pas van Geert op 7 gaf groot slem interesse aan met eerste controle klaver. Geert had nog wat in reserve, dus zijn pas snap ik wel. Het 7 bod van Thijs met 1 aas was om het maar zacht te zeggen optimistisch, want partner kon moeilijk 3 azen en schoppen heer hebben. Maar het bod werd niet afgestraft toen Kees met een troefje uitkwam. Het staat in alle boekjes: tegen groot slem troef uit! Toch komt de lead bij mij niet door de controle nu het grote slem in zo een wild biedverloop is geboden. Klaver uit heeft geen zin, schoppen aas loopt waarschijnlijk niet weg en na het 4 bod van Fred is een renonce schoppen bij de maat erg onwaarschijnlijk.

De pas van Fred kan ook beter, je wil dolgraag dat maat ruiten uitkomt. Ik zou een Lightner dubbel geven: maat kom geen troef uit en kom niet uit in onze kleur! Misschien verzint de partner dan een ruiten. Niet doubleren is in ieder geval nooit geschoten altijd mis.

Wij stopten af in 5 toen de ruitencontrole bleek te missen. Maar we hadden wel met een vet krijtje op tafel geschreven dat je ruiten moest uitkomen, dus we maakten slechts contract. Gelukkig werden de zes slemgokkers gestraft, vijf keer raapte de tegenpartij de eerste 2 ruitenslagen op.

Tot de volgende keer!