Spellen van de Week

Spel van de week 20 oktober 2020—Bas van der Hoek

U heeft me een tijdje moeten missen, want de afgelopen twee weken speelde ik (met Leo Hofland) het Europese Online Seniorkampioenschap. Ieder land had een team afgevaardigd, sommigen twee. Toen na 320 spellen de rook was opgetrokken waren we zevende van de twintig. Daar viel mee te leven, temeer daar Leo en ik het erg goed in de butler deden. Na 2 weken onder hoogspanning gekaart te hebben was het prettig om weer op DBC te spelen.

Two rights make one wrong

De lezers van deze kronieken weten wel hoe vermakelijk ik het vind als geleerd bridgen verkeerd afloopt. Op spel 18 werden we slachtoffer van onze eigen geleerdheid:

Iwans 3 bod is een zogenaamde mixed raise, net geen invite met vierkaart steun (8–9 punten). Iwan had zijn heer-boer afgewaardeerd. Ik keek aan tegen een secce vrouw in een kleur die rechts van me was geopend, dus mijn 12 punten taxeerde ik geleerd op 11. In viertallen had ik zonder nadenken nog steeds de manche geboden maar in paren loont het behoudend te bieden dus ik zwaaide af in 3. Nou gaat 4 wel down bij hartenstart, maar wie kon het Jan Peter kwalijk nemen dat hij in partners kleur startte: plus 1, manche gemist!

Bij Ronald en Christian ging het

Egbert dacht druk te zetten met zijn listige 3-bod op prut, met het gevolg dat hij zijn tegenstanders naar de schier onverliesbare manche liftte. Bovendien in de goede hand, het gaat alleen down bij schoppen uit van Hx en dan harten na. Als ze dat tegen je doen heb je wel een sterke aanwijzing dat er zich iets onder de radar heeft afgespeeld. Maar Henk startte gewoon met zijn ruiten aas, en toen was 4 gehaald.

Harry Geelen maakte zelfs 11 slagen. De ruitenuitkomst werd gedoken, 10 liep naar de heer, en toen probeerde oost, die hoopte op een doubleton bij de maat, Aas te incasseren, oeps!

Allemaal mooi geleerd gedaan maar als je gewoon boerenkoolbridge speelt loopt dit spel beter af voor de betrokken paren.

Afspeelprobleem

Spel 6 was een leuk afspeelprobleem

Ik kreeg 4 uit voor de boer en heer. Harten na voor de boer en de heer. Schoppen uit dummy voor de aas van oost, die vervolgde met weer harten. Nu was het decision time. Als VBx harten fout zit, kan ik fluiten naar mijn -aftroever. Ik heb toch klein gelegd, want(1)er is sprake van restricted choice, Thijs moet de boer spelen van Bx, maar van VBx kan hij kiezen, en (2) als VBx mis zit en mijn derde troef wordt getrokken kan ik pakken op tafel met de 10 en een kleine schoppen spelen naar mijn 10, als Geert dan AVx, ABx of AVBx heeft kost de gemiste aftroever geen slag. Gelukkig zat V goed. Toen ik de derde schoppen had getroefd en de troef had getrokken werd oost ook nog ingegooid toen ik ruiten aas, ruiten na speelde. Hij moest toen klaver aas spelen waar ik een verliezer op weggooide en moest de laatste slag aan dummy laten. Het deblokkeren van H had hem niet geholpen want dan zet ik ruiten vrouw op in dummy.

Inhalige strafdubbels

Martin van Leeuwen doubleerde hopend op een slag en Aas. Na zijn uitkomst van Heer keek hij tevreden naar de dummy, maar toen de leider 2SA bleek te hebben geopend met een singleton schoppen kreeg hij het lid op de neus. Het leven is vol teleurstellingen! Hein van Dort doubleerde ook, en daar had de tegenstander (Ivard en Leonie) de impertinentie om te redoubleren voor minus 2070 punten. Ongelukkig!

Over inhaligheid gesproken: twee paren boden 6SA in plaats van het dichte 6, allebei down natuurlijk.

Dat was het weer, stay safe allemaal!