Spellen van de Week

Spel van de week 22 september 2020—Bas van der Hoek

The Law

We hebben het al een tijdje niet over de Law of Total Tricks gehad.

Ik ben een grote aanhanger van de Law, hij gaat verrassend vaak op. Had ik de Law maar toegepast op spel 4:

Ik paste op 3, want we waren allemaal kwetsbaar en ik dacht dat 4 down zou gaan. Maar het lijkt er op dat wij 9 klavers samen hebben en de vijand 9 schoppen, dus het totaal aantal slagen is 18. Als 4 1 down gaat (9 slagen) wordt 3 gehaald, en als we 4 maken gaat 3 maar 1 down. Een overduidelijke unlawful pas dus! 3 tegenspelen leverde ons een schamele 29% op. 4 gaat 1 down bij een lead, zoals gedemonstreerd door Wim Kampert. Zijn partner Jan Moerman nam 2 ruitens en Aas mee en speelde door waardoor troef vrouw promoveerde, maar toch nog 58% voor de 4-bieder. Bij een lead is 4 koud.

Dubbele dwang

Op spel 9 was er een moeilijke verdediging tegen een dubbele dwangpositie.

West incasseerde Aas en Heer, gevolgd door troef voor partner's aas, gevolgd door troef heer (west 4 weg) en een troefje. Het spel zag er nu zo uit:

Op de derde troef liet west een klavertje gaan. Nu is een dubbele dwang onvermijdelijk: Oost moet klaver vasthouden, anders wordt de vierde klaver hoog, en west moet op schoppen blijven zitten. Geen van de twee kan de harten vasthouden. Probeert U het zelf maar uit. Aldus maakte Egbert zijn 3 contract. Als west harten 8 weggooit (moeilijk te zien) gaat de dubbele dwang niet op, want west controleert dan de klavers en de schoppen en oost hoeft alleen maar zijn hartens vast te houden.

Er waren twee NZ-paren die in 1 eindigden, dat ging twee down. Wist U dat 1 het minst voorkomende eindcontract is? Een soort monnik heeft een keer uitgezocht hoe vaak het voorkwam in de USA en Europese toptoernooien van de laatste 20 jaar, en van de 40.000 (80.000 contracten) spellen werd er slechts 45 keer 1 gespeeld. Het meest populaire contract was natuurlijk 3SA, 15.000 keer.